През изминалата седмица няколко "блогуващи" (ама пък с мерак) лаици в кухнята, получихме предизвикателство от Лидъл да направим някакво сладкишество, използвайки въображение и част от продуктите-подарък, с който ни изненадаха отново.
На мен въображение много не ми трябваше, защото в момента, в който видях пакетчета "Смес от подправки за меденки" и "Смлян джинджифил" си представих меденки.
И се сетих колко приятно канелено ухае къщата, докато се пекат меденките. Обожавам този аромат, който ми напомня Коледа. И червено вино. За него не знам защо така. Меденки обичам с шоколад, още повече на медени линцери с шоколад, поели сладкото, с което са слепени.
Меденките са много лесни за приготвяне, не са претенциозни и са подходящи за всякакви празници - летни, зимни..., а като няма празници за делници :) Пък и прилично количество излизат, както при всички мои сладки от онова старо време :). Умни са били хората така да ги правят - има и за дегустации, за подаряване, за среднощно хапване
Ден по-късно реших, че така и така ще правя меденки, ще направя и една изненада на две от децата ни, които днес тържествено ще си получат дипломите.
(искрено и лично)
Мили деца! Бъдете себе си! Посрещайте трудностите смело и заедно, а успехите с идеята, че можете още!
И от все сърце ви пожелавам на добър път в живота; да работите това, което харесвате и ви прави щастливи!
Меденки
Продукти:
3 яйца
10 с.лъжици мед
6 с л захар
15 г сода за хляб ( 1 и половина ч.л. сода за хляб)
настъргана кора на 1 лимон (възможно най-фино)
300 мл олио
10 г канела
1 пак. 15 г "смес от подправки за меденки Belbake" (Нат ми е носила подправка за меденки и от Чехия - експлозия от коледни аромати е такава смес. При липса на готова може да си направите - смлени равни количества звездовиден анасон, кориандър, джинджифил, кардамон, карамфил и тройно количество канела. Тази смес може да издържи много време в бурканче и да ползвате за сладки, както правя друг път)
1-щипка смлян джиндифил
1 ч.л. ванилена захар ( в случая е Belbake)
~5 чаши брашно от по 240мл (тъй като зависи от големината на яйцата и плътността на меда, тестото трябва да е меко и да не лепне по ръцете
сладко за слепване (от сините сливи за мен е фаворит за линцерите)
~ 300г шоколад за глазурата и 40мл сметана(+ 20мл коняк по желание)
кокосови стърготини и кандирани плодови корички (Belbake - кутийки от тези зареждам по няколко, когато пускат предпразнично в Лидъл, защото много харесваме и тези многозърнести блокчета
Приготвяне:
* Яйцата със захарта се разбиват за кратко на ръка .
* Прибавя се олиото, меда, лимоновата кора, канелата, подправките и джинджифила.
* Разбърква се добре.
* Добавя се по малко от брашното, смесено със содата за хляб и замесва тесто, което НЕ трябва да лепне по ръцете. Ако сложите повече брашно, се разточва трудно на кора и меденките стават по-твърди. Личен опит
* Разточва се на кора с дебелина около 3-4 мм. Изрязват се с формички меденките ( или кръгчета с чаша, или просто се нарязват на правоъгълници с желаната големина - така е най-мързеливо )
* Пекат се в загрята фурна на 180* за около 10-15 мин (съвсем леко си променят цвета и са готови). Много се внимава тук да не се препекат, защото тогава стават твърди и рядко омекват, дори слепени с мармалад.
Тук ще вмъкна, че вместо да се разточи на кора и изрязват форми, могат да се направят на топчета-меденки, които след изпичане се издълбават и пълнят със смес от прясно мляко, масло, мармалад и трохите. Но е мноооого по-пипкава работа :) особено ако няма кой да ви търкаля топчетата. Но тъй като аз често си купувам готови медени линцери и харесвам приличната им големина, реших да си ги направя прилични, с големина около 4/7-8см. Освен дребните, за картинките.
Е, съвсем егоистично, доволна съм.
След като изстинат напълно меденките се слепват със сладкото по двойки.
Шоколадът се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то(внимателно, на ниска мощност, да не се пресече) . Белият шоколад обикновено е много капризен, винаги го разтопявам на котлона и когато е готов му се отделя маслото :) в повечето случаи. Изцеждам го и едва тогава потапям меденките в него.
Потапят се наполовина в разтопения шоколад и се нареждат на решетка, или хартия за печене, за да стегне шоколада. Докато шоколадът е още топъл се поръсват (по желание) с кокос, или кандираните корички, или с друга украса и така оставят да изстине.
