5 юли 2017 г.

Руло от тиквички

с крема сирене и шунка. 
      Факт, че тиквичките не са ми най-любимият зеленчук. Факт, че подяждам на мамини пилците, като вземам част от тиквичките :). Факт, че ми харесват шарените от магазина и не устоявам да купя. Факт, че сега им е сезона - на домашните, иначе на магазина винаги има. Факт, че последните две рецепти също имат по 500г тиквички :) и последният факт е, че всичко, приготвено с тиквички се харесва от домочадието.  Днес (т..е вчера) за пореден път сготвих любимата напоследък крем-супа от тиквички. Ще си покажа в скоро време и дребните рулца от тиквички и спирам за този сезон. 
      Чудесно предястие, или лек обяд/вечеря. Както го решите. И с плънката така - както я решите. Моята е с крема сирене и пушено филе, но може да бъде друг любим млечен крем,  лютеница, или крема сирене с пушена риба. Аз не смея да смесвам риба и млечни, когато ще хапват и мъжете ни, но друг път бих  разделила рулото на две и направя с различните плънки :)
Продукти: 
~ 600 г тиквички 
3 яйца 
връзка пресен копър 
200 г сирене 
3 с.л. натурално царевично нишесте 
5 с.л. брашно 
3-4 скилидки чесън 
1/2 ч.л. сол 
2 с.л. олио 

За плънката: 
200 гкрема сирене (или 300 :), копър и шунка 

Приготвяне: 
* Тиквичките се почистват и настъргват на ситно ренде. 
* Посоляват се леко и оставят за 20-на мин., след които се изстискват добре с ръце - не да останат сухи, като шума :) но и да не капе вода от тях, защото така ще поеме повече брашно. 
* Фурната се включва да загрява  на 200*.
* Тава за печене - голямата на фурната, или правоъгълна, поне 30/30 се з астила с хартия за печене. 
* Към отцедените тиквички се прибавят  яйцата, нарязания на дребно копър, настърганото сирене, пасираните скилидки чесън и олиото. Разбърква се. 
   
* Добавят се брашното и нишестето и отново обърква. 
* Разстила се на хартията за печене - ако тавата е по-голяма, оформя се квадрат с големина ~30см. на страните. Дебелината на сместа е приблизително 5 мм. 
* Пече се в загрятата фурна - на средна скара за около 15 мин. - блата леко се зачервява. 
* Изважда се и заедно с хартията поставя на памучна кърпа и завива. 
* Оставя се за около 10 мин., след които се развива, но остава на кърпата и хартията. 
* Намазва се със сиренето и поръсва с копър. Върху него нарежда пушеното филе. 
* Отново се завива на руло, но докато се завива напред рулото, хартията се издърпва  и отделя - отлепването на хартията е много лесно от блата. 
* Рулото се стяга в  кърпата и завива като бонбон :) 
 * Прибира се в хладилника да стегне поне 2 часа, преди да се нареже. 

 

Ако не стегнете добре рулото, когато го разрежете то изглежда така Mr. Green и в този момент си напомняте, че перфектни хора няма и "ремонтирате" крайния резултат. 
Който не влияе на вкуса, но на вида да :) И тъй като блата е еластичен, не се начупва -освен ако не е препечен - разтваряте рулото малко назад и отново завивате стегнато напред, а по желание може да намажете с още малко крема-сирене.  

16 коментара:

  1. Още едно изкушение, което с радост бих опитала при теб :)
    Нямаш спирка, значи! Обичам тиквички. И това руло съм сигурна, че много би ми харесало, но уви... сещаш се сигурно - бих си го яла сама...
    Ще чакам специален повод, за да го приготвя за някой, който ще оцени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намери повод и тогава :) Мишо опита, но нищо не изрече. Затова пък аз изпратих на едни деца, на други деца, които както и моите 3 оцениха подобаващо. Имам поръчка за петък да правя пак.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Благтодаря ти, Ели :) как се радвам да те видя на линия, да знаеш :)

      Изтриване
  3. Пепи,
    в нашият дом също не комбинираме риба с млечни или с яйца.Преди години баба ми много държеше да се избягват тези комбинации.Чудесно е рулото, ще го приготвя веднага, имаме тази година много тиквички и до края на есента трябва да разнообразявам менюто с тях.Засяхме ги в повече за да берем и цветовете за ястия.
    Поздрави и весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мамини още държат да избягват, аз се престраших да опитам преди години, когато Жул казваше, че в детската градина са яли риба и кисело мляко. Пробвах :) нищо ми няма и на мен. Но на мъжете ни зле действа и не опитват. Хубаво е да си имаме домашни зеленчуци :) любими, или не - сега им е сезона и време да ги готвим.
      Благодаря ти, Ели, поздрави и дано по-прохладно да е лятото вече.

      Изтриване
  4. Здравейте,от няколко дни "примлясквам"около това прекрасно предложение и вече отлежава в хладилника.Довечера ще споделя дали съм се справила или мойте трима гладници ще вечерят над вашите снимки...Благодаря за прекрасните рецепти и идеи,които вдъхновяват всички ни!denyil

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно няма да останат гладни :) Ще очаквам да споделите.
      Поздрави :)

      Изтриване
  5. Включвам се директно от масата-чува се само"ммммм-вкусно е,кога пак ще го направиш?"Огромно благодаря!
    Малко го измених,според наличните продукти -сложих пикантно сирене за мазане(онова в червената опаковка на голдеса от Лидъл)и към него добавих обикн.краве сирене,вместо шунка-пушен бекон на тънички филийки.Стана чудесно.Хубава вечер и доскоро в кухнята ми с Вашите рецепти!denyil

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се и съмнявах, че ще стане, важното е, че човеците Ви са го харесали :) А за плънката винаги може да импровизирате, тъкмо ще е разнообразно.
      Поздрави и до нови срещи :)

      Изтриване
  6. Една от любимите ни рецепти.Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Рулото е много сполучливо! Радвам се на вяка хубава рецепта с тиквички. А идеята за завиване в кърпата е възхитителна.Благодаря за споделянето.armeria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Радвам се, че Ви е от ползва хитринката със завиването с кърпа.
      Тези дни ще пусна още една рецепта с тиквички (и патладжан, и домати), може да погледнете до края на седмицата.
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте, направих рулото и е просто прекрасно. Но ми се получи леко сухичко, сложих около 300гр. кр.сирене. му Как щесе отрази малко повече олио в блата с тиквичките? Благодаря за чудните рецепти
    Христина- Храстчето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Христина :) Спокойно му сложи още малко олио, тиквичките са зеленчук и ще го понесат. Другия вариант е да пробваш с малко по-малко печене, ако и след престоявнатео с крема сирене е останал по-сух блата.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...