Много хард усещане, но пък предстоят два почивни дни
Продукти:
2 глави чесън
100-150 мл зехтин (олио)
сол на вкус
сока на половин лимон
Приготвяне:
* Чесънът се счуква много фино, заедно със солта. (може и с преса, но когато е счукан с дървеното чукало вкуса е много по-приятен :)
* Олиото се прибавя на тънка струя, при непрекъснато продължаване да се мачка с чукалото за чесъна.
* Когато поеме олиото се прибавя по малко и и от лимоновия сок, докато свърши при непрекъснато бъркане на пастата.
Готов го прибирам в стъклено бурканче, ако няма да използвам веднага заливам отгоре с тънък пласт зехтин. Много подходящ за салати, мариноване на меса за печене, да риба, за брускети, за добавка към маслинена паста......... И много удобно, че винаги може да има в хладилника
Страници
▼
27 август 2010 г.
22 август 2010 г.
Пълнени франзели
Тези пълнени франзели са много удобни за обяд на работата. И малко по-добро предложение от сандвич, тостер или хотдог от близкия павилион. Дори от някаква закуска от баничарница, през чийто отвор не виждаш най-прекрасната гледка за деня Преди години правихме тези студени пълнени сандвичи, но отдавна ги бяхме забравили с девойчето. Тези също не са много трудоемки и имат две предимства - първо може да се приготви от вечерта, а сутринта само да се изпече, второ - фолиото ги държи меки (и почти топли, ако са повече завити); аз поне не обичам да ям студени сандвичи нито за закуска, най-малко пък за обяд. Видимо от продуктите са и доста засищащи , което пък ги прави любими в графата "преносим обяд" на работещия младеж. Да взема да напиша как ги правя, преди да е мръкнало
Необходими са ни (за 4 порции-франзели):
франзели - 4 малки или 2 големи, без значение, но ние предпочитаме пълнозърнестите, с разни семена
ок. 500 гр. кайма -овкусена с любими подправки за кюфтета - аз слагам черен пипер, кимион, щипка мащерка или майорана, съвсем ситно нарязан лук, 1 малко яйце.
2-3 домата
3-4 скилидки чесън
малко чили сос (защото обичаме леееекичко да люти)
ок. 150-200 гр. кашкавал
3-4 лъж. зехтин + още 3-4 лъж.
сол на вкус и щипка захар за убиване на киселината на доматите
Приготвяне:
* Доматите се настъргват (или белят и пасират) и заедно със зехтина, солта ( тук да се има предвид, че ще изври по-голямото количество от сока) и захарта се слагат да се изваряват.
* Крайчетата на франзелите се режат, ако са от дългите - режат се на по-малки, след което срязват надлъжно, но не до края. Средата се издълбава с ръка - е, не се оставя само кората.
* Каймата се омесва с подправките, лука, яйцето и хлебните трохи - ако са много, не се прибавя цялото количество.
* Оформят се като кебапчета и внимателно поставят в доматения сос да се задушат, като се обръщат два-три пъти.
* Достатъчни са им 15 мин, след което изваждат (ако доматения сос не се е сгъстил, изварява се до сгъстяване........ като за лютеница. Прибавят се счуканите скилидки чесън, разбърква още 3-4 мин. и отстранява от котлона.
* Алуминиево фолио се нарязва на правоъгълници, долу горе 4 пъти по-големи от парчетата франзела.
* Франзелите се разтварят върху тях, поръсват се с другата част зехтин (пестеливо), поставя се по цялата дължина от настъргания кашкавал, следват няколко лъжици доматен сос и отгоре едно "кебапче".
* Отново се залива с 2-3 лъжици сос, малко кашкавал и затваря франзелата, като се притиска добре с ръце, да стегне.
*Завиват се с фолиото стегнато и поставят в загрята фурна на 200-220* за 10 мин.
* След като се извадят се изчаква малко да се охладят и тогава нарязват на хапки. А може и да не се режат предварително .
***Ако са завити в два-три пласта фолио, изпечени сутринта са топли до обяд.
***Не мога да преценя каймата и това е. Винаги остава. Не, е проблем, оформя на кюфтета и заедно с франзелите поставям на парче фолио - открити да се изпекат заедно с тях.
***Не е обикновен сандвич с кебапче. Сочен заради доматения сос и ароматен, заради подправките. С две думи - вкусен е
21 август 2010 г.
Пилешка кавърма
Кавърмата с месо е от "манджите", дето сами се готвят и чиято рецепта е като разказване на вицове - все някой се обажда и казва "А да, ама тоя аз го знам така" Което за кавърмата е съвсем разбираемо, защото всеки я готви така, както му харесва - със или без запръжка, с любими подправки на вкус. Вкусна е както с пилешко, така и със свинско месо, у нас разликата е, че със свинското я правя в глинения гювеч - слагам всичко, запечатвам с фолио или тесто и забравям за 2-3 часа във фурната, а с пилешкото - колко му трябва на един бройлер - в тенджерата, доста по-бързо е.