Ако искате целите да са потопени в шоколад - оставяте да стегне шоколада от едната страна и тогава потапяте от другата страна.
Ако обичате старите, продавани преди 30+ години медени питки :) големи и кръгли, изрежете кръгове, изпечете ги и потопете само едната им страна в шоколад. Аз си я оставях за накрая. Откакто се помня оставям за последен залък това, което ми харесва най-много :)
Другите, малките бисквитки с картинки за дипломиране са ядлива вафлена хартия, която се лепи с фарситура на изпечените меденки. В такъв случай - от разточения лист тесто се изрязват точно толкова големи меденки, колкото е размера на картинката. Повярвайте ми, иначе става доста по-грозно :)
И сега в стила на Оскарите искам да благодаря на две дами, без които нямаше да има бисквитки-изненада-за-дипломиралите-се-строителни-инженери.
На Катето, която ми изпрати файла с картинките и ми спести търсенето и оформянето.
Ако бях малко по- внимателна, щях да прочета, че тя под картинките е подложила фондан.....
На Веси Панова, която ми помогна на втория опит и не ме остави да се откажа :)
Ако бях малко по-внимателна, нямаше да си пропусна съобщението първия път....
Благодаря и на Лидъл, на чиито тематични седмици и аз съм фен и ме подстрекаха да направя меденки, по никое време :) без Коледа.
А ето пак меденки, украсени за рожден ден, за Великден...... с фондан и с помощта на две млади дами. Следват мартенски иКоледни
Пепиии, честито дипломиране на младежите! Искрено им желая попътен вятър, нестихващо вдъхновение и късметлийско щастие! Ама какви прекрасни меденки си направила! Браво, все така да се обичате семейството - и в делници, и в пранзици. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря ти, ГЕри! Да ти се връща скоро и успешно и на теб момента с дипломирането :)
ИзтриванеПепи, да ти се прииска да се дипломираш отново :)
ОтговорИзтриванеЧестито на децата и успех!
Хубава седмица от мен :)
О да, а сега на тържествената церемония всички са такива еднакви и хубави.... много е емоционално :)
ИзтриванеХубави почивни дни на теб, благодаря ти!
Направо си дипломиран сладкар :)) Браво, Пепи! Много успех на дечицата! Много красиво си украсила техния специален празник! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеа, Снежи, дипломиран :) голямо търпение се изисква с това сладкарство :) Не е за мен работа.
Изтриванепрегръдки и за теб, благодаря ти!
Да са ти живи и здрави младежите, Пепик! А меденките са супер-само дето им бра ядовете:)
ОтговорИзтриванехахах а ти да си ме чула за някой празник да правя и да не бера ядове :) Важното е, че накрая всичко завършва добре :)
ИзтриванеЧестито дипломиране на колегите! Пожелавам им професионални успехи, щастие, късмет и много любов.
ОтговорИзтриванеМеденките са страхотни. Приготвила си чудесна изненада!
Хубав ден, Пепи.
Благодаря ти, Ели, предавам поздравите на колегите ти. Да ти се връща и ще ти споделя на ушенце акк да направиш такива писани меденки за магистър-Кирчо.
ИзтриванеМного хубав ден и на теб да е!
Пепи, да са ти живи и здрави младежите! Желая им бърза и успешна реализация!
ОтговорИзтриванеПокрай меденките ти ми замириса на Коледа :)
Поздрави и хубава нова седмица!
Ама то захладня и и се усеща Коледния дух тук там и в магазини, и в блоговете :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Мира!
С кое да започна, Пепи ...,
ОтговорИзтриванес хубавите подаръци, разкошни меденки, страхотна декорация или чудесния повод...
Честит празник и тържествено дипломиране -
много успехи и вдъхновение, личностно развитие и удовлетворение!
Поздравления за тях и за теб!
От все сърце ти благодаря, Дианка ! Страхотни мигове са това и за родителите, знаеш :)
ИзтриванеЧестито на младите и попътен вятър!Пожелавам им всички усилия и лишения да се трансформират в успехи и да изпитат наслада от труда си!Моят баща има една умна приказка,че трудът не тежи и работния ден минава бързо само ако работиш това,което ти доставя удоволствие или поне ти е интересно.Страхотна идея е да зарадваш младите с тези веселушки меденки,Пепи,трогателен жест,който вярвам,че са оценили високо!Бих си взела от всички предложени версии,но най-първо от тези слепените с кандираните корички!Прегръдка и лек път!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, мила Роси! Много прав е баща ти и много мъдра приказка е това - дано открият своето призвание!
ИзтриванеВземи си меденка, докато стане време да ви благодаря и отговоря :) аз пак направих днес меденки.
Прегръдка и на теб и хубав неделен ден!
