6 юли 2017 г.

Печен спанак със сирена

      Или какво още освен сирена във фолио, или гювечета можем да приготвим от останалите сирена от вчерашната вечеря. Които обикновено не са  никак малко, но шарени. Естествено, подкрепям с още малко и  дебела основа от задушен спанак :)  Много удобно е да си имате пакет измит и подсушен в хладилника - издържа до 4-5 дни, а когато има такъв пакет - вечерята се приготвя бързо. Идеята да е в алуминиеви еднократни форми за печене е добра, тъй като фолиото е тънко и се запичат бързо в загрятата вече фурна, а са и удобни за пренасяне :) за обяд, примерно. Ако останат. Нищо, че сирената вече не се разтеглят, като гребваш с вилицата - вкусни са и студени  Love нали мирише на масло и сирена.....
Продукти за 5 порции: 
500г.  спанак  (само листа е най-добре :) - почистени, измити и отцедени/подсушени - от години ползвам центрофугата за зеленчуци, която е много добър помощник за всички зелени салати и подправки. 

2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио и 50 гмасло 

2 яйца 
200 мл течна сметана 
~ 500 г сирена. Повечето да са добре разтапящи се, мъничка част бяло саламурено сирене. Другите са пушен кашкавал, обикновен кашкавал, проволоне и пекорино, синьо сирене.
И още около 400г моцарела , или хубав кашкавал, който се разтапя при печене за отгоре. И шепичка пармезан за желаещите :)

Приготвяне: 

* Почистеният и нарязан на едро спанак се задушава в маслото и олиото, заедно с пасираните скилидки чесън , докато се смали и омекне. 
* Отмества се от котлона и оставя малко да се охлади. 
* Фурната се загрява на 220*.
* Към задушеният спанак се прибавят яйцата  и объркват. 
* Налива се сметаната и настърганите на едро сирена, обърква и разпределя в 5 формички за печене - може и в една тава, но после трудно се разпределя запеченото кашкавалче еднакво за всички :)) 
* Отгоре се поставят резените моцарела, или кашкавал, поръсва се с по щипка пармезан и пекат в загрятата вече фурна за около 10 мин. - до лек загар. 

ПП: сирената могат да бъдат всякакви ваши любими.  Щипка суха или клонче свежа мащерка придават много приятен аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...