12 юли 2017 г.

Пиле пири-пири

      Ама с картофи. Побългарено. Първият вариант и снимка на пилето Пири-пири е приготвено точно по рецептата на Spizing - хората с подправки, които са си направили труда да обединят в един пакет всички подправки за приготвяне на някое от екзотичните ястия, без да се налага да обикаляме магазините за по грам това, или онова..... За печено пиле Пири-пири най-важната съставка е изключително ароматната и люта чушка bird eye (на Суахили пири пири). В комплектите пакети лютата подправка може да се контролира, защото част от нея е пакетирана отделно и може да сложите толкова люто, колкото Ви харесва. Аз сложих щипка само.   А комплекти има не само за лютото пиле, а за още няколко екзотични ястия. 
Пилето Пири Пири дължи името си на основната съставка в соса, с който се приготвя – изключително ароматната и люта чушка bird eye (на Суахили пири пири). Ястието е популярно в Португалия и южната част на Африка. Създадено от португалците, които през 16 век колонизират територията на днешен Мозамбик и на базата на чушките пири пири създават марината за месо. Тя бързо се пренася в Европа, където започва да се използва и като сос. Най-известното му приложение е при печене на пиле на барбекю, но се използва и като добавка към всички видове меса или за марината.

      Подправката се смесва със зехтин, което после при намазването на мен ми се натрупва неравномерно по месото, а и зехтина ми е в повече. Затова предлагам да си купите подправка, или да си съберете такава за едно люто пиле, а да си я приготвите по  техния, или по моя начин :)  В този случай пилето опекох право и получавате лоши среднощни снимки :) минутки преди вечерята. 
Продукти: 
1 цяло пиле ок 1,8кг 
1 пакет подправка Пири-пири на Spizing 
или: 1ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. пушен червен пипер, 1 ч.л. риган, щипка лют пипер и щипка черен пипер 

още: 
сол, по 3 с.л. олио  и оцет, , глава чесън и люта чушка по желание 
3-4 с.л. масло 
картофи, или ориз 

Приготвяне: 
* Пилето се почиства, подсушава и нацепва с остър нож по дебелите места - бутчета и бяло месо - от една страна така се изпича по-добре, от друга така поема по-добре подправките. Посолява се отвътре и отвън. 
* Почистените и обелени скилидки чесън се пасират и смесват със олиото и оцета и всички подправки. 
* Ако ще се пече право и цяло - на бутилка, или в такъв съд (а може и във формата за кекс :) също се получава добре) се оставя цяло. Ако ще печете в обикновена тава се срязва на две през гърба и разтваря. И в двата случая се намазва добре и на тънък равномерен пласт с кашичката от подправки. 
Ако ще печете с картофите - поставете в съда почистените, посолени картофи с няколко парчета масло из тях. Може да изпечете само пилето и да гарнирате с ориз.  Личен избор :) така да се каже. 
* Покрива се тава, или съда с пилето с фолио и поставя в студена фурна - заради глинения съд. Когато се чуе, че къкри, градусите на фурната се намаляват на 170* и оставя така да се пече около час. 
* Развива се фолиото, пилето се намазва с малко масло и оставя така да се запече около 10-15 мин. - ако е право с вентилатор е по-добре

Това е моят начин :) Другият е да  се запърже чесъна и люти чушки в 250мл зехтин, да се прибави подправката и 6с.л. оцет и да се остави тази смес да покъкри. През това време пилето, разцепено на две се е опекло от двете страни, намазва се със сместа и пече още до готовност. 

2 коментара:

  1. Ох, малей, да ми падне само! Как се е препекло милото, че и пикантно-лютичко :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Запрятай се, Даре :) за мен носеше още малко лютивина

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...