Кифличките
са едно добро начало на всеки ден за разнообразяване могат да бъдат сладки с чаша
кафе, или солени с чаша айран. Правенето
им не е от най-бързите занимания, но пък излизат прилична бройка, с която
семейството ще има за закуска няколко дни.
Аз ще съм благодарна винаги на приятелка, която преди 15-на години ми
сподели рецепта за кифлички с универсално тесто, които остават меки до 4-5 дни,
ако успеят да оцелеят и осигурявах закуската на ученици и студенти в къщи.
Плънката може да бъде всякаква - конфитюр, локум, сирене, наденица, кашкавал......
Днес ще представя едни раирани кифлички – пак с различни плънки, но от същото, любимо тесто И приготвени с брашното София Мел Екстра. За доброто ми отношение към брашната на София Мел споделих преди година, когато си купих хлебопекарната – 90 % от хлебчетата в къщи са с такова брашно. София Мел Екстра е брашно с характерно по-високо протеиново съдържание - “специално брашно” за приготвянето на по-луксозни хлебни и сладкарски изделия в домашни условия (погачи, закуски, продукти от парено тесто).
Кифличките могат за бъдат замесени в машината за хляб на програма "тесто", но могат да се замесят и на ръка - не трябва много и дълго месене :)
Продукти:
250 мл прясно мляко
2 с л захар
20 г прясна мая
1 ч л сол
60 мл олио
380-400 г брашно София Мел Екстра и още около 100 г за разточване
кашкавал, чедър, сирене, конфитюр за пълнеж
сусам, мак за поръсване
за намазване на кифличките:
1 яйце
1 яйце
1 ч л прясно мляко
1 ч л олио
Приготвяне:
* Маята се разтваря в купа със 100 мл топло мляко заедно със захарта и 1
с л брашно.
* Разбърква се добре, купата се покрива и се оставя на топло за 10 минути.
* Брашното се пресява заедно със солта, добавя се млякото
и шупналата мая.
* Омесва се тесто, като накрая се прибавя и олиото .
* Меси още 10-15 минути до
еластично, гладко и нелепнещо тесто.
* Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа. .
* Покрива се и се оставя на топло да втаса за ~ 30 мин. - докато удвои обема си.
* Бухналото тесто се разделя на 18-20 топки (1 топка ~ 35г)
* Всяка топка се разточва на овална питка.
* В основата се слага по малко кашкавал (чедър, сирене, конфитюр), а от
другата страна се правят 4-5 разреза.
* Нареждат се на разстояние поне 3 см. в покрита с хартия за печене тава. (излизат 2 тави)
* Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
* Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 220* за 10-12 минути
до златист цвят. .
* Охлаждат се върху метална скара.
Ехеее,с къдравия нож още по-раирани са станали,Пепи,и радост за окото,а че за небцето са награда няма съмнение!Това брашно е и моето любимо от години,никога не ме е предавало.Грабвам си една с кашкавалче и после ще се подсладя с още една с конфитюр,прекрасни,златисти и пухкави кифлички!
ОтговорИзтриванеДълга кулинарна разходка си направих и не само,и по пътеките скитах и от високо погледах благодарение на твоите снимки и чудесни разкази!Благодаря за удоволствието,мило другарче,с пожелание за още много интересни дестинации,хубаво време и много усмивки!Голяма прегръдка и хубава нова седмица,мила!
нали :) Хем са познатите ни кифлички, хем различни, но с чедъра много се харесаха от девойките - и не се разтича като кашкавала.
ИзтриванеРадвам се, че направи виртуална разходка с мен, Роси :) Май ще продължим догодина, че ловния сезон започна вече.
Прегръдка и сопрна седмица и на теб!
Кифличка за теб, кифличка за мен,
ОтговорИзтриванехайде да ядем!
Здравейте! Днес направих кифличките и станаха много хубави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Следя всички ваши рецепти и вече имам доста пробвани от тях.
Здравейте :) Радвам се, че Ви допадат моите рецепти. Тестото е универсално и много подходящо и за други тестени изделия, може да го пробвате.
Изтриване