:) Разсмя ме, Пепи, защо не четеш?:))) Такива хубави са всичките ти меденки, коя от коя по-интересна, вкусна и красива. Желая от сърце на децата попътен вятър и много успешни реализации! За теб специални аплодисменти, за всичко, което правиш за тях с толкова любов! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМи ха де, Кате :) Толкова набързо действах, като ги видях твоите. А можеше да ти подосаждам с разни неща - размери, фондани.... Ама много ти благодаря за картинките отново!
ИзтриванеБлагодаря за пожеланията!
Прегръдки и за теб!
Пепи, честито дипломиране на децата!
ОтговорИзтриванеПожелавам от цялото си сърце да сбъднат професионалните си мечти, защото това е много важно за един човек. На добър час и на двамата!
Така е, Аурелия :) Много е важно да работиш което, което ти идва отвътре :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Първо поздравления за дипломирането :) да са живи и здрави и вятърът все да им е попътен. А меденките са си меденки, винаги са актуални :)
ОтговорИзтриванеДва пъти благодаря, Зори :)
ИзтриванеСтрахотни изкушения Пепи, поздравления и успех в живота на дипломиращите се! Толкова са апетитни тия меденки, че се пробвам и аз слепени и потопени в шоколад! Честити подаръци :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер от мен :)
Благодаря ти, МАги! Непременно слепи меденки, много по-вкусни са така :)
ИзтриванеЧестито дипломиране! Ама кога мина това време, Пеп. Боже, вчера беше Ники като го стягаше за бала. Да е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеНаправо неусетно. Толкова бързо се извъртя, все едно вчера ги разкарвахме до университета по изпита.
ИзтриванеПепи, истинска разкошотия са твоите меденки! Направо се захласнах пред монитора, а и зимата си е идеалното време за подобно ухание в кухнята. Поздрави и хубав ден от мен!
ОтговорИзтриванеТака е, Радост, като захладнее и започваме да правим по-често сладки :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!
Ама ти си се раздала, Пепчо! Искам да се дипломирам, за да получа такива бисквитки и аз;) И от първите, и от вторите... Страшна работа си!
ОтговорИзтриванечовек винаги се раздава за децата си , Мъхче :)
ИзтриванеТи се дипломирай, аз ще ти направя :)
Пепи, честито дипломиране на младежите! Да са все така успешни!
ОтговорИзтриванеА меденки много обичам, подсещаш предколедно. Интересно това с тези ядящи хартии, при възможност ще погледна.
Поръчваш си харти, Вес ии украсяваш меденките както пожелаеш :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Уникална си, Пепи! И майсторка голяма! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Еви!
ИзтриванеЗдравейте, имам едно питане за меденките :) Чудя се коя рецепта да подхвана и реших да се консултирам направо с автора :D Преди време опитах рецептата на меден линцер и бях изумена колко мекички остават като изстинат, дори и да не са слепени с мармалад. Сега като гледам тези,също изглеждат невероятно, но стават ли така меки като медения линцер? Виждам, че разликата в двете рецепти е вида сода и едните са с олио, а другите с масло, но не знам това каква разлика ще даде :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) С олиото сладкишите остават меки - поне за меденките и мъфините съм го забелязала. Хубаво е, когато ухае на масло, но когато са с олио повече време издържат мекички. Тези са такива - дори да не са слепени със сладко. Много е важно, да не ги препичате - съвсем леко щом си сменят цвета - и са готови.
ИзтриванеАмонячната сода ги прави по-пръхкави. Пробвайте сега тези, няма да съжалявате.
Поздрави!
В повечето рецепти е дадено да се сложи 1 бакпулвер. Със содата,без да се угася в мляко или лимон,нямат ли вкуса на содата?
ОтговорИзтриванеЗдрасти, сигурно е малко късно за отговора ми :) но не получавам веднага съобщенията за коментари.
ИзтриванеСодата не се усеща. От приятел, чиято майка работеше в голям сладкарски завод знам, че никога не са си играли да гасят содата в оцет, а я слагат направо с брашното. Ако това те притеснява - угаси в малко лимонов сок, или кисело мляко. А за бакпулвера - когато има сода, обикновено тя е достатъчен набухвател. БАкпулверът е смес от сода за хляб и лимонтозу (както по-горе ти писах да смесиш содата с лимонов сок)
Пропуснах да кажа,че ги правя в момента и се колебая.
ОтговорИзтриванеПепи, детето завършва и искам да му направя от меденките за дипломиране.Моля те, кажи как точно правиш фондан и картинката
ОтговорИзтриванеГотови са. Потърси оn line "фонданови картинки за сладки " лепят се много лесно върху меденките
Изтриване