Страници
▼
6 ноември 2014 г.
Забравени сладки
Едни сладки, които наистина трябва да забравите във фурната. Защото, когато са готови това със забравянето не минава - колкото бързо се приготвят, толкова и бързо изчезват. И грозни, безформени Дозата не е голяма (около 35бр. излизат), но пък се разбъркват бързо, тъй като "печенето" е бавно - наистина трябва да са забравят за 3-4 часа във фурната. Предпочитам среднощно :) да ги правя - за да мога да ги забравя наистина във фурната. Тези дни забелязах, че липсват в блога - не са стигали до снимка но днес им дойде реда.
Както и в много други случаи за сладкишества, доверила съм се на рецептата на Сладка Хапка (благодаря ти, Роси! ), която никога не подвежда.
Продукти:
2 белтъка
80 до 100 г захар
150 г сурови едро смлени ядки ( орехи, лешници или бадеми - точно тук са с лешници)
150 г ситно нарязан шоколад, или шоколадови капки/чипс (предпочитам черен, но може всякакъв да е)
1 пак. ароматизирана захар, или есенция по вкус (предпочитам ромова или бадемова )
Приготвяне:
* Фурната се включва на 180* С.
* Ядките се запичат на сух тиган, или във фурна за кратко (не до препичане, а колкото да си отворят аромата). Не винаги запичам в момента - обикновено изпека една тава с ядки и когато ми трябват - ползвам от тях :)
* Белтъците се разбиват с щипка сол до пяна.
* Прибавя се захарта и отново разбива до твърди върхове.
* Прибавят се ядките и нарязания шоколад и внимателно се разбъркват в сместа.
* Сладките се оформят по най-лесния начин - с лъжичка се взема от сместа и се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Поставят се съвсем близко една до друга, защото не се раздуват; не се разтичат. Размерът на сладките е според лъжицата, с която се правят - аз ползвам чаена - по една пълна лъжица.
* Тавата със сладките се поставя във фурната (която трябва да е достигнала вече 180*), тя се изключва ....... и ги забравяте вътре. Поне за 4 часа. По тази причина ги правя нощем :) иначе от проверка количеството готови застрашително намалява.
И ние вкъщи много ги харесваме. Много хубаво ми вършат работа, когато фурната е готвила нещо, а имам и останали белтъци. Също добре се получават и с натрошени вафлички. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи!
я, за вафлички не бях и чула. Ще пробвам друг път, Гери, защото чат пат и вафлички се застояват у нас-
ИзтриванеБлагодаря, че сподели.
Поздрави и хубава вечер!
Те хубаво се забравят във фурната, ама не е трябвало
ОтговорИзтриванеда забравиш да ги публикуваш, Пеп :)
Чудесни са!
Аз все не мога да намеря шоколадови капки :(
Хубава вечер!
Аз вече и не търся, Дани. Като няма - шоколад нарязвам, или сложа в камерата да стегне за час и настържа на едро ренде. Хайде сега капки, глезотии :)
Изтриванехубава вечер и на теб!
Ядките могат ли да се заменят с нещо друго?И еснцията от ром една ампула ли?
Изтриванеядките - няма с какво друго, освен с други ядки :) любими. Ако заменим с шоколад, ще стане прекалено много шоколада. А есенцията тук е една опаковка ромова захар, но да - слагайте една ампула.
ИзтриванеЕй, Пепчо, стига пси ме изкушавала ! Страхотни са.
ОтговорИзтриванеЛеле Пепи, откога ги им се каня на тези сладки. Но няколко рецепти имам - от нета, но днес чак разбирам, че Роси-Хапка има рецепта за тях. Ще сравня и по празниците вече дано им се наканя.
ОтговорИзтриванеИ тук да кажа- у нас да ги забравиш:) Страхотни са!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Пепи -
ОтговорИзтриванемного фини, апетитни и нежно изкушаващи - няма как да ги забравя....
/Аз също не знаех, че рецептата е на Роси./
Поздрави и благодаря за идеята.
Даа, наистина са забравени, а колко често имам останали белтъци и все омлети бъркам, вместо да направя от тези вкусотии и да напълня кутията на детето за училище?!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Пепи!
Тези сладки не могат да се забравят, сигурна съм, Пепи! Прекрасен уикенд ти желая! :)
ОтговорИзтриванеЛеле, колко коментара тук съм пропуснала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви мили дами, че се се отбили :)
С пудра захар или кристали? Яна
ОтговорИзтриванена кристали. Но и пудра да сложиш, ще станат
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. Отдавна бях чела на различни места за тези сладки, но не се престрашавах да опитам. Получиха се великолепни, чак се изненадах колко е лесно. Редовно Ви чета и доста рецепти съм опитвала. Спокойни празници!!Яна
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, Яна : Хубави Коледни празници и на твоето семейство! Много се радвам, че сте харесали сладките :)
ИзтриванеФурната ми има вентилатор, който се включва автоматично след като я изключа - за да може по-бързо да изкара топлия въздух навън (спира пак автоматично след като охлади до около 40-градуса - т.е. изгасва един иникатор за остатъчна топлина вътре) - дали ще се получат сладките? Има вариант да ги сложа на програма за "топъл въздух на ниска температура) - около 50 градуса - как да постъпя?
ОтговорИзтриванеДа, най-добре така да ги оставите - на 50* За цяла нощ и с вентилатора ще станат. Пробвайте, пък ако не се изпекат хубаво, на другия ден винаги може да ги натрошите в някакъв крем за десерт.
ИзтриванеЗдравейте искам да попитам за 4 часа няма ли да изгорят.
ИзтриванеНа тази Т* - няма как. Вижда се от снимките
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за рецептата, в момента се пекат третите вече и станаха любими на всички, които ги опитаха.
ОтговорИзтриванеЕеее, страхотно! Много се радвам, че сте ги харесали толкова :) Да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте, попадна ми тази рецепта и бих искала да я пробвам. Дали ще стане ако сложа шоколадови пръчици вместо настърган шоколад?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) няма да стане.
ИзтриванеКупете съвсем обикновен шоколад и го настържете.
Здравейте :) Сладките се "сушат" в изключена фурна 4 часа , нали така да разбирам ?
ОтговорИзтриванеДа, точно така е :)
ИзтриванеОт тзи доза колко сладки излизат?
ОтговорИзтриванеВ рецептата пише,35
ИзтриванеПървият път ми се получиха уникални сладки, но втория път не. Правих ги едно към едно, но втория път ми се разтекоха и въобще не се втвърдиха. Нямам обяснение.
ОтговорИзтриванеНикаква идея нямам защо , единственото ми обяснение е захарта. Има кофти партиди.
ИзтриванеСега ги правя трети път и имам усещането, че пак няма да станат. Другия път ще пробвам с друга захар. Нямам обяснение, след като първия път станаха, къде е причината? Много се ядосвам!🙁
ИзтриванеДа, пробвай да смениш захарта.
ОтговорИзтриване