Страници

28 март 2012 г.

Циганска баница


Пак с пипер да поръся филия ......... 

Какво друго да поръся с пипер, ако не 

В конкретния ми случай дори хляба е чер. Случайност. Такъв ядем. 

А спомняте ли си "Неочаквана ваканция"?  Главно действащите хлапета там са ни връстници.



     Циганската баница е детски спомени на мнозина. Не, че е нямало какво да намажат на филия, но определено тези филии са едни от най-бързите за приготвяне и по-малко цапащи ръцете на тичащите хлапета.
Особено пък на злояди хлапета, като нашето сега пораснало, което категорично отрича да е било кльощаво, злоядо и плюещо храната, пробутвана му в детската градина. А беше. Документирано е. 
И тъй като циганската баница е любима  на 3/4 от семейството ни, завършвам поредицата Проект 10-Сандвичи точно с нея.  Сега, вместо да ядем тези филии тичащи тук там, ние най-често ги ядем в малките нощни часове,  около шкафа, в който са олиото и пипера. Понякога за по-мързеливо разбърквам червен пипер с олио в едно бурканче и - само бъркаш  с лъжица, размазваш на филията и поръсваш със сол. Ама после спиш спокоен :)) според един познат форумец, мир на праха му -  с чиста съвест, тъй като филията е нискокалорична - филията 50 грама - 250 калории; олио 1 лъжица - 70-80 калории. Идеален баланс на белтъчини, мазнини и въглехидрати, никакъв холестерол - само ненаситени мастни киселини.



Да пиша ли как се прави :))

Филия хляб (хайде, 2 да са), поръсени с олио (не зехтин, а олио), сол и червен пипер.
Онова сирене, което се вижда там, отзад е разкош и глезотии :)
Понякога и някоя  капка оцет. Ей така, за разнообразие, но е много приятна филията с него. Или може би защото обичаме да пием оцет  у нас. 


Втория  Проект 10 - Сандвичи приключи.  Ето тук има и още сандвичи, по-стари "производства" .
Изненадващо за себе си се оказах последователна, на което някои в къщи му казват "упорита като магаре". Но ми харесва идеята  Проект 10 заради самата нея и реализирането и. 

Сега съм в дилема. Дали следващата да бъде 10 с рибни, или 10 безмесни...... Да поспим, пък ще помислим :))) Но предложения приемам. 


41 коментара:

  1. Пеп, добре че не живеем заедно :)
    Много ще станем около хладилника по тъмното!
    Любима закуска, а филма ни събираше около телевизора!
    И песничката си пеехме :)
    Идеята за сандвичите и осъществяването беше чудесна!
    Можеш да изпратиш листата на Кевин!
    А другите 10 нека да са по твой избор!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще му пращам на Кевин. Той толкова много има, а всички са с много сирене вътре и е абсурдно да ги държиш с една ръка :))
      Дани, ама тогава и нямаше кой знае какъв избор с телевизора, но пък и филмите бяха хубави.
      Благодаря ти, хубава вечер на теб!

      Изтриване
  2. Достоен финал! Впечатлена съм от цялата поредица, изобщо от всичко в този вкусен блог! Отивам и аз да ръсна пиперчето, че направо пригладнях:)

    ОтговорИзтриване
  3. Любимият ми "сандвич". Сега може да се поднесе и под друго названия с известни модификации - полята със зехтин и поръсена с италиански подправки си става брускета. :)
    Слънчево настроение и безброй усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Еви. И с изисканото име вече са достойни и за всяка маса да се наредят, не само за бързо хапване :) Ако пък ги нарежем филиите на хапки и запечем, вече отиваме към Франция и звучното име крутони :))
      Както и да е, тези са си нашенски, защото на всички ни са свързани с детството :))
      Прегръдка за теб и много усмивки!

