Страници

14 октомври 2018 г.

Баница с праз и кайма

       Есен е, идва ред на баниците :)   със сирене,  с кайма,  с праз и сирене,   зелник,  тиквеник..... Не знам има ли човек, да не обича баници :) От категорията малки  хрупкави  любими са ми тези с банички с  кайма и кашкавал. Съвсем есенно, прибавяме малко праз, махаме кашкавала и имаме още един вид банички за опитване :girl_haha:. Истината е,  че след съботното разчистване на хладилника "открих"  половин пакет фини кори за баница и  2 стръка праз, побутвани там вече 2-3 седмици. Пък и е крайно време да увековеча тези банички в блога, които по неписано правило винаги правя от изостанали кори и праз зимно време. Размер на тавата няма да давам - когато правя баница/банички без заливка, изваждам една по-голяма тава (за да знам, че със сигурност няма  да прехвърлям от по-малка), застилам с по-голям лист хартия за печене. Нареждането започвам от средата и колкото се запълни - толкова. Прегъвам стърчащите краища на хартията  навътре така, че да се образува борд покрай наредените банички.  От дадените продукти излизат  банички за 5-6 порции.
Продукти: 
~ 300г фини кори за баница  (10-12 кори) 
~ 300 г смляно свинско месо (кайма, ама нали моята аз си я меля от месо  :) ) 
2 неголеми стръка праз  (по ок 50 см) 
1 равна ч.л. риган (ако не го харесвате - кимион) 
1 равна ч л сол 
30 г масло (1/4 от малко пакетче) и 2 с.л. олио 
2 яйца 

1 яйце 

Приготвяне: 
* Тавата се застила с голям лист хартия за печене. Ако нямате хартия, приблизителния размер на баницата е 30/13 см;  вземете подобна и намаслете. 
* Празът се нарязва на дребни парчета - ситно за мен :) 
* Маслото и олиото се загряват в тиган. 
* Поставя се нарязаният праз и запържва за 2-3 мин, докато се смали/стопява се наполовина :)
* Прибавя се каймата и бърка, докато стане на трохи. 
* Подправя се, посолява и отмества от котлона. Охлажда се 3-4 мин. 
* Прибавят се двете яйца и сместа обърква добре. 
* Фурната се загрява на 180* без вентилатор (160* с вентилатор) 
* Вземат се по 2 листа от корите. Плънката се разпределя съвсем тънко по цялата горна кора - трябва мислено да разделите плънката на 5-6 части :) . 
* Кората се завива на руло - хваща се от дългата част и така завива, за да не стават много дебели рула. 
* Нареждат се в тавата. 
* Когато са готови всички рула, баницата се намазва с разбитото яйце с една лъжица вода. 
* Пече се  до зачервяване на средна скара около  35- 40 мин. в загрятата  фурна. 
* Изважда се и покрива с кърпа за 10-на минути. 

5 коментара:

  1. Разкошна празнична баница, Пепи,
    страхотни са и новите ти предложения за сьомга.
    Благодаря за чудесните идеи, сърдечни поздрави и:
    Честит празник, с пожелания за здраве и късмет,
    много радост, благоденствие и закрила от Света Петка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Честит празник и на теб, здраве и благоденствие!

      Изтриване
  2. Пепи,
    наистина баницата е традиция във всеки български дом.Баба ми навремето правеше много баници.И сега майка ми прави, те са по - полезни , без мая са.Лесни и сравнително бързи за приготвяне.А празът е чудесен като плънка и придава лека сладост както в постен така и в месен вариант.Чудесни банички са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ели! И у нас баба и мама правеха много баници - мама все още. Явно са заложени като наследство :) И най-любимата ми с праз е с точени кори, праз и ориз. Зелник му казваме.

      Изтриване