Страници

20 февруари 2024 г.

Калцоне с пиадина /тортила

 

или тортила. Не лаваш, защото те са доста по-тънки листове. Макар че и на тях съм правила пица и въпреки, че ги обичам много тънки, лаваш-пицата не е моето. По-скоро  ги ползвам за направата на разни хапки, или тази йока - кавказка закуска

А калцоне обичам и правя отдавна. Това показаното в линка е с пилешка кавърма, каквото не срещнах в Италия  (чета в онази си публикация, че ще проверя какво е калцонето в Италия :-) ами беше с малко плънка - прошуто, шунка, моцарела и сравнително много тесто, поне от тези, които опитах в Неапол, не съм очарована.) Някой ден ще направя с тесто и в по-близък до оригинала вид, но сега за тези, мързеливите калцонета. Такива питки си купувам от италианските седмици в Лидъл, ако няма - тортили, такива поне винаги има в търговската мрежа. Чудесно предложение за бърза вечеря, или закуска, както Ви дойде. Импровизирането с плънките е просто задължително Simple Smile правя с каквито има изостанали колбаси и сирена в хладилника.

 

Приготвянето е в няколко стъпки: 

 Фурната се загрява на 200*.

Питките пиадина/тортила се поставят на хартия за печене.
Половината на всяка питка се намазва с доматен сос и поръсва с риган, или босилек.
Слага се филе, шунка, колбас, какъвто имате, или искате и нарязани парченца сирена/кашкавали. Колкото повече, толкова повече се разтичат при хапването после.
Празната половина се прехвърля върху плънката.
Намазва се отгоре отново с доматен сос, поръсва с риган, или босилек и поръсва с още настърган кашкавал.
Прехвърлят се заедно с хартията в тава за печене и поставят в загрятата вече фурна.
Готови са за около 5-6 мин . сочна вътрешност от сирената и хрупкава коричка отвън :) :kissing_heart: :heart:

2 коментара: