Есенно и дъждовно :) Най-подходящото време за сладкиш с аромат на канела, съчетан с ябълки и орехи. Хрупкава коричка и сочна вътрешност. Няма да го описвам повече, просто си го направете - за по-малко от час е готов. Подходящ дори за постите. Този път и аз съм го приготвила с олио, но да знаете, че с масло е още по-вкусен. И ако не спазвате пости - ползвайте масло. Не че аз спазвам, но реших този път да е постен.
Приготвила съм го с готови фини кори за баница. Което не го прави класически ябълков щрудел, който трябва да е с ръчно точени кори, но аз се задоволявам с този му вариант за забързаното ни ежедневие.
Продукти: 12 бр. фини кори за баница/или баклава
80 мл олио (или разтопено масло)
10 г канела на прах
150г едро смлени орехови ядки
80г стафиди (светли)
8-9 ситно смлени обикновени бисквити (~100 г на Житен дар или Роден край ползвам)
4 големи сладки ябълки
2-3 с.л. сок от лимон
8 пълни с.л. захар (и на вкус, зависи колко сладки са ябълките )
пудра захар и още малко канела за поръсване
Приготвяне:
* Приготвянето започва от подреждането на всички продукти на масата :) смлените орехи, смлените бисквити, стафидите (ако са много сухи се накисват за кратко в топла вода, но напоследък си подбирам едни златни, които са сочни и нямат нужда от накисване), олиото с четка за намазване на корите и самите кори.
* Обелените ябълки се настъргват на едро ренде в последния момент, преди да започне завиването на корите. Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок и объркват.
* Лист кора се намазва тънко (с четка) с олио, върху него се поставя още един лист, който също се намазва с олио и върху него се поставя третия лист. За едно руло ползвам 3 листа :)
* Поръсва се с 1/4 от смлените орехи и бисквити, четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките - след настъргването им - макар и малко - се отделя сок. По лъжица от този сок слагам заедно с ябълките. Цялата смес се разпределя почти по цялата повърхност на кората, от едната къса, към другата къса страна (така ги навивам), като в двата края оставям по 2-3см. без плънка
* Завиват се на нестегнато руло и се поставят в тавата за печене (която предварително съм застлала с хартия. ако не ползвате хартия за печене - намажете тавата с олио.)
* Така се подготвят и останалите 3 рула - общо 12 кори. Приготвям толкова, тъй като моята тава събира свободно 4 рула. Както и при навиването на кори писах да се завиват рехаво, така и при нареждането на рулата за печене - винаги мога да ги сбутам и събера още едно руло, но стават сбити и нямат толкова изпечена коричка отгоре. Тавата е с размери 22/34 см. Ако ви е по-голяма, спокойно може да съберете повече рула, като пропорционално увеличите количествата.
* Готовите наредени рула се намазват отгоре с олио/или масло.
* Нареденият щрудел се пече в предварително загрята на 190* фурна (без вентилатор) до зачервяване - около 30 мин.
* Изважда се и оставя да изстине за 5-6 мин, след които се поръсва с пудра захар, смесена с малко канела.
Ако не искате коричката да бъде много хрупкава, след като извадите тавата я покрийте с дебела кърпа.
Ще трябва да прецените ябълките Ви дали са достатъчно сладки. Според това може да увеличите, или намалите количеството захар.