Страници

19 февруари 2024 г.

Салата Цезар

 

        Отдавна се каня да споделя малко любими салати, но все ги отлагам като си казвам "какво пък толкова, салата" Simple Smile още повече интернет е пълен с вариации  на такива. Веднага си признавам, че в тази обичам да слагам и авокадо,  но днешното реших да си го запазя за едно суши утре.  Това без точни пропорции е моят вариант на приготвянето и Simple Smile може да е кощунство, но аншоа не слагам :) Този път е само със салата айсберг, но понякога смесвам с маруля. Пилешкото филе е печено на скара, но ако печете пиле, или пилешки бутчета, може да ползвате и от тях месо, ако случайно Ви остане. Още нещо да вметна :) случвало ми се е да коментираме с познати - мие ли се, или не, салатата айсберг, тъй като се продават опаковани. Аз съм от тия, дето ги мият - не листо по листо, защото  начупвам главата на едри парчета и ги накисвам за 10-на мин. в студена вода. 
       Салатата носи името на създателя си -  италианец емигрант в САЩ и Мексико, ресторантьорът Цезар Кардини. 

Продукти  за около 3 салати:

1 средна глава айсберг - ок 500 г
~400 г пилешко филе
2 шепи приготвени крутони  
2-3 щипки сол
пармезан, или грана падано

За соса: (който е повече, но дори да остане, може да се съхранява до седмица в бурканче)
жълтъците на 2 рохко сварени яйца (у нас човекът Стоев е отговорен за рохките яйца)
фино счукана скилидка чесън
2 с.л. сос Уорчестър
сокът от 1 лимон
2 с.л. мека горчица (медена)
щипка-две фино смлян черен пипер
щипка-две сух копър
1/2 ч.л.сол
1/2 ч.л.захар
100 мл олио и 60-70 мл зехтин

Приготвяне:
* Пилешкото филе се срязва на 2 пържоли, посолява, намазнява с малко олио или зехтин и изпича на с кара, или грил тиган. Като изстине се нарязва на хапки.
* Филии хляб  се намазват съвсем тънко с олио/ с четка, поръсват се с подправки , нарязват на кубчета и поставят в тава в загрята фурна да се запекат - отнема около 5 мин, ако не Ви се включва фурна за толкова време, може и на тиган. Тъй като много обичам крутони (вървят и на всяка супа), често си правя повече и прибирам в метална кутия след пълното им охлаждане. Подправките, които им поръсвам са: червен пипер, риган, мащерка, а от година насам и заатар.
* Всички продукти за соса се поставят в дълбока, тясна купа и пасират за минутка - получава се сос като майонеза. Принципно за салатата трябва да се ползва само зехтин, но ми идва прекалено наситен вкусът на маслините и смесвам с олио.
* В купа се нарязва/накъсва (както искате, аз я нарязвам) салатата, посолява се и разбърква.
* Разпределя се в 3-4 чинии, отгоре се поставя нарязаното пилешко филе и крутоните.
* Поръсва се със соса (не слагайте целия) и пармезана/грана падано - настърган, или на люспи. Предпочитам го на люспи, но имам да си ползвам още няколко пакета от Болоня, които не съм догледала, като купувам и вместо на люспи са с настъргано сирене.

Добавки извън всяка оригинална рецепта :) чери домати, авокадо, черни едри стафиди, запечени нарязани бадеми. Парче синьо сирене, поставено и пасирано в соса. 


2 коментара: