13 юли 2017 г.

Шоколадово суфле (лава кейк)

       От няколко години правя този лава кейк, или по-известен като шоколадово суфле, но тъй като печенето е много бързо и късно след вечеря никога не е стигал до снимки. Добре, че този път Жул поиска да носи на купон с приятели, та видя бял ден :)  Лава-кейк нашумя като десерт през последните години, впечатляващ с разтичащата се топла смес от шоколадовото кексче. Заведенията не пропускат да го предлагат, защото е много лесен за приготвяне, подходящ на замразяване и съхраняване във фризер. Еднократните алуминиеви формички за печене са много удобни, защото са тънки и високата температура прониква по-бързо през тях, отколкото през алуминиевите за крем-карамел, или брюле.  Дозата, която правя не е голяма, излизат 6 бройки - напълно достатъчни, но може да си забъркате голямо количество и да напълните един ред на фризера :) Ще ми се да имат цял такъв празен и аз да го заредя. Алуминиеви чашки има в почти всички магазини за домашни потреби. По 10ст. са :)  Ако нямате от къде да купите  такива,   ползвайте тънките метални купички за крем-карамел. Продуктите за него са малко, а приготвянето отнема 7-8 мин. Удоволствието от топлата шоколадова смес - яйца, масло и шоколад, която обикновено се гарнира с топка сладолед както казах е несравнимо  Love дори по средата на лятото. 


Продукти за 6 бр. 
120г натурален шоколад (с по-голям % какао е по-добрия избор)
100г масло 
3 яйца 
140 г захар 
60г брашно
30г черно какао (холандско***)

за формите - олио/масло и брашно, или какао 

Приготвяне: 

* Формичките за печене се намазват и поръсват с брашно, или какао. Излишното се изтупва. Най-добре става, когато се намазнят с разтопено масло. 
* Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня, или в микровълнова фурна.
* Разбъркват се. 

* Яйцата се разбиват със захарта. С миксер за 2 мин, с тел за разбиване на яйца - 4-5мин. 
* Прибавя се шоколадовата смес, разбърква; прибавят се брашното и какаото и отново обърква добре. 
* Сместа се разпределя в намаслените 6бр. формички/купички. 

Следва печенето :)

Ако ще хапвате веднага (т.е. същия ден) добре е да ги сложите за час във фризера. След  който   
фурната се загрява на 230*   Поставят се формичките и пекат  10 мин, ако са от   еднократните, 12 мин. ако е в керамични, или метални форми. 

Ако сте ги замразили и трябва да печете - отново фурната трябва да е загрята. Поставят се замразените формички и пекат 14-15 мин. за еднократните форми и 16-18 за керамични/метални формички. 

Изваждат се от фурната, оставят се да се охладят 3-4 мин.  Внимателно се обръщат в чиния, поръсват с какао, или пудра захар, а може да се гарнират и с топка сладолед.  Тънък нож може да се прекара между суфлето и формата, за да се освободи по-добре, но обикновено това не е нужно -  отлепва се много добре.

***Холандското какао не винаги е внос от Холандия :) - това е вид какао, обработено чрез алкализация - тъмно какао, с мек вкус и аромат. 



12 коментара:

  1. Пепи,
    много интересен и лек десерт.Не съм го правила, но го бях видяла някъде.Записвам си рецептата за проба.Задължително ли е използването на холандско какао ? Не съм обръщала внимание в момента какви видове какао продават.Скоро мисля,че видях внос от Гърция.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели Нали видя, че заради метода му на обработка се казва холандско. С всяко ще стане, но колкото е по-хубаво какаото -по-добре.
      Поздрави и хубаво лято и на теб

      Изтриване
  2. В заведенията не ми харесват, но това тук е друга работа. Идвам с лъжичката :)

    ОтговорИзтриване
  3. За мен като няма лъжичка си го направих,но продуктите нещо не бяха на ниво,или недостиг с грамове или излишък.Препичам всичко ,та не стана лавата ,мекичка среда само. Ще повторя без страх от сурово.Но когато имам възможност за качествени продукти.Не винаги имам достъп.Пепчо ,страхотна си и като кулинар, и като човек.Отдавна се азсичаме в пространството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Гинка, радвам се да те видя тук :) Благодаря за милите думи!
      Опитай пак, не се притеснявай от суровото - то все пак се загрява вътре, а разтечената смес е доста гореща и съм сигурна ,че е минала ония градуси на пастьоризацията. Мисля, че +-15/20г не са толкова важни за рецептата, но самото печене - да. Ако за горепосочените минути се е изпекло и вътре, намали ги с 2 мин. печене. Всяка фурна е различна :) аз самата още съжалявам за старата си, на която 160* се равняваха на 170 на тази.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  4. Ооох, не е за гледка през нощта, Пеп, невъзможна си! Съвършено е, просто! Иде ми да изям монитора... Айде сега Лека нощ:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се лека е била, Кате :) колко пъти ми се е искало така нощем, докато си разглеждам, да дръпна някоя чинийка отнякъде :)

      Изтриване
  5. Прекрасен десерт.Има ли вариант с бял шоколад тъй като предпочитаме него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Белият шоколад е в голямата си част масло няма да стане със същите пропорции, но и аз се каня да опитам тъй като харесваме и бял шоколад. Ще споделя, проверявайте :)

      Изтриване
  6. Аз мога да ви дам пропорция за бяло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дайте, моля :) с удоволствие ще приготвя и бяло суфле.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...