Страници

10 февруари 2020 г.

Пилешки филета в прошуто

        Едни бързи пилешки филета в прошуто, нещо средно между тези с песто от босилек и тези само в прошуто . Известно е, че  запеченото прошуто придава приятен аромат на месото, или зеленчуците, с които се пече. В комбинация с аромата на босилека  филенцата са още по-вкусни. Пък се и приготвят бързо. Аз ги мариновам и завивам от предната вечер; пилешкото месо се готви бързо и   на следващия ден  ги пека за 10-на мин, което определено ги вкарва в графа "бързи" :) 

Продукти за 2 порции:
1бр. пилешки гърди - пеперуда (ок 700г )
10 ленти прошуто 

2 с.л. песто от босилек
2 с.л. олио 
щипка-две сол 

Приготвяне
* Пилешките гърди се нарязват на по-малки парчета - всяка част от пеперудата на 5, или 6 парчета. 
* Пестото се смесва с олиото и още щипка сол и филетата овалват добре в тази смес. 
* Всяко парче се завива в лист прошуто, нареждат се в чиния, завиват с лист  фолио за свежо съхранение (или в найлонов плик) и прибират в хладилник за поне 3-4 часа. 
* Изваждат се и пекат на загрят тиган с дебело дъно, под капак за по 3-4 мин. от двете страни. 


6 коментара:

  1. Отговори
    1. Да, Веси, така е. За последната десетдневка ги правя три пъти

      Изтриване
  2. Страхотно се получи. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. И това сготвих! Много яко се получи:) Замених пестото с дижонска горчица, но пък накарах мъжа ми да яде и пиле, а не само прасе и теле...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А това не е малко :) И моят съпруг напоследък не иска да яде пиле (купено) А домашното е малко :)

      Изтриване