Панирани оризови топки с разтопена моцарела вътре, в коричка от хрупкава галета с подправки. Това са тези топчета, носещи звучното италианско име Аранчини, заради визуалната си прилика с портокал ( „arancia“ означава „портокал“). Могат да бъдат с различен пълнеж - месо, сирена, или шунка.
Ориз с месо ядем често, затова когато ги правя, аз правя този вид - с моцарелата вътре. Освен от специално приготвен за целта ориз, може да си приготвите и от изостанал /нежелан, по-скоро сготвен ориз дали с месо, или постен. Важното е да са добре сварени, но не и разварени зърната ориз. Много подходящ за Аранчини е ориза сорт Арборио - къси, закръглени зърна, които се сваряват бързо - за около 20 мин. Дори когато е към края на сваряването си е добре да се отдръпне от котлона, да се затвори съда с капак и да се остави да си поеме водата, тъй като лесно се разварява.
Продукти:
100г ориз
по 200 мл пилешки бульон*** и вода
50 г пармезан (кашкавал)
1 белтък
черен пипер
3-4 с.л зехтин***
3-4 с.л зехтин***
300г моцарела (или добре топящ се кашкавал)
За паниране:
2 ч. ч. галета
по 1 каф. лъжица черен пипер, сол и куркума
по 1 каф. лъжица черен пипер, сол и куркума
2 яйца и 3 белтъка
олио за пържене - за маслена баня, поне 3см. дълбочина в съда, поради което е подходящ тесен и дълбок съд за пържене /малка касерола
олио за пържене - за маслена баня, поне 3см. дълбочина в съда, поради което е подходящ тесен и дълбок съд за пържене /малка касерола
Приготвяне:
* Измият ориз се сварява в пилешкия бульон и водата, докато
набъбне добре. Към края на варенето се прибавя зехтинът.
* Съдът с ориза се затваря с капак и оставя така да изстива.
***Когато правя с пилешки бульон, съобразявам колко зехтин да сложа според мазнината в бульона. Тъй като аз не я отстранявам, когато си правя бульони, а пълня в бутилки заедно с нея :). По тази причина няма и сол в продуктите, защото бульона обикновено е със сол, а самия пармезан също има сол. Ако ориза се вари само с вода, или бульона няма никаква мазнина, може да се започне приготвянето на ориза от запържването му в мазнина - докато стане стъклен и се залива с горещата вода........Важното е да имате добре сварен, вкусен ориз :)
* Галетата се смесва със солта и подправките
* Съдът с ориза се затваря с капак и оставя така да изстива.
***Когато правя с пилешки бульон, съобразявам колко зехтин да сложа според мазнината в бульона. Тъй като аз не я отстранявам, когато си правя бульони, а пълня в бутилки заедно с нея :). По тази причина няма и сол в продуктите, защото бульона обикновено е със сол, а самия пармезан също има сол. Ако ориза се вари само с вода, или бульона няма никаква мазнина, може да се започне приготвянето на ориза от запържването му в мазнина - докато стане стъклен и се залива с горещата вода........Важното е да имате добре сварен, вкусен ориз :)
* Галетата се смесва със солта и подправките
* Подправя се с черен пипер, прибавя се настъргания пармезан и
белтъка и обърква добре, но внимателно, да не се мачкат зърната ориз.
* С мокри ръце се взема
по топка от него – колкото голям орех, разстила се в дланта (да не бъде дебел пласт ориз) и в
средата се поставя кубче моцарела.
* Овалват се така, че моцарелата да се скрие добре вътре.
* Потапят се в разбитите яйца и белтък; овалват се в галетата и нареждат в плитка чиния, за да не си развалят формата :)
* Прибират в хлидалника за час, или в камерата за 15 мин.
* Прибират в хлидалника за час, или в камерата за 15 мин.
* Пържат се до златисто на маслена баня; на висока
степен на котлона – 2/3 от мощността му. Ако е най-силна - моцарелата няма да
успее да се разтопи вътре.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.