Пак с пипер да поръся филия .........
Какво друго да поръся с пипер, ако не
В конкретния ми случай дори хляба е чер. Случайност. Такъв ядем.
Какво друго да поръся с пипер, ако не
В конкретния ми случай дори хляба е чер. Случайност. Такъв ядем.
А спомняте ли си "Неочаквана ваканция"? Главно действащите хлапета там са ни връстници.
Циганската баница е детски спомени на мнозина. Не, че е нямало какво да намажат на филия, но определено тези филии са едни от най-бързите за приготвяне и по-малко цапащи ръцете на тичащите хлапета.
Особено пък на злояди хлапета, като нашето сега пораснало, което категорично отрича да е било кльощаво, злоядо и плюещо храната, пробутвана му в детската градина. А беше. Документирано е.
И тъй като циганската баница е любима на 3/4 от семейството ни, завършвам поредицата Проект 10-Сандвичи точно с нея. Сега, вместо да ядем тези филии тичащи тук там, ние най-често ги ядем в малките нощни часове, около шкафа, в който са олиото и пипера. Понякога за по-мързеливо разбърквам червен пипер с олио в едно бурканче и - само бъркаш с лъжица, размазваш на филията и поръсваш със сол. Ама после спиш спокоен :)) според един познат форумец, мир на праха му - с чиста съвест, тъй като филията е нискокалорична - филията 50 грама - 250 калории; олио 1 лъжица - 70-80 калории. Идеален баланс на белтъчини, мазнини и въглехидрати, никакъв холестерол - само ненаситени мастни киселини.
Да пиша ли как се прави :))
Филия хляб (хайде, 2 да са), поръсени с олио (не зехтин, а олио), сол и червен пипер.
Онова сирене, което се вижда там, отзад е разкош и глезотии :)
Понякога и някоя капка оцет. Ей така, за разнообразие, но е много приятна филията с него. Или може би защото обичаме да пием оцет у нас.
Филия хляб (хайде, 2 да са), поръсени с олио (не зехтин, а олио), сол и червен пипер.
Онова сирене, което се вижда там, отзад е разкош и глезотии :)
Понякога и някоя капка оцет. Ей така, за разнообразие, но е много приятна филията с него. Или може би защото обичаме да пием оцет у нас.
Изненадващо за себе си се оказах последователна, на което някои в къщи му казват "упорита като магаре". Но ми харесва идеята Проект 10 заради самата нея и реализирането и.
Сега съм в дилема. Дали следващата да бъде 10 с рибни, или 10 безмесни...... Да поспим, пък ще помислим :))) Но предложения приемам.
Пеп, добре че не живеем заедно :)
ОтговорИзтриванеМного ще станем около хладилника по тъмното!
Любима закуска, а филма ни събираше около телевизора!
И песничката си пеехме :)
Идеята за сандвичите и осъществяването беше чудесна!
Можеш да изпратиш листата на Кевин!
А другите 10 нека да са по твой избор!
Слънчев ден!
Да, ще му пращам на Кевин. Той толкова много има, а всички са с много сирене вътре и е абсурдно да ги държиш с една ръка :))
ИзтриванеДани, ама тогава и нямаше кой знае какъв избор с телевизора, но пък и филмите бяха хубави.
Благодаря ти, хубава вечер на теб!
Достоен финал! Впечатлена съм от цялата поредица, изобщо от всичко в този вкусен блог! Отивам и аз да ръсна пиперчето, че направо пригладнях:)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Кате!
ИзтриванеЛюбимият ми "сандвич". Сега може да се поднесе и под друго названия с известни модификации - полята със зехтин и поръсена с италиански подправки си става брускета. :)
ОтговорИзтриванеСлънчево настроение и безброй усмивки! :)
Така е, Еви. И с изисканото име вече са достойни и за всяка маса да се наредят, не само за бързо хапване :) Ако пък ги нарежем филиите на хапки и запечем, вече отиваме към Франция и звучното име крутони :))
ИзтриванеКакто и да е, тези са си нашенски, защото на всички ни са свързани с детството :))
Прегръдка за теб и много усмивки!
Много обичам циганска баница, а щерката не мога да я накарам даже да опита. Като ме види с филията и облещва един ужасен поглед, все едно гол охльов съм захапала! А само ако знаеше колко е вкусно...ммм...
