Страници

31 март 2024 г.

Хлебчета от червена леща

          Тези хлебчета от червена леща са меки,  много вкусни и много добър заместител на хляба. Подходящи и за запичане за сандвичи, и за бургери, и за яхния да си затопиш с тях :-) Най-хубавото е, че се приготвят много бързо - единствената по-дълга част от "рецептата" е накисването на лещата - за 12ч. Моите са с хуск (фибри), защото имам, но първия път правих без тях и не сложих количеството вода. Резултатът пак беше добър. 
Продукти: 

200 г червена леща
20 г хуск
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер (5г)
около 50 мл вода
3 ч.л. олио
1 малко яйце

семена за поръсване - тук черен и бял сусам

Приготвяне:
* Лещата се накисва в 1л. студена вода за 12 часа.
* Фурната се загрява на 180*.
* Отцежда сеи измива на течаща вода (в гевгир, или цедка).
* Блендира се и смесва с останалите продукти.

* Оформят се 8 леко сплескани приблизително еднакви питки, нареждат на хартия за печене в тавата и поръсват със семената.
* Пекат се в загрятата фурна до готовност :) следващия път ще си засега времето, но пробата с дървено шишче за печене е най-сигурна, около 20 мин.


 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар