Или иначе казано Пилешки дробчета салтимбока. През последните години доста мръвки салтимбока изядохме в къщи, като се започне от оригинала телешко салтимбока, пиле салтимбока, салтимбока с глиган и рибна вариация на тема салтимбока. Вече съм писала, че думата "салтимбока" (Saltimbocca ) буквално означава "скочи в устата" и всички тези големи хапчици месо са точно това - още докато ги готвят, имам желание сами да скачат към устата ми Та защо и дробчета да няма още повече ми се налага да пробутвам дробчета в менюто на едната госпожица напоследък, която иначе не иска да ги вижда. В блога на една приятелка има и тиквички салтимбока, ако има желаещи, ще добавя линка към тях. Дробчетата могат да се завият и с тънки ленти бекон, вместо прошуто, но лично аз харесвам аромата на сушеното месо, когато се готви, вместо по-мазните запечени ленти бекон.
400 г пилешки дробчета
150г прошуто крудо
2-3 стръка салвия 2 лъжици соев сос
2 лъж. олио
по щипка мащерка, риган, сол и черен пипер
2 х1с.л. олио
7-8 скилидки чесън
2х30мл мл бяло вино
2х 1 щипка захар
2х1 с.л. масло
Приготвяне:
* Дробчетата се почистват и разделят на две.
* Поставят се в купа, заедно с подправките, олиото и соевия сос да се мариноват за час. В хладилник. Внимавайте със солта, защото прошутото е солено и им трябва наистина щипка сол.
* Лентите прошуто се срязват напречно на две.
* Всяко парче дроб се завива в така срязаната лента прошуто - тя не го обвива на руло, достатъчна е да го покрие от двете страни. "Зашива" се с клечка за зъби, или шишче за печене.
Дробчетата се приготвят на два пъти в тигана, затова са и онези мерки горе "2 пъти по....
* В тиган се поставят едната част олио, вино и щипката захар и загряват. Когато сместа започне да къкри се поставят половината от приготвените дробчета, половината грубо смачкани скилидки чесън и половината листа салвия.
* Готвят се 2-3 мин (на 2/3 от мощността на котлона), докато течността намалее наполовина и обръщат от другата страна.
* След още 2 мин. течността се е изпарила. Прошутото отдолу леко се е запекло. Прибавя се лъжицата масло и дробчетата обръщат отново на другата страна. Изчаква се минута и всичко се изсипва в подготвена голяма чиния.
По същият начин се приготвя и втората половина от дробчетата.
Сервира се с гарнитура по желание, а при нас пожелателното беше с пъстър ориз :) - черен, червен, басмати.
и с гарнитура сотирани картофи
Това само за мен, без гарнитурата го искам!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусно. Браво!
ОтговорИзтриване