Панираните калмари у нас ги правя по два начина :) Едните са тези (само кръгчета,от туби), с по-дебела панировка и повече цапане :) а другите са само по брашно, които сега споделям. Извънредно положение, или не - лято идва :) Здраве да е, ако няма море, ще ги хапваме пак у дома.
Освен калмарите, другите продукти са:
равни части царевично и бяло брашно
сол и черен пипер
1 ч.л. бакпулвер
1 лимон, или чаша прясно мляко
царевично олио за маслена баня :) да се разбира поне 3 см. в съд за пържене, сравнително малък, щом е за домашно ползване - тенджерка, или касерола с d ок 20см.
Почистването е най-пипкавата част - ако са малки и с пипала, трябва да се почистят и вътре, и ципата отвън да се махне. Клик тук за снимка с ципата. Ципата се отделя лесно и без да се заливат с вряла вода, само като се прекара върхът на остър нож по повърхността на тубата на калмара - толкова, че да може да се хване ципата. Пробвайте по двата начина, по който Ви е по-лесно. Но калмарите трябва да са много добре почистени и отвън , и отвътре, пипалата да са измити с отстранени твърди части по вакумчетата :) . Пипалата се нарязват на 3-4 част (зависи от големината им), за да не се свият при пърженето. Тубите се нарязват на шайби с дебелина 1-1,5 см.
Измити и отцедени се посоляват и подправят с черен пипер. Върху тях се изстисква лимоновия сок - не да плуват, а съвсем малко, колкото да се смесят с киселината, или заливат с прясното мляко. Оставят се така в хладилник за час-два. И двете "маринати" действат добре за окрехкотяването на калмарите.
В торбичка се смесват двата вида брашно (количеството трябва да прецените, според калмарите, които имате да пържите) с бакпулвера. Ако Ви остане повече брашно, може да приберете в торбичката и в хладилника за друг път, или за пържене на риба.
Калмарите се поставят в торбичката при брашното и тя се разтърсва добре, за да могат те да поемат добре брашното. Тъй като са влажни от лимоновия сок, те се овалват много добре в брашното.
Пържат се до зачервяване в много добре загрятата мазнина, като се пускат по 5-6 кръгчета/части от пипалата в съда, за да не залепват вътре и да се изпържат добре от всякъде. Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, а в съда се пържат следващите няколко :)
И аз като почти всяка българска домакиня не обичам да изхвърлям олио, в което веднъж съм пържила за 10 мин, това си го охлаждам, прецеждам и прибирам в бутилка в хладилника за още едно пържене. Може и на риба, "ароматното" олио не влияе на миризмата и.
Хапват се топли, с лимон, или сос Айоли При мен вървят с бяло вино марка "авджи Стоев", на други любимци - с узо.
Игзлеждат супер вкусни!
ОтговорИзтриванеи е така, бяха много вкусни :) Тези дни зетя има заявка за вечеря, че не сме се събирали 2 месеца.
ИзтриванеЕх, тези калмари.Изкушаваш ме да пробвам да ги приготвя Пепи.Чудесни са твоите.Но времето за пържене като при рибата ли е или е по - кратко ?
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни !
По-кратко е. Ако се препържат/или преготвят, стават жилави.
ИзтриванеПробвай, Ели :) не е толкова страшно.