с крема сирене и шунка.
Факт, че тиквичките не са ми най-любимият зеленчук. Факт, че подяждам на мамини пилците, като вземам част от тиквичките :). Факт, че ми харесват шарените от магазина и не устоявам да купя. Факт, че сега им е сезона - на домашните, иначе на магазина винаги има. Факт, че последните две рецепти също имат по 500г тиквички :) и последният факт е, че всичко, приготвено с тиквички се харесва от домочадието. Днес (т..е вчера) за пореден път сготвих любимата напоследък крем-супа от тиквички. Ще си покажа в скоро време и дребните рулца от тиквички и спирам за този сезон. Чудесно предястие, или лек обяд/вечеря. Както го решите. И с плънката така - както я решите. Моята е с крема сирене и пушено филе, но може да бъде друг любим млечен крем, лютеница, или крема сирене с пушена риба. Аз не смея да смесвам риба и млечни, когато ще хапват и мъжете ни, но друг път бих разделила рулото на две и направя с различните плънки :)
Продукти:
~ 600 г тиквички
3 яйца
връзка пресен копър
200 г сирене
3 с.л. натурално царевично нишесте
5 с.л. брашно
3-4 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
2 с.л. олио
За плънката:
200 гкрема сирене (или 300 :), копър и шунка
Приготвяне:
* Тиквичките се почистват и настъргват на ситно ренде.
* Посоляват се леко и оставят за 20-на мин., след които се изстискват добре с ръце - не да останат сухи, като шума :) но и да не капе вода от тях, защото така ще поеме повече брашно.
* Фурната се включва да загрява на 200*.
* Тава за печене - голямата на фурната, или правоъгълна, поне 30/30 се з астила с хартия за печене.
* Към отцедените тиквички се прибавят яйцата, нарязания на дребно копър, настърганото сирене, пасираните скилидки чесън и олиото. Разбърква се.
* Добавят се брашното и нишестето и отново обърква.
* Разстила се на хартията за печене - ако тавата е по-голяма, оформя се квадрат с големина ~30см. на страните. Дебелината на сместа е приблизително 5 мм.
* Пече се в загрятата фурна - на средна скара за около 15 мин. - блата леко се зачервява.
* Изважда се и заедно с хартията поставя на памучна кърпа и завива.
* Оставя се за около 10 мин., след които се развива, но остава на кърпата и хартията.
* Намазва се със сиренето и поръсва с копър. Върху него нарежда пушеното филе.
* Отново се завива на руло, но докато се завива напред рулото, хартията се издърпва и отделя - отлепването на хартията е много лесно от блата.
* Рулото се стяга в кърпата и завива като бонбон :)
* Прибира се в хладилника да стегне поне 2 часа, преди да се нареже.
Ако не стегнете добре рулото, когато го разрежете то изглежда така и в този момент си напомняте, че перфектни хора няма и "ремонтирате" крайния резултат.
Който не влияе на вкуса, но на вида да :) И тъй като блата е еластичен, не се начупва -освен ако не е препечен - разтваряте рулото малко назад и отново завивате стегнато напред, а по желание може да намажете с още малко крема-сирене.
Още едно изкушение, което с радост бих опитала при теб :)
ОтговорИзтриванеНямаш спирка, значи! Обичам тиквички. И това руло съм сигурна, че много би ми харесало, но уви... сещаш се сигурно - бих си го яла сама...
Ще чакам специален повод, за да го приготвя за някой, който ще оцени.
Намери повод и тогава :) Мишо опита, но нищо не изрече. Затова пък аз изпратих на едни деца, на други деца, които както и моите 3 оцениха подобаващо. Имам поръчка за петък да правя пак.
ИзтриванеЧудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагтодаря ти, Ели :) как се радвам да те видя на линия, да знаеш :)
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванев нашият дом също не комбинираме риба с млечни или с яйца.Преди години баба ми много държеше да се избягват тези комбинации.Чудесно е рулото, ще го приготвя веднага, имаме тази година много тиквички и до края на есента трябва да разнообразявам менюто с тях.Засяхме ги в повече за да берем и цветовете за ястия.
Поздрави и весело и прохладно лято !
Мамини още държат да избягват, аз се престраших да опитам преди години, когато Жул казваше, че в детската градина са яли риба и кисело мляко. Пробвах :) нищо ми няма и на мен. Но на мъжете ни зле действа и не опитват. Хубаво е да си имаме домашни зеленчуци :) любими, или не - сега им е сезона и време да ги готвим.
ИзтриванеБлагодаря ти, Ели, поздрави и дано по-прохладно да е лятото вече.
Здравейте,от няколко дни "примлясквам"около това прекрасно предложение и вече отлежава в хладилника.Довечера ще споделя дали съм се справила или мойте трима гладници ще вечерят над вашите снимки...Благодаря за прекрасните рецепти и идеи,които вдъхновяват всички ни!denyil
ОтговорИзтриванеСигурно няма да останат гладни :) Ще очаквам да споделите.
ИзтриванеПоздрави :)
Включвам се директно от масата-чува се само"ммммм-вкусно е,кога пак ще го направиш?"Огромно благодаря!
ОтговорИзтриванеМалко го измених,според наличните продукти -сложих пикантно сирене за мазане(онова в червената опаковка на голдеса от Лидъл)и към него добавих обикн.краве сирене,вместо шунка-пушен бекон на тънички филийки.Стана чудесно.Хубава вечер и доскоро в кухнята ми с Вашите рецепти!denyil
Не се и съмнявах, че ще стане, важното е, че човеците Ви са го харесали :) А за плънката винаги може да импровизирате, тъкмо ще е разнообразно.
ИзтриванеПоздрави и до нови срещи :)
Една от любимите ни рецепти.Браво!
ОтговорИзтриванеМда, много е вкусно!
ИзтриванеРулото е много сполучливо! Радвам се на вяка хубава рецепта с тиквички. А идеята за завиване в кърпата е възхитителна.Благодаря за споделянето.armeria
ОтговорИзтриванеМоля :) Радвам се, че Ви е от ползва хитринката със завиването с кърпа.
ИзтриванеТези дни ще пусна още една рецепта с тиквички (и патладжан, и домати), може да погледнете до края на седмицата.
Поздрави!
Здравейте, направих рулото и е просто прекрасно. Но ми се получи леко сухичко, сложих около 300гр. кр.сирене. му Как щесе отрази малко повече олио в блата с тиквичките? Благодаря за чудните рецепти
ОтговорИзтриванеХристина- Храстчето
Здравей, Христина :) Спокойно му сложи още малко олио, тиквичките са зеленчук и ще го понесат. Другия вариант е да пробваш с малко по-малко печене, ако и след престоявнатео с крема сирене е останал по-сух блата.
Изтриване