ОтговорИзтриванеЗа следващия проект гласувам за 10 рибни ;)
10 рибни, ама щерката не е от най-големите фенове на рибата. Заради това съм в чуденка, Яна.
ИзтриванеХахахаха как ме разсмя с този гол охлюв! Моята щерка гледа така баба си, като си маже филия с мас и червен пипер или захар :))
ахххх,Пепи,любимите ми нощни сандвичи,или когато съм настинала все от тях си похапвам,поне веднъж на седмица,
ОтговорИзтриването и моите деца немогат да разберат защо толкова ги обичам.
Сезам, виж, не съм се сетила като ме пипне бацил да се "лекувам" с тях. Обикновено спаначена супа правя :))
ИзтриванеАма много си ми забавна!Дори и публикация за циганска баница си заслужава да прочете човек!Сега като се наспа съм сигурна,че постните са ти се изпарили от главата...пък знам ли,може да ме обориш тотално :) !
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ъ-ъ-ъ-ъ--ъ-ъ... Роси :)) Почти съм готова :) Ако ги пусна постните - то ще е изпитание за мен и нас. Аз ще ги приготвя, но нали първо трябва дегустатори да си намеря :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава вечер на теб и семейството!
хахаха,знаех си аз!Карай си по правилата,че да не иде на халос мат'ряла :)) !
ИзтриванеПоздрави!
Добре. На старата работа имах още дегустатори, но виж, на тази - няма. Та ще трябва само с моите си да мина.
ИзтриванеХубав и слънчев и на теб, Роси!
Много ми допада идеята ти за тематични серии с рецепти,Пепи,
ОтговорИзтриванеа този вид сандвичи и сега ги похапвам с удоволствие.
Която и да бъде следващата серия, ще бъде по-мой вкус:)
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Да, Диди, наистина и двете ще са от твоите любими. Ако е постно - със сигурност ще прибягвам до помощ от твоя блог :)
ИзтриванеПоздрави и хубави пролетни дни и на теб!
Ех, Пепи... напомни за детството... Много обичахме такива филийки. Все си вземахме по една в ръка и бягахме навън да си играем. Благодаря ти, че ми припомни тази безумна вкусотия.
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен де, Пепи!
Вени, ама как никой не помни да е вървял с филия в ръка :)) Всички сме тичали :)
ИзтриванеМоля, насреща съм винаги :)Какво да бъде следващия път :)
Прегръдка и хубава вечер!
Пепи, отново се забавлявах мнооооого с теб и среднощните похапвания...
ОтговорИзтриванеИ аз и досега обичам тези филии, а майка ми пък ръси на внуците си от тях и те ги наричат филиите на баба, тя обаче ги е модифицирала, като поръсва и смес от джоджен, чубрица и малко босилек..и те си умират от кеф...Апропо, кажи откъде да купя семена за лимонов босилек, че е време да се сее, обходих всички магазини и пазари, де продават семена, но не са и чували за такъв босилек.
И следващата серия.. сигурно очакваш да предложа безмесни, и не че няма да ми е интересно това, което ще предложиш, но не ми се иска да мориш твоите хора с безмесни, а и то...поста свърши мисля. Дай рибни-хем актуално, хем не е съвсем "постно"
Прегръдки!
Е, Бети, те направо са цигански баници - лукс :) Така със сигурност са по-ароматни.
ИзтриванеЗа семето на този босилек - на мен ми го даде Йоли, тя си го довлякла от Германия. Но от пакетчето излязоха малко семенца. Аз събрах от коренчетата, като узряха, но преди 2 седмици посях (обилно) в саксия, като реших, че пак ще излязат тук там.... а те излязоха всички семенца :)) Сега си имам много коренчета в саксия и .. 2 щипки семена, които вече ги обещах. Тази пролет като узрее този ще взема повече семена обаче и ще давам.
За следващата серия... на мен пости не ми трябват, за да ядем постно :) Аз май нещата не винаги ги правя "по устав" и не ми пречи, че постите ще са минали, а ние ще ядем безмесно. Сега излизат зелениите, затова ми се ще да се хвърлям на безмесните.
Хубава вечер на теб!
Ехеее, любимите "сандвичи"! И аз, като премиера ни ;) , съм тичала с филия, но не намазана с мас като неговата, а точно като твоите! Голям кеф беше!
ОтговорИзтриванеГисчо, 'а сега да тичаме де :) особено пък с филия. Вярно, че беше кеф... ама защото е детство... незабравимо.
