29 юли 2017 г.

Пилешки дробчета в прошуто

Или иначе казано Пилешки дробчета салтимбока. През последните години доста мръвки салтимбока изядохме в къщи,  като се започне от оригинала телешко салтимбока, пиле салтимбока, салтимбока с глиган  и рибна вариация на тема салтимбока.  Вече съм писала, че думата "салтимбока" (Saltimbocca ) буквално означава "скочи в устата" и всички тези големи хапчици месо са точно това - още докато ги готвят, имам желание сами да скачат към устата ми :nyam::nyam:  Та защо и дробчета да няма ;D още повече  ми се налага да пробутвам дробчета в менюто на едната госпожица напоследък, която иначе не иска да ги вижда. В блога на една приятелка има и тиквички салтимбока, ако има желаещи, ще добавя линка към тях.  Дробчетата могат да се завият и с тънки ленти бекон, вместо прошуто, но лично аз харесвам  аромата на сушеното месо, когато се готви, вместо по-мазните запечени ленти бекон. 
   Продукти за 4 порции: 
400 г пилешки дробчета 
2-3 стръка салвия 

2 лъжици соев сос 
2 лъж. олио 
по щипка мащерка, риган, сол и черен пипер 

2 х1с.л. олио 
7-8 скилидки чесън 
2х30мл мл бяло вино 
2х 1 щипка захар 
2х1 с.л. масло 

Приготвяне
* Дробчетата се почистват и разделят на две. 
* Поставят се в купа, заедно с подправките, олиото и соевия сос да се мариноват за час. В хладилник. Внимавайте със солта, защото прошутото е солено и им трябва наистина щипка сол. 
* Лентите прошуто се срязват напречно на  две. 
* Всяко парче дроб се завива в така срязаната лента прошуто - тя не го обвива на руло, достатъчна е да го покрие от двете страни. "Зашива" се с клечка за зъби, или шишче за печене. 

Дробчетата се приготвят на два пъти в тигана, затова са и онези мерки горе "2 пъти по....

* В тиган се поставят едната част олио, вино и щипката захар и загряват. Когато сместа започне да къкри се поставят половината от приготвените дробчета, половината грубо смачкани скилидки чесън и половината листа салвия. 

* Готвят се 2-3 мин (на 2/3 от мощността на котлона), докато течността намалее наполовина и обръщат от другата страна. 
* След още 2 мин. течността се е изпарила. Прошутото отдолу леко се е запекло. Прибавя се лъжицата масло и дробчетата обръщат отново на другата страна. Изчаква се минута и всичко се изсипва в подготвена голяма чиния. 

По същият начин се приготвя и втората половина от дробчетата. 
Сервира се с гарнитура по желание, а при нас пожелателното беше с пъстър ориз :) - черен, червен, басмати. 


и с гарнитура сотирани картофи 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...