30 април 2019 г.

Киш с левурда

       Кишът е тестено изделие, което бързо може да приготвите и  нахраните поне 5 човека. Е, разбира се, ако не следваме рецептата за класиката "Киш Лорен".  Но и за него продуктите не са много, а класическото маслено тесто може да се приготви ден-два-три по-рано и да отлежава в хладилника. Информацията за историята му е много любопитна и може да прочетете в интернет, но в общи линии е тази - истината е, че не е с френски, а с немски корени, приготвяно първо с хлебно тесто тип "мързелива баница". Сега основата за него може да бъде в различни варианти - от класическото маслено тесто, до пясъчно, или бутертесто.  А плънката търпи толкова много импровизации, че Ви е нужно само картинка и като се сетите кои са любимите продукти на домочадието - ще си измислите сами пълнежа. Моят е с левурда/мечи луд. 
При толкова много набран от Балкана през изминалите дни, няма как да пропусна да приготвя още нещо с тази ароматна тревица
Продукти за форма с размер d28 см. и 4 порции: 
лист многолистно (бутер) тесто ~ 250 г 
100 г левурда/мечи лук (листа)
2 стръка пресен лук 
200г . крема сирене 
80 г синьо сирене 
100 г бяло саламурено сирене 
100г кашкавал 
3 яйца 

Приготвяне
* Фурната се загрява на 210* без вентилатор /190* с вентилатор/ 
* Листът тесто се разстила във формата за печене (без да се изтънява). Краищата на тестото се вдигат нагоре, за да се образува ок. 3см. борд. Формата може да не се намаслява, ако е с незалепващо покритие. Може тестото да се разстели върху поставен лист хартия за печене - така когато е готов кишът се вади по-лесно от формата. 
* Основата на тестото се надупчва с вилица през 3-4 см. 
* Зеленият лук и левурдата се нарязват съвсем ситно. 
* Сирената се настъргват в купа, прибавят се яйцата, крема сиренето и нарязаните лучени тревици Sunglasses и обърква добре. 
* Сместа се изсипва върху тестото, заравнява и пече в загрятата вече фурна до зачервяване. 
* Оставя се леко да се охлади, преди да се нареже. 



6 коментара:

  1. Страхотно ястие, Пепи! Тесто и зелении са ми едни от любимите съчетания. Благодаря за рецептата, записвам си я! Целувки!❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче!
      Сигурна съм, че ще ти хареса :) виж, за другите дегустатори у вас не съм сигурна.
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Пепи,
    чудесна рецепта с див чесън.Обичам го много, но също така и други зелении ми харесват.Комбинирам левурдата с киселец, получава се чудесно и много вкусно.
    Поздрави и леки и спорни празнични почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, поздрави и на теб! А кишът ще е вкусен със всякакви зелении!

      Изтриване
  3. Снимката! Пак да я коментирам:). Чудесен пролетен киш, Пеп. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така снима зетя, Кате :) Може си момчето, идва му отвътре.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...