      Изтриване
  4. Много обичам циганска баница, а щерката не мога да я накарам даже да опита. Като ме види с филията и облещва един ужасен поглед, все едно гол охльов съм захапала! А само ако знаеше колко е вкусно...ммм...
    За следващия проект гласувам за 10 рибни ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 10 рибни, ама щерката не е от най-големите фенове на рибата. Заради това съм в чуденка, Яна.
      Хахахаха как ме разсмя с този гол охлюв! Моята щерка гледа така баба си, като си маже филия с мас и червен пипер или захар :))

      Изтриване
  5. ахххх,Пепи,любимите ми нощни сандвичи,или когато съм настинала все от тях си похапвам,поне веднъж на седмица,
    то и моите деца немогат да разберат защо толкова ги обичам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сезам, виж, не съм се сетила като ме пипне бацил да се "лекувам" с тях. Обикновено спаначена супа правя :))

      Изтриване
  6. Ама много си ми забавна!Дори и публикация за циганска баница си заслужава да прочете човек!Сега като се наспа съм сигурна,че постните са ти се изпарили от главата...пък знам ли,може да ме обориш тотално :) !
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ъ-ъ-ъ-ъ--ъ-ъ... Роси :)) Почти съм готова :) Ако ги пусна постните - то ще е изпитание за мен и нас. Аз ще ги приготвя, но нали първо трябва дегустатори да си намеря :)
      Прегръдка и хубава вечер на теб и семейството!

      Изтриване
    2. хахаха,знаех си аз!Карай си по правилата,че да не иде на халос мат'ряла :)) !
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Добре. На старата работа имах още дегустатори, но виж, на тази - няма. Та ще трябва само с моите си да мина.
      Хубав и слънчев и на теб, Роси!

      Изтриване
  7. Много ми допада идеята ти за тематични серии с рецепти,Пепи,
    а този вид сандвичи и сега ги похапвам с удоволствие.
    Която и да бъде следващата серия, ще бъде по-мой вкус:)
    Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Диди, наистина и двете ще са от твоите любими. Ако е постно - със сигурност ще прибягвам до помощ от твоя блог :)
      Поздрави и хубави пролетни дни и на теб!

      Изтриване
  8. Ех, Пепи... напомни за детството... Много обичахме такива филийки. Все си вземахме по една в ръка и бягахме навън да си играем. Благодаря ти, че ми припомни тази безумна вкусотия.

    Прегръдки и приятен де, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, ама как никой не помни да е вървял с филия в ръка :)) Всички сме тичали :)
      Моля, насреща съм винаги :)Какво да бъде следващия път :)
      Прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Пепи, отново се забавлявах мнооооого с теб и среднощните похапвания...
    И аз и досега обичам тези филии, а майка ми пък ръси на внуците си от тях и те ги наричат филиите на баба, тя обаче ги е модифицирала, като поръсва и смес от джоджен, чубрица и малко босилек..и те си умират от кеф...Апропо, кажи откъде да купя семена за лимонов босилек, че е време да се сее, обходих всички магазини и пазари, де продават семена, но не са и чували за такъв босилек.

    И следващата серия.. сигурно очакваш да предложа безмесни, и не че няма да ми е интересно това, което ще предложиш, но не ми се иска да мориш твоите хора с безмесни, а и то...поста свърши мисля. Дай рибни-хем актуално, хем не е съвсем "постно"

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Бети, те направо са цигански баници - лукс :) Така със сигурност са по-ароматни.
      За семето на този босилек - на мен ми го даде Йоли, тя си го довлякла от Германия. Но от пакетчето излязоха малко семенца. Аз събрах от коренчетата, като узряха, но преди 2 седмици посях (обилно) в саксия, като реших, че пак ще излязат тук там.... а те излязоха всички семенца :)) Сега си имам много коренчета в саксия и .. 2 щипки семена, които вече ги обещах. Тази пролет като узрее този ще взема повече семена обаче и ще давам.

      За следващата серия... на мен пости не ми трябват, за да ядем постно :) Аз май нещата не винаги ги правя "по устав" и не ми пречи, че постите ще са минали, а ние ще ядем безмесно. Сега излизат зелениите, затова ми се ще да се хвърлям на безмесните.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  10. Ехеее, любимите "сандвичи"! И аз, като премиера ни ;) , съм тичала с филия, но не намазана с мас като неговата, а точно като твоите! Голям кеф беше!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гисчо, 'а сега да тичаме де :) особено пък с филия. Вярно, че беше кеф... ама защото е детство... незабравимо.
      Там... дето писа.. малко показно ми е изказването. Май всеки, който е имал село и е над 40-50 години е пробвал и филията с мас.
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  11. Пепчо, това е любимата закуска на моите деца. Като малки съвсем случайно в едно село закуусиха с циганска баница-и от тогава (вече 10 години) доста честичко си я приготвят сами. Варианта с мас вместо олио все още им е непозната...

