През последните години маслото гхи е доста популярен продукт. Това се дължи на полезните му свойства, които са в пъти повече от тези на кравето масло. Гхи всъщност е пречистено краве масло, от което е отстранена лактозата, водата и протеините и се състои само от мазнини, които са предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури. Неговото приложение е не само в кулинарията, но и за детоксикиращи и пречистващи програми. Аз си го правя, тъй като зареждам с по-големи количества в южната ни съседка (тук да намериш хубаво краве масло е трудна мисия), които или съхранявам във фризера, или правя така пречистено и съхранявам в хладилника. Ползвам и за готвене, но в нормални количества, не чак да пържа зеленчуци в него :)
Приготвянето на маслото гхи в домашни условия е лесно и няма нужда да давате грешни пари в магазините за него. По принцип е добре да го правите на водна баня, но ако имате тенджера с дебело дъно - може да ползвате нея и най-ниската степен на котлона. Количества не давам - обикновено правя 1 кг наведнъж - понякога от този килограм излизат 800г, друг път 700г пречистено масло гхи - зависи от качеството на това, което съм купила.
Ето и приготвянето:
В тенджера с дебело (дву-или трислойно дъно) се поставя нарязаното на едри парчета масло. Ако нямате такава тенджера - ползвайте друга за водна баня.
Котлонът се включва на най-ниската степен, докато маслото се разтопи.
Тогава се увеличава с една степен, докато се появят мехурчета от завирането на маслото - тук се виждат отделената лактоза и вода :)
Котлонът се наглася на такава степен, че да ври съвсем тихо - с малки мехурчета. През това време с решетъчна лъжица се обира отделящата се пяна.
Времето за варене е различно - понякога отнема 20 мин, друг път 30-40.
Пяната се обира през цялото време и се вари, докато течността стане прозрачно-кехлибарена и аромата на масло става все по-наситен :)
Тук трябва да се хване точния момент, защото ако оставите по-дълго готовото масло на котлона, може да замирише на прегоряло.
Не трябва да има никаква бяла смес в готовото гхи - на дъното остават малки бели топчета от лактозата, които после ще се прецедят.
Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
На буркан, или кутия се поставя парче тензух, закрепено с ластик и сместа се налива през него, за да се прецеди - белите остатъци от лактозата са съвсем малко, но така няма да влязат при чистото масло.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се затвори с капак.
Трайността му е ..... много голяма. Повече от 3-4 месеца не ми се е случвало да се задържи, но казват, че както и меда, пречистеното масло трае с години.
Приготвянето на маслото гхи в домашни условия е лесно и няма нужда да давате грешни пари в магазините за него. По принцип е добре да го правите на водна баня, но ако имате тенджера с дебело дъно - може да ползвате нея и най-ниската степен на котлона. Количества не давам - обикновено правя 1 кг наведнъж - понякога от този килограм излизат 800г, друг път 700г пречистено масло гхи - зависи от качеството на това, което съм купила.
Ето и приготвянето:
В тенджера с дебело (дву-или трислойно дъно) се поставя нарязаното на едри парчета масло. Ако нямате такава тенджера - ползвайте друга за водна баня.
Котлонът се включва на най-ниската степен, докато маслото се разтопи.
Тогава се увеличава с една степен, докато се появят мехурчета от завирането на маслото - тук се виждат отделената лактоза и вода :)
Котлонът се наглася на такава степен, че да ври съвсем тихо - с малки мехурчета. През това време с решетъчна лъжица се обира отделящата се пяна.
Времето за варене е различно - понякога отнема 20 мин, друг път 30-40.
Пяната се обира през цялото време и се вари, докато течността стане прозрачно-кехлибарена и аромата на масло става все по-наситен :)
Тук трябва да се хване точния момент, защото ако оставите по-дълго готовото масло на котлона, може да замирише на прегоряло.
Не трябва да има никаква бяла смес в готовото гхи - на дъното остават малки бели топчета от лактозата, които после ще се прецедят.
Тенджерата се отмества от котлона и оставя да се поохлади.
На буркан, или кутия се поставя парче тензух, закрепено с ластик и сместа се налива през него, за да се прецеди - белите остатъци от лактозата са съвсем малко, но така няма да влязат при чистото масло.
Оставя се да се охлади напълно, преди да се затвори с капак.
Трайността му е ..... много голяма. Повече от 3-4 месеца не ми се е случвало да се задържи, но казват, че както и меда, пречистеното масло трае с години.
Научих го от баба ми, правя го вече 30 години. Много е вкусно.Цвета
ОтговорИзтриванеа така :) А моята баба като не е правила - не го знаех. Научих го през последните 10-на години. Това е единственото масло на филия, което мога да ям поръсено със захар.
ИзтриванеАз го сипвам в буркани и затварям горещо, като сладко, няма мърдане.
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала горещо, Любче, все ме е страх да не се овлажни отгоре, но ще пробвам.
ИзтриванеЗа мен, не само най- полезното, но и най- вкусното. Поздравления! Много добре си написала всичко!
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала на сладкиш, или кремче, Вале, но и на тях ще дойде реда :)
ИзтриванеПепи, точно днес моят мъж ме пита как се прави такова масло. Баба му едно време е правила и му казвали топено масло.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за публикацията!
Ще се възползвам и ще го направя!
Ще му решим проблема на мъж ти с маслото :)
ИзтриванеПробвай, Хриси.
И моят мъж, за разлика от мен, си е хапвал като дете редовно именно такова, претопено масло. От време на време ме кара да му топя. Явно по селата са запазили традицията да си пречистват маслото именно за да го запазят по-дълго. И нормално - там са се гледали много животни и наред с производните от тях, е имало и прилично количество масло. Сега ние сякаш откриваме нещо ново - забравеното старо. Но си е хубаво и много вкусно. :)
ОтговорИзтриванеДа, Ирме, точно така е - новото е доброто забравено старо :) Знам от баба, че са го държали в зимника в солена саламура.
ИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни!
Пепи,
ОтговорИзтриванетакова масло навремето е правила моята баба, защото са имали много животни.Ползвали са свинска мас и краве масло, а не олио както сега.Олиото е било изключено от употреба / рафинираното /, но за сметка на това е имало шарлан.Не съм правила подобно гхи, не съм намирала хубаво масло за подобна цел и то на изгодна цена в по - голямо количество.Навремето обаче когато баба и дядо бяха живи сме правили масло от каймак.Става прекрасно.Трябва да се завърнем към старите традиции, това масло го правят индийците и да - както меда трае с години.Стига да не се овлажни от някъде съда.Но медът поема миризми, сигурно и с маслото е така.Ако намеря хубаво масло ще пробвам да направа, трябва да преценя точния момент когато е готово, за да не загори.Имам описана точна рецепта в една книга за индийска храна.Радвам се,че описа и показа нагледно процедурата по приготвянето.
Поздрави и леки и спорни почивни дни !
Пробвай, когато можеш, Ели. Ще се радвам и тази публикация да ти е от полза.
ИзтриванеЗа миризмата си права - ние (т.е. Мише) като производители на мед, винаги слагаме нови капачки на бурканите точно заради миризмата
Поздрави на теб и спорна нова седмица!
Супер си, Пепи! Отдавна съм хвърлила око на това масло, но все не се осмелявам да го направя, предвид факта, че нямам доверие на качеството на маслото у нас. Но сега се запролети, ще търся хубаво домашно. Благодаря за рецептата и чудесните обяснения! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сонче! Поздрави и на теб!
ИзтриванеТи пътуваш често насам-натам, вземи си хубаво масло и направи.
О, непременно!😘
Изтриване