22 април 2019 г.

Шкембе с манатарки

       Чудесно предястие, или вечеря :) имайки предвид и наличието на чесън в него. Самото шкембе е една доста "ароматна" карантия. Намерила съм магазин, в който продават сварено и е добро, но когато няма  си сварявам и прибирам в хладилника за ден-два. Тогава го приготвям както и да е :) аромата от варенето се е разнесъл. Въпреки, че обичаме да хапваме шкембе, когато се вари миризмата му не е от най-приятните. До сега правих шкембе с масло - понякога с настърган кашкавал при запичането му, но скоро в Кошмари на кухнята шеф Манчев предложи в едно заведение да го правят с манатарки. А при мен от миналото лято  манатарки бол :) и сушени, и замразени.  Дали ще е предястие, или вечеря - решавате Вие. Тези продукти са за 1 тиган :) и 2 чинии. 
Продукти
~400-450 г сварено шкембе 
~150 г замразени, или ~40 г сушени манатарки ***
50г масло + 1 с.л. олио 
1 мааалка глава  лук 
2 скилидки чесън
3-4 стръка прясна мащерка, или 1 голяма щипка суха 
1/2 ч.л. червен пипер 
щипка лют пипер  и щипка сол (ако шкембето не е солено - повече сол, на вкус)

***Ако манатарките са сушени се накисват за 10-на мин. в гореща вода. Водата се ползва при задушаването им. Те са и по-ароматни.  Замразените се ползват без да се размразяват - те пък си имат замръзнало водно съдържание и при задушаване не се налага прибавянето на друга течност. 

Приготвяне
* Лукът се нарязва съвсем ситно. 
* Заедно с гъбите се задушават в маслото и олиото в тиган :) под капак. 
* Когато останат само на мазнина -  цялата вода се изпари, се прибавя нарязаното на хапки шкембе и запържва  заедно с гъбите за 3-4 мин. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и мащерката; посолява се  и разбърква .... за още минутка. 
* Подправя се с червения и лютия пипер  и веднага отмества от котлона. 
* Разпределя се в две чинии и сервира веднага :)  Много е вкусно, докато е топло. 

Манатарките могат да бъдат заменени с други гъби - печурка, кладница, пачи крак, булка :) моята булка свърши; с пачи крак ще е мечта (това ми е любимата гъба) С печурки и кладница няма да е толкова (приятно) ароматно, но пак ще е добро мезе. 


2 коментара:

  1. Подминавах снимката, подминавах рецептата, ама то не се издържа. Страхотия е това мезе!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...