Тук е паркинга :) другата част е стръмна, камениста и с голям наклон. Ей го на
и рибарниците с най-вкусната и прясна пъстърва, която сме хапвали.
Честно казано толкова вкусна храна, приготвяна от друг човек за трите дни, които бяхме там - не съм хапвала. И боб с коприва не бях яла, но скоро ще ядем и у дома :) Както ме съветва приятелка - гледай и попивай :) Ако го направя както трябва - ще го видим и тук.
Сега за дробчетата :) Както и преди съм казвала, когато се пържат някакви продукти, тиганът не трябва да се препълва, защото продуктите вътре няма да се пържат, а ще се задушат/или варят . Тук хитринката беше, че в тигана (голям и дълбок) се налива почти 1 ч.ч. олио, дробчетата се пържат за кратко време - да се запечатат и мазнината се излива в купичка. Тогава се прибавя лукът и .... хайде започвам с
продуктите за 1 тиган (който е порция за двама)
400г пилешки дробчета
2 средни глави лук
3 с.л. соев сос
черен пипер и щипка сол
брашно за овалване
1 ч.ч. олио за пържене
Приготвяне:
* Лукът се бели и нарязва на филийки.
* Поръсва се с щипка сол и претрива здраво :) с ръка. След 5 мин. се измива и отцежда.
* Дробчетата се почистват (винаги има разни ципи по тях), нарязват на 2-3-4 части (в зависимост от големината им) и заливат със студена вода за 10-15 мин.
* Отцеждат се в гевгир, или на кухненска хартия.
* Посоляват се съвсем леко (само щипка с 2 пръста сол), подправят с черния пипер и овалват в брашно.
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината. Може да пробвате с една по-голяма троха - щом започне да цвърчи, мазнината е готова.
* Дробчетата се изтръскват от брашното и поставят в загрятата мазнина.
* Пържат се не повече от 2 мин - когато леко се зачервят се обръщат от другата страна - обръщането е лесно, тъй като плуват свободно в мазнината.
* Мазнината от тигана се отцежда в купичка (или друг съд) - при дробчетата трябва да остане около 1-2 лъжици мазнина.
* Прибавя се соевия сос, разбъркват се (по-лесно е вместо да се бъркат, да се "подхвърлят" с приплъзване с тигана - с тиганите със скосено дъно това е много лесно)
* Прибавя се и нарязаният лук и пържи още ок. 3 мин, през които се разбърква няколко пъти (с тигана пак :) става разбъркването). Ако не успявате с тигана да подхвърляте продуктите да се разбъркват, ползвайте лъжица, но внимавайте да не мачкате дробчетата.
* Пържат се до леко зачервяване на лука - идеята е лукът да остане леко хрупкав, а дробчета - сочни.
отделеното олио използваме за следващо пържене :)
Същият тиган се избърсва с кухненска хартия и ползва отново.
Дробчетата са продукт, който при пържене много пука и пръска всичко наоколо :) Ако това Ви притеснява -ползвайте капак против пръскане (ония мрежестите) Мен ме е страх от изгаряне и ползвам :)
Ако искате да са по-препържени (долната снимка) пържете с лука малко повече време (5-6 мин.). Те са по желание на авджи Стоев, но след дегустация на двата вида, мога да кажа, че предпочитаме онези от първата снимка горе - по-кратко пържените.
Много сочни изглеждат Пепи. Поздрави :)
ОтговорИзтриванеЕха, Мими :) Много се радвам да те видя :)
ИзтриванеБлагодаря, наистина са сочни.
Поздрави и на теб!
Здравейте, според вас може по тази рецепта към дробчетата да добавя и сърчица?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :)
ИзтриванеМоже да направи,аз вече правих, но сърчицата трябва да са предварително сварени
благодаря, прибирам се от работа и ги започвам!
ИзтриванеОх, Пепи супер си! Поредната много сполучлива и много, много вкусна рецепта! Правих ги вчера и станаха наистина супер. Благодарности! Бъди здрава!
ОтговорИзтриванео, да :) страхотните дробчета! преди малко се сетих и аз за тях и уведомих мъжо, че утре вечер ще ги ядем :)
ИзтриванеДа ви е сладко, Ваня!
Супер рецепта! Току що ги приготвих прекрасни са :) Снимки на печката и около нея няма да показвам :)
ОтговорИзтриванео, да, това е най-неприятното. Скоро с приятелка говорихме точно на тази тема и споделих, че аз покривам плота до котлоните с кухненска хартия :) копчетата на печката ми се прибират навътре, а долу паркета :) след това просто го мия с Доместос, а тя с обезмаслител.
ИзтриванеНо пък дробчетата си заслужават всичкото това чистене :) не е като да са на фурна.
Наистина са много вкусни тези дробчета! Браво за рецептата! Пръскането минимизирах като покрих тигана с хартия за печене като с капак.
ОтговорИзтриванеХубаво, че сте се сетили. И аз преди капака против пръскане завивах парче картон с кухненска хартия и не пръскаше.
Изтриване