Страници

29 март 2024 г.

Салата Снежанка с кисели краставички

 

       Млечната салата на моето детство :-) Тогава краставици имаше през лятото. Сега толкова сме свикнали целогодишно да има, че и през зимата ги ядем, макар често да нямат вкус. Млечната салата с пресни краставици, или салата Снежанка съм споделила ей тук, отдавна (лелеее, сега се зачетох в тази публикация, какво хубаво лято беше) Моята много рядко е само с цедено кисело мляко в млечната смес - обикновено слагам или заквасена сметана, или крема сирене. Така правя и тази, с киселите краставички. Т.е онези мариновани корнишони в буркани. Понякога слагам орехи, но в тази с киселите краставички - много рядко. При другата салата Снежанка съм писала, че след като нарежа краставицата я посолявам и оставям малко да се отцеди водата - така не се разводнява млечната смес. Тези стерилизирани краставички ги срязвам на две по дължината и поставям на кухненска хартия, също да се отцедят за 10-15 мин. 

Продуктите са: 

ок 500 г млечна смес - цедено кисело мляко 2/3 части и 1/3част заквасена сметана, или 400 г цедено мляко със 100г крема сирене. Тези пропорции са ориентировъчни.
250-300г стерилизирани краставички/корнишони
2-3 скилидки чесън
2 с.л. нарязан пресен копър, или 1/2 с.л. сух
3-4 с.л. олио
1-2 щипки сол

по желание за украсата - орехи, още копър и зехтин

Приготвяне:
* Краставичките се срязват на две по дължината и оставят на 2-3 пласта кухненска хартия да се отцедят.
* Млечните смеси се разбъркват добре с олиото, нарязания копър, фино счуканите скилидки чесън и сол на вкус.
* Краставичките се нарязват съвсем ситно и разбъркват в овкусената млечна смес.
* Сервира се охладена :) с 1-2 лъжици зехтин, ситно нарязан копър, или запечени смлени орехови ядки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар