Почти тайландски не съм ходила там и не знам какви са им точните подправки, но на вкус много се доближи като този тайландски сос сладко-кисел сос, който ползваме в къщи (Лидълски е, от азиатските седмици се запасявам)
Наскоро Ванката Пейчев сподели рецептата за сладко-лют тайландски сос и нали в аз и младите хора много обичаме всякакъв сладко-кисел сос, веднага си я преработих за нелют вариант. Дозата е малка, излизат 4 бутилки по 250-300 мл и след първият опит, в който сложих няколко люти чушки за пикантност , рязко ги намалих до леееека пикантност :) Лютивината, разбира се е въпрос на вкус и желание, но трябва да се има предвид количеството захар, ако се прави в голямата част със сладки чушки - те самите сладнят. Това наложи промяната на рецептата на Ванката. Ако не Ви е достатъчно люто, или ползвайте рецептата му само от люти чушки, или опитвайте и ако не Ви достига лютивината - прибавяйте по 1-2 люти, пасирани чушки в момента на приготвянето на соса. Но не може да се вади люто, да знаете
Излишно е да казвам, на какво най-много подхожда соса, нали
Продукти:
600 г червени сладки чушки (това количество е готови, почистени чушки.)
50 г люти чушки - също почистени, без семена :) тук е желателно да се ползват ръкавици :)
500 мл оцет
450 г захар
100 мл червено вино
5-6 скилидки чесън
1 равна ч.л. сол
1 равна ч.л. семена кориандър
1 зърно карамфил
парче от 2-3 см. джинджифил (или 1.ч. сух, но варианта с пресния корен е по-добър)
1/4 ч.л. семена бял синап
1/2 ч.л. лимонтозу
1 ч.л. царевично нишесте
***Семена синап и кориандър се продават и в аптеките, и в магазините при подправките. Сложила съм и 2-4 стръка зелен кориандър, защото го посях :) а той взе, че излезе, но определено може само със сухия. Джинджифил освен сух в пакетче, вече има в почти всички зеленчукови магазини и в големите хранителни търговски вериги.
Чушките, които ползвам са различни сортове - червени - капия, от дебелите рибки, сиврия.
Ако не искате да ползвате царевично нишесте, може да изварите повече соса, но ще стане още по-сладък. А царевичното нишесте тук, макар и малко, придава кадифена плътност на соса.
Приготвяне:
* Чушките - почистени и нарязани; парчето джинджифил обелено и дребно нарязано и скилидките чесън се пасират на пюре - грубо, не гладко.
* В дълбока тенджера се наливат оцета и виното, прибавят се захарта и пасираните чушки.
* Включва се котлона и сместа се кипва - тук тенджерата се пази до котлона :) образува се пяна, която изкипява, ако не пазите (личен опит). Затова котлона се намалява - 2/3 от мощността му, а пяната внимателно се обира.
* Когато се обере всичката образувана пяна - винаги излиза около 3 лъжици - се прибавят фино смлените подправки и солта.
* Оставя се да ври, докато се изпари голяма част от водата - сосът се сгъстява малко, но нямаме очаквания да стане като лютеница, или доматен сос. Последните два пъти варя точно 25 мин, на 2/3 от мощността на котлона и това време е напълно достатъчно - парченцата чушки са добре сварени, сосът се е посгъстил и вече вкусен :) тук може да опитате спокойно. Ако Ви се вижда рядко - оставете го да ври още 5-10 мин. (това зависи от вида на чушките :) пазарските са с по-голямо водно съдържание, заради обилното напояване) .
* Прибавя се лимонтозуто и размитото с 2 лъжици вода нишесте.
* Сосът се разбърква, котлонът се изключва, но тенджерата си остава на него.
* Сосът се разбърква, котлонът се изключва, но тенджерата си остава на него.
* Пълнят се подготвените сухи и затоплени (във фурната на 50-60*) бутилки, или бурканчета - бутилките се пълнят много лесно с фуния, затварят се с капачките и обръщат върху тях. Завиват се с дебела кърпа и оставят така, надупени :) бутилки, или бурканчета, докато изстинат напълно.
Малееее, Пепчи, какъв цвят се докарала само - апетитен и приканващ "опитай, опитай меее" :)! Как да не направи човек една мъъъъничка доза за проба ;)!! Прегръдки, миличка и прекрасен ден!!
ОтговорИзтриванеРуми, страхотно става на цвят! Мисля си, че някаква зелена подправка още би се вписала добре в цвета, но гледам да не прекалявам с кориандъра, че доста мирише :)
ИзтриванеТа дозата е малка, знам, че ще направиш :)
Поздрави на теб и хубави почивни дни!
Здравейте! Бихте ли казали какъв вид оцет използвате за този сос?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :)
ИзтриванеЯббълков на Кулинар и домашен ябълков. Смесих ги, да не си хабя ябълковия оцет само, че идват и туршии за правене :)
Благодаря много :)!
ИзтриванеКакво значи 1/4 семена бял синап? Пакет или лъжица?
ОтговорИзтриванечаена лъжица е, отивам да допълня :) благодаря.
ИзтриванеСинапът също е леко лют, моля да се има предвид.
Благодаря, и аз така мислех, но да питам. В момента го правя, реших да сложа мед вместо захар.
ИзтриванеЩе изхабите меда.
Изтриванеслага се голямо количество, който знаете при температура над 40 градуса губи полезните си свойства и става все едно е захар.
Ние сме производители на мед и често когато ползвам големи количества мед за готвене питам мъж ми и ако трябва да ври казва , че е безсмислено да заменя меда със захарта
Направих го точно по рецептата, само вместо захар сложих 1 кг. мед и не сложих лимонена киселина. Стана превъзходен сос. Благодаря за рецептата.
ИзтриванеТова ,че е превъзходен е страхотно :) На тази пропорция оцет и чушки ли сложихте 1 кг мед?
ИзтриванеАко се затворил врял, капачката ще вакумира и лимонената киселина не е много важна.