4 юли 2017 г.

Салата от сурови тичквички

       Тази   салата от сурови тиквички беше хит в интернет преди няколко години,  благодарение  на една дама с ник Лабрекс от мамешкия форум. Приготвих я и аз тогава, но нещо не бях очарована, докато зимата не опитах на друго място шопска салата с тиквички и започнах и в къщи да ги прибавям Very Happy  И тази пролет  дадох нов шанс на салатата от сурови тиквички и този път взе, че ми хареса Very Happy  и я приготвям няколко пъти вече. Вписва се за редовно ползване у дома при салатите.    Опитайте и вие, ако все още не сте я открили.  Вкусно е!  Благодаря ти, Лабрекс bouquet , една от многото ти вкусни рецепти е това!  
  

Продукти:

2-3 млади  тиквички ~около 500г - тук шарени, за повече цвят Very Happy 
3-4 скилидки чесън

сол на  вкус
~60 мл зехтин  
3 с. л.   оцет (ябълков ползвам) 
2 с. л. мед
копър



 
Приготвяне: 

* Тиквичките се измиват. 
* С помощта на белачката за картофи, или ренде, което има приставка за тънки ленти (Бьорнер ползвам) се нарязват на тънки ленти по дължината - дебелината е по желание, аз предпочитам да са съвсем тънки. Може да се обелят, но корите на младите са съвсем нежни и ги ядем с тях.
* Посоляват се и оставят в гевгир, или сито да си отцедят водата за около 30-40 мин. 

* Маринатата се приготвя от пасираните скилидки чесън, меда, зехтина, ситно нарязания копър  и оцета. Разбъркват се, докато меда се разтопи. 
* Заливат се, разбъркват и прибират в хладилник за поне час. 

 
     

3 коментара:

  1. Пепи,
    преди години научих една салата от сурови тиквички, която се прави много лесно.Нарязват се на тънки кръгчета и заливат с леко солена вода.Стоят така 1 - 2 дни на стайна температура и леко ферментират.След това се правят както обикновена салата с лимонов сок, зехтин, копър и чесън.Ще пробвам и твоят начин, но леко ферментирали са много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес направиш Мишевите туршиени краставички, те са подобни, яде ги през лятото и се сетих, че ти писа за тиквички. Сега съм донесла и тиквички, ще пробвам туршиени. Благодаря ти, Ели!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...