Страници

8 юли 2011 г.

Грах със саздърма

или край на граховата серия. Поне на пресния грах. 
Ели Драгомирова, която честичко споменавам, ме побутна (какво ти побутна, направо ме изстреля от стола да ходя да купувам саздърма) и се възползвах от последния пресен (домашен, био :)) грах. 
Сега не свивайте чело като моето дете, че това си е яхния с грах, която не и е особено любима и е склонна да я яде два пъти годишно. Тази "манджа" освен, че е мързелива е и по-скоро саздърма със задушен грах на топла гарнитура :))))) Глупости, няма как да ви го опиша, затова - пробвайте. Пък и не отнема много време за суетене около печката. 


Продукти: 
~ 500 г. саздърма (имаме домашна саздърма, но във фризера. Някой трябваше да извади. Тук е от магазина.)
1кг грах (пресен или  замразен)
2 с.л. доматено пюре (лютивка)
1 ч.л. червен пипер
1 глава чесън
1 малка глава лук
50-60 мл олио/зехтин
0.5л.  вода
2-3 стръка целина
малка връзка копър
сол на вкус (малко, саздърмата е солена)

Приготвяне:
* В тенджера се кипват 2 л. вода. Грахът се бланшира за 2-3 мин. и веднага се прехвърля в купа със студена вода***.
* В друга тенджера се загрява мазнината, поставя ситно нарязаните лук и чесън и запържват за 2-3 мин.
* Прибавя се  червеният пипер, грахът, налива се водата; посолява се.
* Задушава се до омекване на граха - ако е пресен или замразен, нужни са му около 10-15 мин.
* Прибавя се размитото с малко вода доматено пюре (лютивка), ситно нарязаната целина  и саздърмата, нарязана на едри кубчета; задушава се 3-4 мин. и отстранява от котлона.
* Поръсва се със ситно нарязания копър, разбърква и разпределя в чинии.

 

*** Това с бланширането го правя, ако грахът е пресен суров, или замразен. Ако е от консерва, го прибавям след запържването на лука и червения пипер. Ако ми е домашен  му тряват не повече от 10 мин готвене и е готов, но купения обикновено винаги е различно дрънчащ :)
По този начин готвя и грах с месо, но  слагам малко повече вода - да си стане на манджа. Понякога и 2-3 картофа, за недолюбващите грахови манджи любимци :) 

8 коментара:

  1. Обичам грах, но никога не съм опитвала в този вариант. Много интересно предложение, което заслужава да бъде опитано!

    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусно, бих похапнала с удоволствие :)
    Хубав уикенд, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп-чо, ние пък вкъщи всички обичаме грах, ама домашна саздърма си нямаме...а сега де. Освен да оставим за наесен, когато може да имаме саздърма, но пък пресен грах няма да има...абе не е ли по-лесно да ми пратиш малко, толкова съблазнително изглежда...
    Хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, Пепи ако знаеш откога не съм яла саздърма... Не съм я опитвала готвена, а твоята изглежда много примамливо :)!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. привет, ам-ам :)
    Мирка, като си дойдеш тук опитай :)
    Мариета, случва се да се намери и хубава купена :)
    Да ти е вкусно, Зори!
    Леви, надявам се да ти хареса така приготвен граха!
    Хубави почивни дни, дами!

    ОтговорИзтриване
  6. leka poleka se uça da pişa i komentari . Pepi,ti da gotviş i az da ne haresam li,osobeno ako e s grah mmmmmm .

    ОтговорИзтриване
  7. Ехе, Пепи, върна ме доста назад в спомените ми. Саздърма не съм яла с години, звучи много добре.

    ОтговорИзтриване