Да си вървя по течението с копривата още малко Картофените кюфтета са любими на всички от фамилията, картофени кюфтета със спанак , или с левурда - също. Но левурда още не съм брала тази пролет. Затова пък с копривата учудих всички :) с татко се разбрахме на село аз да бера връхчетата, а той старата част за животинките. Да не ги подяждам
Страхотни се получават. Пърженето им е може би недостатък (важно е да не се прекалява с него), но винаги може да ги изпечете в силно загрята фурна, или ако имате въздушен фритюрник (Airfryer-а)
Продукти:
500г картофи
300г почистена коприва
3-4 стръка зелен лук
1 връзка магданоз (да се разбира 15-на стръка) и 5-6 стръка джоджен
150 г кашкавал
2 малки яйца /или 1 голямо
~80-100 г галета
1 ч.л. сол
~ 200 мл олио за пържене
1/2 ч.ч. брашно за овалване
Приготвяне:
* Картофите се сваряват, белят и намачкват.
* Копривата се бланшира/попарва :) във вряла вода за 2-3 мин. Отцежда се, изстисква добре от водата и нарязва.
* Лукът и подправките се нарязват на ситно.
* Кашкавалът се настъргва на ситно ренде.
* Всичко - картофите, нарязаните лук, коприва, подправки, кашкавал, яйца, сол и галета се объркват много добре с ръце :) Тук е момента да отбележа, че ако не обичате да си цапате ръцете може да ползвате ръкавици - в аптеките и магазините за дом. потреби се продават тънички, еластични за еднократна употреба.
* Сместа се оставя в хладилник за около 1-1,5 часа.
* От охладената смес с мокри ръце се оформят топки; овалват се в брашното, сплескват се и се нареждат на лист свежо фолио, или кухненска хартия. Това го правя ,за да са готови всички кюфтета за пържене и да не тичам да си мия ръцете между оформянето и обръщането на готовите в тигана.
* Пържат се в загрятото олио до зачервяване (Олиото не го сипвам наведнъж в тигана. Първо слагам половината количество, след изпържени 2 тигана доливам, изчаквам да загрее и тогава продължавам.).
* Изваждат се на кухненска хартия.
* Сервирането с млечно-чеснов сос е по желание :) но с него е по-вкусно.
Как да ги направя постни??? Без яйца и кашкавал? Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеВижте тези със спанак http://pep-4o.blogspot.com/2014/03/blog-post_18.html
ИзтриванеПолзвала съм ориз. Нишестето в него споява продуктите.
Правила съм подобни кюфтета Пепи.Стават много вкусни, а също така и много красиви.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
Предполага,че със спанак също ще станат?
ОтговорИзтриванеРазбира се, ето и спаначените ми кюфтета :) http://pep-4o.blogspot.com/2011/03/blog-post_30.html
Изтриване