9 март 2019 г.

Пилешки дробчета с лук на тиган

  
       Пилешки дробчета правя често и по различни начини, но по-бързи и по-вкусни от тези, не бях яла :) Пилешките дробчета на тиган на Тошко.  Да се размажеш от удоволствие! А Тошко и Славка са собствениците на това наистина райско кътче Къща за гости "Горски рай". Когато преди няколко дни се пошегувах, че отиваме за празниците вдън горите Троянски не предполагах колко точно съм го казала :)  
 
     Тук  е паркинга :)  другата част е стръмна, камениста и с голям наклон. Ей го на 
 
и рибарниците с най-вкусната и прясна пъстърва, която сме хапвали.  
      Честно казано толкова вкусна храна, приготвяна от друг човек  за трите дни, които бяхме там - не съм хапвала. И боб с коприва не бях яла, но скоро ще ядем и у дома :) Както ме съветва приятелка - гледай и попивай :) Ако го направя както трябва - ще го видим и тук. 
      Сега за дробчетата :) Както и преди съм казвала, когато се пържат някакви продукти, тиганът не трябва да се препълва, защото продуктите вътре няма да се пържат, а ще се задушат/или варят . Тук хитринката беше, че в тигана (голям и дълбок) се налива почти 1 ч.ч. олио, дробчетата се пържат за кратко време - да се запечатат и мазнината се излива в купичка. Тогава се прибавя лукът и .... хайде започвам с 
продуктите за 1 тиган (който е порция за двама)

400г пилешки дробчета 
2 средни глави лук 
3 с.л. соев сос 
черен пипер и щипка сол 

брашно за овалване 
1 ч.ч. олио за пържене 

Приготвяне
* Лукът се бели и нарязва на филийки. 
* Поръсва се с щипка сол и претрива здраво :) с ръка. След 5 мин. се измива и отцежда. 
* Дробчетата се почистват (винаги има разни ципи по тях), нарязват на 2-3-4 части (в зависимост от големината им) и заливат със студена вода за 10-15 мин. 
* Отцеждат се  в гевгир, или на кухненска хартия. 
* Посоляват се съвсем леко (само щипка с 2 пръста сол), подправят с черния пипер и овалват в брашно. 
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината. Може да пробвате с една по-голяма троха - щом започне да цвърчи, мазнината е готова. 
* Дробчетата се изтръскват от брашното и поставят в загрятата мазнина. 
* Пържат се не повече от 2 мин - когато леко се зачервят се обръщат от другата страна - обръщането е лесно, тъй като плуват свободно в мазнината. 
* Мазнината от тигана се отцежда в купичка (или друг съд) - при дробчетата трябва да остане около 1-2 лъжици мазнина. 
* Прибавя се соевия сос, разбъркват се (по-лесно е вместо да се бъркат, да се "подхвърлят" с приплъзване с тигана - с тиганите със скосено дъно това е много лесно)
* Прибавя се и нарязаният лук и пържи още ок. 3 мин, през които се разбърква няколко пъти (с тигана пак :) става разбъркването). Ако не успявате с тигана да подхвърляте продуктите да се разбъркват, ползвайте лъжица, но внимавайте да не мачкате дробчетата. 
* Пържат се до леко зачервяване на лука - идеята е лукът да остане леко хрупкав, а дробчета - сочни. 

отделеното олио използваме за следващо пържене :) 
Същият тиган се избърсва с кухненска хартия и ползва отново. 

Дробчетата са продукт, който при пържене много пука и пръска всичко наоколо :) Ако това Ви притеснява -ползвайте капак против пръскане (ония мрежестите) Мен ме е страх от изгаряне и ползвам :) 

Ако искате да са по-препържени (долната снимка) пържете с лука малко повече време (5-6 мин.). Те са по желание на авджи Стоев, но след дегустация на двата вида,  мога да кажа, че предпочитаме онези от първата снимка горе  - по-кратко пържените.  

11 коментара:

  1. Много сочни изглеждат Пепи. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, Мими :) Много се радвам да те видя :)
      Благодаря, наистина са сочни.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Здравейте, според вас може по тази рецепта към дробчетата да добавя и сърчица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Може да направи,аз вече правих, но сърчицата трябва да са предварително сварени

      Изтриване
    2. благодаря, прибирам се от работа и ги започвам!

      Изтриване
  3. Ох, Пепи супер си! Поредната много сполучлива и много, много вкусна рецепта! Правих ги вчера и станаха наистина супер. Благодарности! Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да :) страхотните дробчета! преди малко се сетих и аз за тях и уведомих мъжо, че утре вечер ще ги ядем :)
      Да ви е сладко, Ваня!

      Изтриване
  4. Супер рецепта! Току що ги приготвих прекрасни са :) Снимки на печката и около нея няма да показвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, да, това е най-неприятното. Скоро с приятелка говорихме точно на тази тема и споделих, че аз покривам плота до котлоните с кухненска хартия :) копчетата на печката ми се прибират навътре, а долу паркета :) след това просто го мия с Доместос, а тя с обезмаслител.
      Но пък дробчетата си заслужават всичкото това чистене :) не е като да са на фурна.

      Изтриване
  5. Наистина са много вкусни тези дробчета! Браво за рецептата! Пръскането минимизирах като покрих тигана с хартия за печене като с капак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво, че сте се сетили. И аз преди капака против пръскане завивах парче картон с кухненска хартия и не пръскаше.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...