Продукти за 5-6 порции:
около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)
200-250гр. гъби (те са от продуктите, които могат да бъдат пропуснати)
3-4 глави лук
60-80 мл олио/зехтин
1 чушка
малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)
1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
150 мл бяло вино
1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
магданоз
1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва
Приготвяне:
* Лука се нарязва на полумесци , задушава 5-6 мин. в олиото.
* Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)
* Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.
* месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.
* Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.
Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре- много красиво е да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и поръси със ситно нарязания магданоз.
Друг не по-малко ефектен начин е да се сервира в омлет - по възможност тъничък, за да не стане много тежко.
И още един - когато месото омекне се разпределя в гювечета, които могат да запазят топло ястието докато бъде сервирано.
И последен - за радост на семейството - без гарнитура, само кавърма
17 август 2010 г.
Козуначени кифлички
Вън е жега. Но се яде, трябва. Вече обещах на този, който може да убеди двамата ми мъже (и мен), че трябва да ядат салати, сирене и плодове по цял ден, седем дни в седмицата, че ще го почерпя с каквото пожелае
Продукти:
10 яйца
500 мл. прясно мляко
500 гр. захар
250 мл олио (ако се замени с масло, стават още по-вкусни)
1 пак. прясна мая (42 гр)
щипка сол
2-3 ампули лимонова есенция
брашно за меко тесто не знам колко е като тегло. Забравих да отмеря. Меко тесто, като долната част на ухото ни, но еластично. Приятно за работа, за пипане. А тези, които са правили другите ми кифли - такова е пак, много приятно за работа. Над 1,5 кг е, при всички случаи, но следващ път дано не забравя да измеря.
жълтък с прясно мляко за намазване,;
плънка - мармалад с какао, мармалад с орехи, само мармалад или локум
захар, сусам, мак или пудра захар за поръсване
Приготвяне:
* Маята се *хваща" с 1 лъж. захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно - на гъста кашичка.
* Яйцата се разбъркват със захарта, прибавя се млякото и олиото.
* Щом си удвои обем обема, маята се прибавя към яйчната смес, малко по малко се прибавя и брашното - първо с бъркалката, след като стане тежка сместа - с лъжица или с ръце се измесва.
* Готовото тесто се намазва с олио, поставя в купа, завива със свежо фолио и покрива с дебела кърпа за час да втаса (или по-малко ако е на много топло място)
* Премесва се още веднъж, се разделя на топки (колкото портокал), точат се върху набрашнена повърхност - с дебелина около 5-8 мм, режат радиално на 8 или 16 части (зависи колко големи искаме да са кифлите).
* В средата на широкия край се поставя плънката (мармалад или парче локум) и се завива към върха.
* Нареждат се на хартия за печене (или намаслена тава) - достатъчни са 2-3 см разстояние една от друга, дори и да залепнат, кифлите са за закуска, не за "дребни сладки" .
* Намазват се отгоре с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар или семена по желание.
* Пекат се на 190-200*, не засечено време до зачервяване.
Дозата е много голяма. Дори за мен Аз направих половината, но пак излязоха много. Вярно, че сега е горещо, но пък има климатици. Хубаво е, че излизат много; могат да се направят с различен пълнеж, а вече охладени - пакетират и приберат в полиетиленови пликове във фризер. Размразяват се на стайна температура, от вечерта оставени до сутринта са готови за закуска. Тези отдолу са с локум. Тях не ги мажа, когато са готови, поръсвам обилно с пудра захар или фино смлени таблетки подсладител.
15 август 2010 г.
Сладко от червени домати
Преди няколко дни видях за сладкото от червени домати в блога на Перла
Разбира се, стори ми се интересно и не мирясах докато не го направих вчера.
Разбира се, стори ми се интересно и не мирясах докато не го направих вчера.
Изглежда дълго, но не е. Просто се налага да престои една вечер в хладилник с лимоновия сок. Домати "Рома" не обичам от ученическите бригади, въпреки чудесните спомени от това време. Пък и имам хубави, месести, домашни. Вярно, че те не са толкова сухи, колкото "Рома"-та, но малко повече изваряване оправи нещата.
И тъй като лимона ми изглеждаше много, на това количество, а общото количество сладко - съвсем малко, лееекичко промених количествата на продуктите. Резултата е превъзходен. Черпих снощи една приятелка, която също много го хареса и не можа да познае от какво е. А на филия с масълце беше
Ето моя продукт, от който излязоха 6 бурканчета по 130 г :
Продукти:
800 г почистени домати без семки, обелени*
сокът на 3 големи лимона - около 300-350 мл.
700 г захар
1 ч.л. балсамов сос (или балсамова редукция-получена от кратко изваряване на 3-4 с.л.)
3 ампули течна ванилия ( или 1 шушулка, или 3-4 капки бергамотова есенция.)
* Доматите се срязват на две успоредно на дръжката. Изстисква им се сока и семките - по начина, по който лимоните се изстискват. Така се откриват всички канали на семенцата и изстискването е много лесно.
* Потапят се за 1 мин. във вряща вода и нареждат с отворите надолу на абсорбираща хартия, да се отцедят поне за час.
