Първи април е днес, но няма шега - първата рецепта за този месец в подчертано месната тематика тук е безмесна :) панирани листенца коприва. Чудесно мезе за всяка бира, или чаша вино, или само ей така за предястие. Няма да пропусна да предложа няколко пролетни рецепти с коприва, все пак сега и е времето. А и имам еко-био-съвсем чиста, собственоръчно набрана коприва. След тези листенца и боба с коприва, очаквайте в следващите дни и картофени кюфтета с коприва.
Панирането става бързо, никак не е цапащо; повече време отнема подготовка за приготвянето - младите връхчета коприва ги отделих за готвене - бланширах и си замразих малко, а тук избрах по-едрите листенца. Връхчетата пак стават за паниране, но не остават толкова хрупкави. Измити и подсушени. Когато се потапят в панировката ги хващам за дръжчиците, които не жулят ръцете вече :)
Необходими са:
~ 150-200г свежи листа и връхчета коприва
3 яйца
120 мл бира (може безалкохолна)
1/2 ч.л. сол
9-10 равни с.л. брашно***
олио за пържене - около 2 см. в съда за пържене
***гъстотата на сместа трябва да бъде като смес за палачинки - гъста и лепкава, но те и тесто. Когато се потопи листо, или стръкче коприва - кашата се залепва добре по нея, не се стича, или натрупва прекалено. Количеството брашно е приблизително - зависи от големината на яйцата.
Приготвянето е повече от простичко :)
Яйцата се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавя бирата при непрекъснато разбъркване, след нея солта и малко по-малко брашното, докато се получи гъста каша.
Голяма решетка за печене (тази от фурната може) се застила с 2-3 пласта кухненска хартия.
Олиото се загрява в дълбок съд за пържене.
Стръкчетата, или листенца коприва се потапят в сместа за паниране и веднага се пускат в олиото.
Пържат се до зачервяване от двете страни - това става много бързо :) ако си намерите 2 помощни ръчички, ще бъде по-лесно.
Изваждат се на покритата с кухненска хартия решетка - ползвам решетка, защото така долната част на готовите, панирани стръкове коприва няма да се овлажнят, както се случва, когато се изваждат в чиния.
Сервират се веднага :) по желание с млечно-чеснов сос, който трябва да сте приготвили предварително и да е охладен.
Мммм, вкусно... това ще го пробвам задължително.
ОтговорИзтриваненепременно, страхотно мезе са :)
ИзтриванеМного красиво, ефектно, апетитно...
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Пепи, очаквам и новите рецепти.
Поздрави за теб и прекрасни пролетни дни!
благодаря, Диди!
ИзтриванеХубав и слънчев април и на теб да е!
Пепи,
ОтговорИзтриванеправя омлети, но и картофени кюфтета с коприва.Не съм панирала, но правя често салата от сурова коприва с орехи.Става страхотна и много вкусна салата.Панирането на коприва е лесно, бързо и вкусно.Омлетът също е бързо и вкусно предястие или ястие.Така,че в сезона на копривата нека и се насладим.
Поздрави и успешна нова седмица !
ех, за омлети не съм се сещала, Ели. Но утре ще ходя сред природата и пак ще набера коприва, да не вадя от запасите във фризера още сега. Само сурова коприва не знам дали ще се престраша да опитам. Но подправена добре -защо не.
ИзтриванеНаистина ще и се насладим :)
Поздрави и хубави почивни дни на теб!