Панирани скариди в панко галета. Малко пипкава работа е чистенето и панирането на скаридите, но Ви уверявам, че всяка хапка си струва усилието преди това. Всъщност най-пипкавата част е чистенето им. Продават и чистени скариди, но обикновено те са бланширани, а точно тези е хубаво да се направят със сурови - независимо охладени, или замразени. Моите са и от двата вида :) купувам охладени и замразявам, да им дойде ред (или да се съберем с любителите им) на масата. Хрупкава коричка отвън от галетата панко*** и сочно месо вътре. ***Панко е японска галета, използвана за паниране на пиле, риба, зеленчуци. Разликата между нея и обикновената галета е, че панко е от бял пухкав хляб, без корите и трохите са едри, в сравнение с фината наша галета. Това придава много добра хрупкавост на панираните продукти. Скаридите могат да се изпекат, в силно загрята фурна, с вентилатор за няколко минути (до зачервяването им), но трябва да се поръсят с мазнината и наредят на хартия за печене. Всъщност пържените са по-вкусни :-)
Не знам за колко порции вечеря могат да стигнат, при нас вървят за мезе :) и за 4-5 човека са достатъчни около 20 бр. едри скариди. Продуктите са:
20 бр. скариди
1 яйце и 1 белтък
4 с.л. брашно
2 с.л. соев сос
сока на половин лимон
щипка сол
подправки на вкус: по 1/2 ч.л. червен обикновен и пушен пипер, по 1/2 ч.л. черен пипер, чесън на прах, риган, щипка сол
150 г панко галета
олио за пържене
сос за сервиране - харесвам със сладко киселия тайландски сос и Ремулад
Приготвяне: * Скаридите се белят/почистват от черупките и крачетата. Опашките се оставят, защото с тях лесно се държат при подготвянето им за паниране.
* Измиват се, подсушават и подправят с: разбития 1 белтък, соевия сос, щипката сол и сока от лимона.
* Оставят се в хладилник за 30-40 мин.
* В една купичка се разбива яйцето с лъжица вода, в друга смесват брашното с подправките, в трета се сипва панко-галетата. Подбирайте по-малки, за да могат да се овалват добре скаридите в тях.
* Всяка скариди се овалва първо в брашното с подправките, после в разбитото яйце, накрая в галетата и нареждат на чиния, докато се приготвят и останалите.
* Мазнината за пържене се загрява - около 1см., по възможност в по-тесен тиган/касерола, за да не изхвърляте после много олио :-)
* Подготвените скариди се пържат от двете страни - за по около 60-90 сек и изваждат на кухненска хартия.
Сега ще напомня нещо :) по възможност изваждайте изпържените продукти на кухненска хартия, която е поставена на решетка. Така долната част няма да се овлажни.
Хубави са и топли, и студени, но естествено, панировката е по-хрупкава докато са топли. Сосовете са по избор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар