30 октомври 2009 г.

Пача ......... или Саздърма

 
както и да се каже, разликата е малко в подправките smile1 В чесъна, основно.

Истинската саздърма е от говеждо или овче месо. С подправка - само дафинов лист и черен пипер.
Точно тази на снимката е от дивеч..
Прави се от кокалите на животното - когато се обезкостяват, не се почистват добре, да има какво да падне. И парченца от главата - там, където са бузите, има и шарено месо.  Или да се сложи цялата глава да се свари и обере месото по нея. Всъщност по този начин се приготвя и с другите видове месо - агнешко, телешко, с единствената разлика, че там не се слага чесън, а кимиона е по желание.

П
риготвя се в по-големи количества, когато се прибират добичетата на село във фризер или буркани, но и в къщи, когато сме купили месо с кокал, ребра, вместо да го обезкостяваме хубаво, събираме няколко такива, още малко месо и приготвяме. Или просто си купуваме кокали с месо, джолани и каквото там още се сетим от месарския и си правим в къщи
Точно количество на продуктите няма. Според количеството месо, което остане след сваряването.
Всичко - месо, джолани, ребра, бузи (глава) -  се слага в студена вода. Когато започне да завира, се отпенва много добре. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото ври около 2 часа и месото трябва да е добре покрито с водата.
Посолява се на вкус и намаля степента на котлона - оставя се да ври тихо.
Когато е готово - месото не трябва да окапе само от костите, просто трябва да е добре сварено - се почиства от тях.
Нарязва се едро, поставя се в широк тиган или тава за запържване.
Прибавя се малко от бульона - колкото да не е на сухо месото.
Прибавя се и счукания чесън и подправките - според количеството - за 3-4кг  чисто месо, чесъна е 5-6скилидки от онези, големите, 1 ч л кимион и 1 ч л черен пипер.
Разбърква се 4-5 пъти, колкото да поеме добре миризмите.
Приготвят се: може полиетиленов ръкав, торбичка /всички тези се продават в магазините за торбички и полиетиленови изделия/ или кутии от натурален сок
Пълни се месото вътре, връзва се ако е ръкав или плик в долния край, натъпква се добре и връзва в горния край. Кутията от сок се прегъва в горния ръб и щипва нагъсто с телбод smile1
Всяко готово напълнено парче се продупква нагъсто с остър шиш, след което поставя на дъска и притиска отгоре с друга дъска и тежест, за да може да излезе излишния сок. Тези дъски пък се поставят в тава, за да може в нея да се изтича сока.
Достатъчни са 4-5 часа така на хладно място.
Прибира се в хладилник /ако е малко количество/ или фризер, ако е повече.

***Ако ще е саздърма - от подправките се слагат само дафинов лист и черен пипер.
Ако ще е пача - задължително чесън. Другите подправки са по вкус. От така приготвената пача, ние си правим понякога чорбица.
Кипва се вода, слага се малко сол, малко зехтин и когато клокне прибавят нарязаните парчета пача/саздърма. Достатъчно е да се затвори капака, изключи котлона и остави 5-6 мин. да овкуси течността.
Сервира се със счукан чесън с оцет. 
Бульона в който ври месото/костите не се изхвърля. Той е много вкусен и чудесна добавка към всяко ястие, вместо да се използва химия от кубче или чиста вода. Него го наливам в бутилки от мин. вода - 0,5л. и прибирам във фризера :)) 

 

2 коментара:

 1. Чудненко! И аз ги правя тези номера в къщи.....но си ги ядем само с жената)))))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. ааа, у нас девойката поне обича на чорбица :)
   Но така е, основно ние си я ядем.

   Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...