* Белят се и нарязват на кубчета с еднаква големина, долу горе 1/1 см. (*това количество трябва да е 800 г)
* Сокът на лимоните се изцежда и заедно със захарта се възвира; бърка се, докато се разтопи захарта.
* Нарязаните кубчета домати се поставят в лимоновия сок, възвира се сместа, разбърква и отстранява от котлона.
* След като изстине напълно се прибира за 12 ч. в хладилник (една нощ)
* На следващия ден изважда, климатизира се за 15 мин. на стайна температура, прибавят се ванилиите, разбърква и се поставя да заври.
* Оставя се да ври по-силно, докато се изпари по-голямата част от течността - около 30 мин. (пак да кажа -освен ако доматите на са съвсем сухи като Рома) Вижда се, че започва да се сгъстява сместа вътре.
* Намаля се и оставя да ври тихо, като се бърка през минута две. Образувалата се пяна се отстранява.
* Щом се сгъсти леко се прибавя балсамовия сос (или редуцирания балсамов оцет) при непрекъснато бъркане.
* Вече започва да се пробва по капка от сладкото на студена чиния - ако наклонената капката не се стича, значи сладкото е готово.
* Пълнят се приготвените стерилизирани и подсушени бурканчета с него и веднага се обръщат върху капачките - за 30 мин. Ако се оставят така повече време, като се обърне сладкото ще остане антигравитационно във въздуха, залепнало за капачката.
ПП: Ако не знаете, че сладкото е от домати, няма да познаете, че е от такива. На цвят и на вкус си е сладко :) с неустановен произход, както го предлагам. Никой до сега не е разбрал от какво е, но пък е много приятно и аз продължавам да си правя по 2-3 дози за асортимент. А тук е рецептата ми за сладко от зелени домати
Крем от цедено мляко в бадемови кошнички
Преди време, покрай първите показани макарони в българските кулинарни форуми и блогове, реших, че и аз ще направя. Запазих рецепти, приятелка ми изпрати бадемово брашно, но ........колкото повече ги гледах, толкова повече решавах, че тази нежна работа с мерене, теглене, а накрая да излезе има-няма 20 бр. не е за нас. И бързо ми мина мерака.
Но брашното остана. Сетих се за подобни Туиля на Дианка, но това брашно не е фино, като бялото. С малко масло, мед и рецепта за бисквити от стара книга, според която трябваше да ползвам петмез се получиха много хрупкави и с аромат на масло и бадеми кошнички, които напълних с един любим напоследък млечен крем.
Продукти за кошничките:
25 гр. масло
25 гр. пудра захар
1 с.л. мед
50 гр. бадемово брашно***
Продукти за крема:
200 гр.заквасена сметана
300 гр. цедено мляко
200 гр. безсолна извара
7 с.л. захар (или на вкус) - с мед ще стане по-вкусен и здравословен крема, НО...............
плодове за гарниране (тук боровинки и арония)
едро смлени бадемови ядки
Приготвяне на крема:
* Всички продукти се поставят в купа/блендер, изчакват се 10 мин. да поемат захарта и пасират до получаване на гладък крем. Това е. Прибира се в хладилник да се охлади за 40-50 мин.
Приготвяне на кошничките:
* Маслото,захарта и меда се загряват на тих огън до пълното им разтапяне.
* Прибавя се брашното, разбърква и отмества от котлона.
* Лист хартия за печене се реже на 4 равни квадрата, поставят в тавата за печене, и на всеки лист се "сипва" по една лъжица от топлата смес.
* С дъното на мокра лъжица се разстила сместа, така че да се получат кръгове с диаметър ок. 10-12 см.
* Ако се остави сместа да изстине - тя е еластична, разделя се на 4 топчета и оформят с ръка или точилка кръговете.
* Поставят се в загрята фурна на 180* и пекат 7-9 мин.
* Изваждат се, охлаждат 1-2 мин. и всяко кръгче се повдига и заедно с хартията се обръща върху дъно на чаша.(затова хартията е разделена на 4 части) За по-лесно, аз опаковах дъната на 4 малки бурканчета за подправки с парче хартия, а за да не се размества тя хванах на гърлото с по ластиче
* Притиска се добре с шепата и оставя така за 10-на мин. да изстинат.
* Внимателно обръща, измъква бурканчето (или чаша), след това хартията лесно се изважда.
* Пълнят се с крема, гарнират се с плодове и смлените ядки.
***Бадемовото брашно може да се замени със същото количество бяло брашно, а крема оцвети, или да се напълнят с друг крем, сладолед, плодове....... Ще се повторя - но от него те са хрупкави и ароматни. Такова брашно вече се продава в диетичните магазини или щандовете за диетични храни в някои големи магазини.
***Крема е за 6 бр., кошничките - за 4, но останалия крем само охладен и с плодове или ядки прекрасен
***Ако се оставят няколко часа да престоят, кошничките омекват от крема.
13 август 2010 г.
Наслука :)
Ден преди откриване на ловния сезон
и рецептата, публикувана в августовския брой на сп. БГ "Ловецъ"
Наслука да е на авджиите!
И да не забравят най-важното "Ловът, несподелен с приятели е чиста загуба на време"