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чак с мас идва .... в малко повече мазното :)) По-добре да не пробват. Яла съм като малка и не мога да кажа, че беше лошо, но достатъчно холестерол поемаме и без маста.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  12. Пепи, върна ме в детството с тази публикация. Аз обичах циганската баница от крайщник с няколко разреза в средата. Мисля, че днес вкусът е доста по-различен заради "новия" червен пипер.
    С удоволствие изчетох всички коментари и се забавлявах.
    Една идея от мен! Опитай в следващия проект 10 с гювечета. Предполагам, че ще има много доволни читатели.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, Стаси, ти много напоена си я обичала :) Виж, този трик не ми беше известен :))
      Моя червен пипер обаче си е истински, от чушки :)) и много му се радвам, че мирише на пипер, когато го ползвам. Да са живи и здрави мама и тате.
      За идеята ти с гювечета - ще помисля, но нещо ми се струва, че у нас няма да има много доволни. Гювечатата им са "суха храна" (нямаща нищо общо с печена мръвка) и много трудно ги убеждавам, че трябва да направя.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  13. Най-вкусният сандвич на света.
    Благодаря ти за върнатия спомен.:-)

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, благодаря за отговора, моля те да ми запазиш от следващата реколта семенца....Предварително благодаря!
    А ОК за постните! Ще ми е интересно!много даже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще, Бети, само да стане време за прибиране на реколтата.

      Изтриване
  15. Нощем не ям, но сега като ги видях, така ми лъхна на детство.....Любима ми беше циганската баница и наистина впечатляващ финал на сандвичовата вълна!
    Давай, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  16. Още една "подкрепа" за зеленийките!И постното.....
    Да се възползвам и аз, не за друго. :-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи Краси, то пък при мен едни идеи :))
      Но май съм решила рибата да е :)

      Изтриване
  17. Върна ме към детството - що филии съм излапала... Когато огладнеех посред игрите, бързо вкъщи и надве-натри една филийка, лапах бързо и пак навън, че ластикът и гоненицата ме чакаха :))
    Подсещаш ме, че отдавна не съм яла циганска баница, а си е вкусничко, спор няма :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видя ли? И на дечко не си правила, нали :)) Няма да знае какво губи милото. Нищо, че няма ластик сега навън и гоненица :)

      Изтриване
  18. Пепче,и на мен ми е любима-особено с домат от градината-поизтрит на две на три.И децата ми я обичат-научих ги и тях на тази вкусна циганска баница.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Добра майка си :) Щом си им показала изкуството на циганската баница :))
      И няма нищо по-вкусно от градински домат, сам да си откъснеш... Като си помисля точно сега какви дървени са на пазара :)
      Хубава и спорна седмица на теб, Живе!

      Изтриване
  19. Аз слагам резен краставица върху едната филия и захлупвам с другата. Става чудесен сандвич, който си хапвам по време на пости. :)

    ОтговорИзтриване
  20. Понякога за по-мързеливо разбърквам червен пипер с олио в едно бурканче и - само бъркаш с лъжица, размазваш на филията и поръсваш със сол.
    Хаха! Точно това си направих в малките часове на нощта и ми хрумна да потърся смутено само аз ли съм толкова откачена... И попадснах на тези редове........ Ох, напоследък си правя и циганска попара, когато ми се ще да е и топличко, и по-течно...Ох, много е вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С това студено време съвсем за попара си е :)
      Съвсем не си сама :) Явно сме доста хората, страдащи от среднощен глад, но какво пък - по-добре няколко залъка среднощ, отколкото въртене в леглото с натрапващата мисъл "Колко съм гладна..." :)

      Изтриване