Нищо ново, познатите банички на тиган , но с плънка от сирене и спанак. Малко зелено разнообразие сред зима. Често съм споменавала, че когато видя хубав спанак, или нежен, на листа, се награбвам с 2-3-4 пакета, бланширам си, изцеждам много хубаво, разпределям на пакетчета по ок 100г, замразявам и винаги си имам под ръка. Малки са - когато готвя ползвам по 2, но за баница 1 е достатъчно.
Продукти за 1бр. баничка
4-5 бр. фини кори за баница
150г сирене
100г бланширан, отцеден спанак (теглото е на бланширания)
зелената част на 3-4 стръка пресен лук
1 яйце
50-60 мл прясно (или кисело) мляко
40-50 гмеко масло
1-2 лъжици олио за намазване
голяма щипка джоджен
Приготвяне:
* Дъното на тиган (d 22 до 28см) се намазва тънко с олио (с четка) .
* Поставят се заедно 2 кори, чиито краищата се оставят да висят извън тигана. Намазват се с половината масло (ако е твърдо се нарязва на дребни кубчета и разпределя върху кората)
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцето, ситно нарязаните спанак и лук, джоджена и млякото. Половината плънката се поставя върху корите.
* Други две-три кори се накъсват, намачкват леко и поставят върху плънката.
* Върху тях се изсипва останалата част от плънката и намазва с останалото масло (или на кубчета)
* Затваря се с краищата на корите, които останаха извън тигана.
* Намазват се със смесени 1лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко, или вода.
* Тиганът се затваря с капак и поставя на котлона - да се пече на средна степен (3 от 6 степени пр.).
* Готова е от едната страна за около 4-5 мин, но се проверява - с шпатула, или дървена лопаткка се повдига. Когато е зачервена се обръща с помощта на чиния да се изпече и от другата страна - отново под капак до зачервяване.
* Изважда се на решетка да се охлади, за да може да остане хрупкава
Пепи, нали си знаеш, че проверката е най-висшата форма на доверие.....еее,
ОтговорИзтриванеаз те проверих и много се радвам, че рецептата е вече факт.
Закуската за утре е ясна! Целувки!
Дебнала си ти, Норче, знам си. Надявам се да сте харесали ❤
ИзтриванеОх, тези вкусни пържени банички...
ОтговорИзтриванеза утре пак приготвям такива :)
ИзтриванеИ ние проверихме, малко се изложихме, че сложихме одрински кори, ама с повечко време за печене, всичко си беше 6+ :) Адски вкусно, щом и детето на 6г го хареса. Благодарим за идеята и рецептата <3
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте харесали, а оценката на детето е най-добрият критерий :) И с одрински става, да, чат-пат правя такива, но наистина им трябва повечко време и в сместа слагам малко повече мляко.
Изтриване