И преди да пиша за приготвянето, ще спомена, че за пърженето (изключвам паниране) е много удобно използването на уок тигани - особено ако готвите на газов котлон. Ползваната мазнина е малко и не се налага продуктите да плуват в нея, за да се изпържат добре. Аз ползвам и капак, за да могат докато се пържат те да се и задушават.
Продукти за 2 порции:
~400 г агнешки дроб
250 мл прясно мляко
3 средни глави лук
1 с.л. универсална зеленчукова подправка (моята е домашна, пасирана, ако нямате - купена)
2 с.л. соев сос
3-4 с.л. олио
по 1 голяма щипка черен пипер и кимион (ако не сте яли дроб с кимион-пробвайте, не бързайте да го заменяте) - прясно смлени по възможност.
брашно за овалване на дроба
Приготвяне:
* Дробът се почиства много добре от всички ципи и нарязва на хапки с приблизително еднакви размери.
* Измива се и се залива с прясното мляко.
* Оставя се в хладилник да престои около 2 часа.
* Отцежда се и отново измива със студена вода в гевгир/сито и се оставя да се отцеди добре (на кухненска хартия)
* Лукът се бели и нарязва на филийки.
* Поръсва се с щипка сол и претрива с ръка. Измива се и поставя в тигана, заедно с олиото.
* Пържи се докато стане прозрачен - под капак, на средна степен на котлона. Ако лукът е крехък, това се получава за 5-6 мин. Може да го пържите и по-кратко, ако обичате хрупкав пържения лук.
* През това време парченцата дроб се овалват в брашно и изтупват от излишното :) ами пак в гевгира, така излишното брашно пада.
* Поставят се в тигана върху лука, прибавя се соевият сос и универсалната подправка.
* Затваря се с капак и готви още 4-5 мин, през които се разбърква 2-3 пъти.
* Накрая се прибавят пиперът и кимионът, разбърква се и се отмества от котлона.
Подходяща гарнитура са както пресните зеленчуци, така и киселите краставички :) или конфитюр от червени чушки
Ако харесвате моят блог, може да ме последвате на страничката във Фейсбук, или в Инстаграм , където често припомням и стари рецепти.