Втора рецепта, в която има сьомга, но положението при мен е такова - видя ли сьомга на прИмоционална цена, не устоявам да взема повече. А рибата всеки, който я хапва, знае, че е вкусна, лесна за готвене и няма какво да и се обърка. Ако някой каже, че е скъпа - малко да. Но имайки предвид, че от 1 кг излизат 4 порции, едната излиза колкото порция уши на скара в съседната кръчма. Без бирата. Та може да се включи в менюто 1-2 пъти месечно, а тази "рецепта" е много добра и за сьомгова пъстърва.
До сега сьомгата я приготвях така на тиган, с песто от магданоз, или босилек, но вече няколко пъти приготвям със сос Терияки - или домашно приготвен (както при това пиле), или купен (за мързеливи моменти). Домашният си го приготвям като дресинг за салати и съхранявам в бурканче (за да има за 2-3 пъти поне), което също ми е улеснение. Пък и точно този сос в моя град го няма в търговската мрежа (съжалявам, че ще го кажа, но София не е България). Самата риба се приготвя за по-малко от 10 мин. Дори късно, след работа. Пък само ако знаете какви погледи предизвиква поставената за снимка чиния на масата върху тапета, който чака да бъде намазан с лепило и залепен ......... Така е, по време на ремонт и аз да се включа някъде. По същият начин се приготвя и сьомгова пъстърва (снимката с тигана :))
Първо приготвянето на сос Терияки с чесън и сусам
1/4 ч.ч. захар (60 мл. захар т.е.в мерителна чаша поставете захар до отбелязаните 60мл)
40 мл оцет
20 мл олио
60 мл соев сос (светъл, ако е тъмен - 40мл)
голяма щипка настърган джинджифил
3 големи скилидки чесън
2 ч.л. запечен сусам
1 ч.л. царевично нишесте
В блендер, пасатор, или хаванче се поставят запечените семена сусам, джинджифила, скилидките чесън и нишестето. Пасират се до гладка каша. Ако сусамът не е запечен - сложете го за кратко в сух тиган - много бързо се запича дори хвърчи около него.
В малка тенджера, или касерола се поставят всички съставки, заедно с пасираната кашица и загряват.
Сместа се довежда до кипване при непрекъснато разбъркване.
Охлажда се и прибира в бурканче, или бутилка в хладилника. Може да се съхранява до 2 седмици.
Сьомга на тиган с терияки сос
Продукти за 2 порции:
~450-500г филе от сьомга (с кожа предпочитам)
~ 100 мл сос Терияки (от горния)
сок от 1/2 лимон
щипка-две сол
връхчетата на 1-2 стръка салвия
2-3 скилидки чесън
2 лъжици олио
Приготвяне:
* Рибата се разделя на 2, или 4 парчета (разделена на по-малки парчета, по-добре и по-бързо се маринова и готви, предполагам си знаете, затова при мен на порция са по 2 парчета)
* Посолява се съвсем леко (сосът е солен, може дори да не солите, преди да опитате) и залива с готовия сос Терияки и сока от лимона.
* Оставя се в хладилник за 30-40 мин.
* В тиган се згрява олиото. Поставят се парчетата риба, заедно с половината от соса, в който е маринована, грубо смачканите скилидки чесън и листата салвия.
* Тиганът се затваря с капак и рибата задушава за 4-5 мин.
* Рибата се обръща от другата страна, прибавя се останалия сос от мариноването и готви, докато той остане съвсем малко - 2-3 мин. . Повече не се затваря с капак.
* Парчетата риба се обръщат още веднъж на първата страна за 1-2 мин. и са готови. В края на готвенето на рибата е останал толкова "много" сос, колкото рибата да се приплъзва по него из тигана :) не повече.
Ами това е. Аз я снимах на шега върху тапета, докато обикалях моите хора, но както се казва "не правете това у дома" :) покривките са много по-подходящи за сервиране на храна
Не съм правила до сега домашен териаки сос Пепи.Интересно и оригинално предложение.Но соевият сос е благодатен за мариноване на месо, риба и зеленчуци.Чудесна рибка се е получила при това много лесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и леки почивни дни !
Благодаря ти, Ели :) Ти знаеш, че почти всичко може да си приготви човек. Може да не е съвсем оригинално, но ако няма друго под ръка - и това е добре. Пък и с гарантирано познати и добри продукти.
ИзтриванеПоздрави на теб и хубав неделен ден!
Ели, опитай. Аз съм правила този сос по рецепта на Пепи и е суперски!
ИзтриванеПепи, аз все още видиш ли не съм яла сьоНга :)))
Ама скоро ще опитам, да се знае.. декларирам. Започнала съм да ям риба, вместо свинско и ще стигна и до сьомгата.
Чудесно и интересно предложение за поднасяне на риба.
Абе видях и аз , че си хапвала риба, та малко се учудих :) Но браво за това, реши се, най-после!
ИзтриванеВярно е интересно, нали :)
Ще се чуе като опитам сьомгата. Хаха
ОтговорИзтриване