1 април 2019 г.

Панирана коприва

       Първи април е днес, но няма шега - първата рецепта за този месец в подчертано месната тематика тук е безмесна :)  панирани листенца коприва. Чудесно мезе за всяка бира, или чаша вино, или само ей така за предястие.  Няма да пропусна да предложа няколко пролетни рецепти с коприва, все пак сега и е времето. А и имам еко-био-съвсем чиста, собственоръчно набрана коприва. След тези листенца и боба с коприва, очаквайте в следващите дни и картофени кюфтета с коприва. 
      Панирането става бързо, никак не е цапащо; повече време отнема подготовка за приготвянето - младите връхчета коприва ги отделих за готвене - бланширах и си замразих малко, а тук избрах по-едрите листенца. Връхчетата пак стават за паниране, но не  остават толкова хрупкави.  Измити и  подсушени. Когато се потапят в панировката ги хващам за дръжчиците, които не жулят ръцете вече :)  

Необходими са: 
~ 150-200г  свежи листа и връхчета коприва 
3 яйца 
120 мл бира (може безалкохолна)
1/2 ч.л. сол 
9-10  равни с.л. брашно***

олио за пържене  - около 2 см. в съда за пържене 

***гъстотата на сместа трябва да бъде като смес за палачинки - гъста и лепкава, но те и тесто. Когато се потопи листо, или стръкче коприва - кашата се залепва добре по нея, не се стича, или натрупва прекалено. Количеството брашно е приблизително - зависи от големината на яйцата. 

Приготвянето е повече от простичко :) 

Яйцата се разбиват в дълбока купа. Към тях се прибавя бирата  при непрекъснато разбъркване, след нея солта и малко по-малко брашното, докато се получи гъста каша. 
Голяма решетка за печене (тази от фурната  може)  се застила с 2-3 пласта кухненска хартия. 
Олиото се загрява в дълбок съд за пържене. 
Стръкчетата, или листенца коприва се потапят в сместа за паниране и веднага се пускат в олиото. 
Пържат се до зачервяване от двете страни - това става много бързо :) ако си намерите 2 помощни ръчички, ще бъде по-лесно. 
Изваждат се на покритата с кухненска хартия решетка - ползвам решетка, защото така долната част на готовите, панирани стръкове коприва няма да се овлажнят, както се случва, когато се изваждат в чиния. 
Сервират се веднага :) по желание с млечно-чеснов сос, който трябва да сте приготвили предварително и да е охладен. 



6 коментара:

  1. Мммм, вкусно... това ще го пробвам задължително.

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиво, ефектно, апетитно...
    Чудесна идея, Пепи, очаквам и новите рецепти.
    Поздрави за теб и прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Диди!
      Хубав и слънчев април и на теб да е!

      Изтриване
  3. Пепи,
    правя омлети, но и картофени кюфтета с коприва.Не съм панирала, но правя често салата от сурова коприва с орехи.Става страхотна и много вкусна салата.Панирането на коприва е лесно, бързо и вкусно.Омлетът също е бързо и вкусно предястие или ястие.Така,че в сезона на копривата нека и се насладим.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ех, за омлети не съм се сещала, Ели. Но утре ще ходя сред природата и пак ще набера коприва, да не вадя от запасите във фризера още сега. Само сурова коприва не знам дали ще се престраша да опитам. Но подправена добре -защо не.
      Наистина ще и се насладим :)
      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...