ИзтриванеТам... дето писа.. малко показно ми е изказването. Май всеки, който е имал село и е над 40-50 години е пробвал и филията с мас.
Хубав и слънчев ден!
Пепчо, това е любимата закуска на моите деца. Като малки съвсем случайно в едно село закуусиха с циганска баница-и от тогава (вече 10 години) доста честичко си я приготвят сами. Варианта с мас вместо олио все още им е непозната...
ОтговорИзтриванеПоздрави
Чак с мас идва .... в малко повече мазното :)) По-добре да не пробват. Яла съм като малка и не мога да кажа, че беше лошо, но достатъчно холестерол поемаме и без маста.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи, върна ме в детството с тази публикация. Аз обичах циганската баница от крайщник с няколко разреза в средата. Мисля, че днес вкусът е доста по-различен заради "новия" червен пипер.
ОтговорИзтриванеС удоволствие изчетох всички коментари и се забавлявах.
Една идея от мен! Опитай в следващия проект 10 с гювечета. Предполагам, че ще има много доволни читатели.
С поздрав!
Охо, Стаси, ти много напоена си я обичала :) Виж, този трик не ми беше известен :))
ИзтриванеМоя червен пипер обаче си е истински, от чушки :)) и много му се радвам, че мирише на пипер, когато го ползвам. Да са живи и здрави мама и тате.
За идеята ти с гювечета - ще помисля, но нещо ми се струва, че у нас няма да има много доволни. Гювечатата им са "суха храна" (нямаща нищо общо с печена мръвка) и много трудно ги убеждавам, че трябва да направя.
Поздрави и на теб!
Най-вкусният сандвич на света.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за върнатия спомен.:-)
Моля, винаги насреща :)
ИзтриванеПепи, благодаря за отговора, моля те да ми запазиш от следващата реколта семенца....Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеА ОК за постните! Ще ми е интересно!много даже!
Ще, Бети, само да стане време за прибиране на реколтата.
ИзтриванеНощем не ям, но сега като ги видях, така ми лъхна на детство.....Любима ми беше циганската баница и наистина впечатляващ финал на сандвичовата вълна!
ОтговорИзтриванеДавай, Пепчо!
Давам, Мъхче!
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Още една "подкрепа" за зеленийките!И постното.....
ОтговорИзтриванеДа се възползвам и аз, не за друго. :-)))
Хихи Краси, то пък при мен едни идеи :))
ИзтриванеНо май съм решила рибата да е :)
Върна ме към детството - що филии съм излапала... Когато огладнеех посред игрите, бързо вкъщи и надве-натри една филийка, лапах бързо и пак навън, че ластикът и гоненицата ме чакаха :))
ОтговорИзтриванеПодсещаш ме, че отдавна не съм яла циганска баница, а си е вкусничко, спор няма :)
Видя ли? И на дечко не си правила, нали :)) Няма да знае какво губи милото. Нищо, че няма ластик сега навън и гоненица :)
ИзтриванеПепче,и на мен ми е любима-особено с домат от градината-поизтрит на две на три.И децата ми я обичат-научих ги и тях на тази вкусна циганска баница.
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Благодаря!
ИзтриванеДобра майка си :) Щом си им показала изкуството на циганската баница :))
И няма нищо по-вкусно от градински домат, сам да си откъснеш... Като си помисля точно сега какви дървени са на пазара :)
Хубава и спорна седмица на теб, Живе!
Аз слагам резен краставица върху едната филия и захлупвам с другата. Става чудесен сандвич, който си хапвам по време на пости. :)
ОтговорИзтриванеПонякога за по-мързеливо разбърквам червен пипер с олио в едно бурканче и - само бъркаш с лъжица, размазваш на филията и поръсваш със сол.
ОтговорИзтриванеХаха! Точно това си направих в малките часове на нощта и ми хрумна да потърся смутено само аз ли съм толкова откачена... И попадснах на тези редове........ Ох, напоследък си правя и циганска попара, когато ми се ще да е и топличко, и по-течно...Ох, много е вкусно!
С това студено време съвсем за попара си е :)
ИзтриванеСъвсем не си сама :) Явно сме доста хората, страдащи от среднощен глад, но какво пък - по-добре няколко залъка среднощ, отколкото въртене в леглото с натрапващата мисъл "Колко съм гладна..." :)