Страници

7 юни 2023 г.

Запеканка с тиквички и шунка

 

       В сезона на тиквичките - една бърза запеканка (каква хубава българска думичка :) ) с тях. Чудесна е както топла, така и студена, на следващия ден, което за мен лично е чудесен начин да си взема за обяд. Жълтото сирене тук е ементал, но приготвена с хубав, български кашкавал повече я харесах. Ако искате да я приготвите във вегетариански вариант - не слагайте шунката. Може да сложите гъби. Самият блат е като блата на това руло от тиквички , от който може даси приготвите и пица с блат от тиквички. 

Продукти за 6 порции
3 средни тиквички - ок 600г (по възможност без семки)
2 яйца
100 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
4-5 скилидки чесън
2 с.л. ситно нарязан копър
200г сирене
1 с.л. + 1 щипка сол

300г шунка/варено пушено филе
200г кашкавал (ементал, гауда)
50 г галета (моята е панко, но може и обикновена, за хрупкавост)
60г масло

Приготвяне:
* Двете тиквички се настъргват на едро ренде, посоляват с лъжицата сол и оставят за 30 мин. да си пуснат водата. Едната се нарязва на тънки кръгчета, с дебелина ок 1-1,5 мм. Посоляват се съвсем леко с онази щипка сол.
* Фурната се загрява на 180*С.
* Настърганите тиквички се отцеждат, но не толкова здраво, колкото за кюфтетата от тиквички да кажем :)
* Поставят се в купа и смесват с яйцата, сиренето, настърганите скилидки чесън, копъра, прясното мляко и брашното. Трябва да се получи гъста каша. Тук сол не слагам, тъй като тиквичките вече са поели сол и сиренето си е солено.
* Тавата за печене (ок 30/18 см) се застила с хартия за печене.***
* Изсипва се половината смес и заравнява на дъното.
* Върху нея се подреждат по един ред филето и кашкавалът.

* Върху тях се изсипва останалата смес и заравнява.
* Отгоре се подреждат като се застъпват нарязаните кръгчета тиквичка, а върху тях - парченца от маслото.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 40 мин.
* Тавата се изважда, запеканката поръсва с галетата и връща във фурната за още 3-4 мин.


*** Може да не застилате тавата с хартия за печене, а да я намажете с олио/масло. Така след изпичане отдолу има хубава, зачервена коричка, но аз слагам хартията, за да мога да извадя по-лесно цялата, нарежа и :) разпределя по кутиите.Двата пласта от сместа с настърганите тиквички не трябва да бъде повече от 1,5см, за да не става дебела. Вместо с галета накрая може да поръсите с пармезан, който ще се разтопи върху горещите тиквички. Но пък с галетата имаме приятна хрупкава коричка отгоре.


 

 

 

 

5 коментара:

  1. Здравейте! Следя блога ви от години и не веднъж съм се убедила колко вкусно, разнообразно и въобще ... изумително готвите, Пепи! :) Снощи направих запеканката - страхотна е! Всички вкъщи си ометоха чиниите, включително и 10-годишният, който твърдеше, че НИКОГА няма да яде тиквички :D. Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това да хареса 10-годишния е добро попадение 🙂 Много се радвам, че сте опитали и харесали!
      Благодаря за милите думи поздрави и на Вас!

      Изтриване
    2. Няма слабо тука

      Изтриване
  2. Пепи,
    запеканката ти е чудесна.Правих подобно руло.Става вкусно.Ще опитам и тази твоя запеканка.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя е подобна, Ели, преди няколко години рулото беше много често правено в къщи, а блата от тиквички ползвах и за солената торта. Изобщо тиквичката е много универсален зеленчук.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване