Среща на зимата и пролетта Макар днешният мартенски ден изобщо да не напомня за пролет. В предната публикация обещах, че ако ми се получи бобът с коприва, ще го споделя :) Ами получи се, много добре дори и двете с г-ца Стоева сме много доволни от днешния обяд с различния сготвен боб. Тя принципно не яде коприва, но каза, че не си личи каква е тревичката вътре Ястието не е постно, заради сланината в него (макар и малко) - ако искате да е постно (без друго сме във време на пости) може да не слагате сланината в запръжката.
Продукти: 200 г бял боб (зрял фасул )
2 големи шепи почистени листа коприва :) около 100 г
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
1 морков
3 равни с.л. доматено пюре
1 малка суха червена чушка (може люта)
сол
по една голяма щипка девесил и джоджен (сухи)
1/2 ч.л. сода за хляб
3-4 с.л. олио
1 равна с.л. червен пипер
100г сланина (осолена)
Приготвяне:
* Бобът се накисва в студена вода за 12 часа.
* Отцежда се, измива и се слага да се вари с 2л. студена вода.
* Когато заври се прибавя содата за хляб и вари с нея 10-15 мин. Тук водата пожълтява :) но така излизат онези вещества, които пречат на стомаха след хапването на боб.
* Сменя му се водата и кипва отново с чиста вода за още 10 мин. Може само веднъж да кипнете и смените водата, но аз обикновено го правя 2 пъти.
* Основното готвене започва със сваряването на боба - 4 пъти повече вода от количеството боб и се поставя в дълбока тенджера и (защото кипи, а аз тенджери под налягане не ползвам отдавна)
* Прибавят се и ситно нарязаните стар и пресен лук, настърганият морков и натрошената на дребно суха червена чушка.
* Готви се, докато бобът е почти готов - време е абсурдно да кажа - аз имам боб от едната мама, който увира за час и от другата - за час и половина. А съм случвала на купен, който готвя 3 часа.
* Когато бобът омекне се прибавя солта.
* Измитите листа коприва се поставят във вряща вода. Тенджерата с тях се затваря с капак, отмества от котлона и оставя така за 5-6 мин. Отцеждат се листата и изстискват от водата (да не я хвърлите, използвайте я за косата ) Нарязват се и прибавят към боба в тенджерата. Вари се заедно с боба 4-5 мин. - докато се приготви запръжката. Прибавят се и стритите подправки - джоджен и девесил.
* Сланината се нарязва съвсем ситно и заедно с червения пипер се счуква в хаванче, или купа.
* В тиган се загрява олиото. Прибавя се гъстата кашица от червен пипер и счукана сланина, разбърква се за 10-на сек; след това доматеното пюре - разбърква се отново 10-15 сек.
* Към запръжката се прибавят 2-3 черпака от боба, които да я оберат добре от тигана и всичко се връща обратно в тенджерата. Оставя се да клокне още 5-6 мин. и отстранява от котлона.
Приготвихте ли лютите чушлета
Ако не искате да правите запръжка, сложете олиото и доматеното пюре при боба заедно със солта, а кашицата от счукана сланина и червен пипер - заедно с копривата.
Долната снимка е наличие на пушени ребра в боба :) поставени вътре заедно със солта - да се готвят заедно поне 15 мин. .
Пепи,
ОтговорИзтриванеправила съм бял боб с манголд, но не пречи да се пробва и с друга зеленина.Манголдът много му отива, сигурна съм,че и с копривата ще е така.Чудесно ястие и в постен и в месен вариант.А сега сме в период на Велик пост.Какво по - хубаво от подобно ястие.Още повече тази седмица е строг пост - без мазнина от понеделник до петък.
Поздрави и усмихната пролет !
Поздрави и на теб и леки пости, Ели!
ИзтриванеЩе се радвам и аз да съм ти дала идея за постно ястие с копривата. Този зеленчук - манголд, така и не пробвах да го развъдим :) но след кейла мамини гледат подозрително всяко зеленолистно, което нося да сеем.
Пепи,
Изтриванеманголът е много вкусен, а лесен за отглеждане.Засееш ли го веднъж лесно се саморазсява.А се ползва за супи, сарми и ястия.
Поздрави !
Ще потърся семе в такъв случай и ако не е късно - ще опитам да отгледаме.
ИзтриванеЕй това чудо исках да го видя. Много интересно, не съм пробвала, Пеп, но пък съм сигурна, че е вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПробвай, Кате, тъкмо има свежа копривка :)
ИзтриванеМоже и с киселец. В момента го готвя. Супер е!
ОтговорИзтриванеА защо копривата се попарва отделно,не може ли да се сложи директно в астието?
ОтговорИзтриванеПървата вода е доста тръпчива, за мен неприятна на вкус и променя целия вкус на готвеното. Бланширам и за супа, и за готвено с нея. Но ако Ви харесва-слагайте я направо в манджата.
Изтриване