Страници

14 юни 2020 г.

Печени пилешки крила


       Най-бързите  печени пилешки крилца. С минимум продукти, хрупкава кожа и крехки. Доказано е, че простичките неща  почти винаги са най-вкусни.  Понякога на човек не му се събират 123-те подправки и продукти, описвани в някоя рецепта, а понякога няма и някоя от тях.  Аз крилца обичам всякаквиавджи Стоев малко им се дърпаше през последните две години, но слава Богу му се размина. Тези се приготвят много бързо - за час от започването им да се мият до изваждането им от фурната. 
Продукти
~1кг пилешки крила 
100 мл бяло вино
100 мл вода 
сол на вкус (1 равна ч.л. )
1 с.л. червен пипер 
60 г масло 

Не съм любител на миене на пилешкото месо, но когато не ми е с доказан произход :) го мия и подсушавам с кухненска хартия. От там нататък 

Приготвянето:
* Фурната се загрява на 220*С.
* Крилата се почистват и ако имат тънка част (крайната) - се изрязват. Тези части ги слагам в бульона за супа. 
* Поръсват се с пипера и солта, разбъркват се с ръце и нареждат в тава за печене. 
* Наливат се виното и водата и тавата се завива добре с лист алуминиево фолио. 
* Поставят се в загрятата фурна и пекат 30 мин. на тези градуси, след което тавата се изважда и премахва фолиото. 
* Маслото се размазва по крилата (съвсем грубо) с лъжица и тавата се връща във фурната. 
* Пекат се още 15 мин, през които тавата се изважда още 2 пъти и крилата заливат със соса. 

През това време си подготвяте гарнитура по избор  - от пресни зеленчуци, задушени, пържени, или печени зеленчуци... У нас днес бяха с пържени картофи (рядкост) и прясно опукани люти чушки в сладко кисела марината от копър, чесън ,оцет и захар. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар