4 март 2012 г.

Кекс.

 

     Най-обикновен, но пухкав и винаги безотказен. 
     Преди няколко дни гледах, че съм  покръстила  категорията "Кексове и мъфини", в която всичко е мъфини и нито един кекс. Всички у нас са единодушни обаче, че предпочитат мъфини заради по-лесното им разнасяне, прибиране в торбички кой за работа, кой за училище  и кексовете поизостанаха. Не, че имам много любими: освен този, харесвам още: един с 6 яйца (живо разсипничество, нали Ели :))) един с газирана напитка  и един с шоколад и  любимия ми плод - нектарини. Този последния когато излязат нектарините, непременно ще допълня тук. Заради шоколада, трябва да го увелича там :)
     Всички са с малко продукти и лесни, но този беше единствения,  на който (от мамината тетрадка е) първо се включваше фурната отдолу, а след време - отдолу и горе. Беше ми интересно защо така, но факт е, че точно така се получава най-добре.


Продукти за форма с d~28 см. с отвор 
4 яйца 
180 гр. захар 
80 мл. олио 
100 мл вода 
240 гр. брашно 
1 бакпулвер (10 гр.) 
2 ванилии

Приготвяне:
* Яйцата се разбиват със захарта - докато сместа отгоре започне да побелява (5' с миксер,10' на ръка)
* Прибавят се олиото и водата, разбъркват се. 
* На 2-3 пъти се прибавя се и брашното, смесено с бакпулвера и ванилиите. 
* Формата  се намазва (освен ако не е силиконова) с олио и поръсва с брашно равномерно; излишното се изтърсва. 
* В нея се изсипва кексовата смес - не трябва да бъде повече от 2/3 от височината и. 
* Поставя се формата във фурната, а тя се включва на 180* - само долен реотан, на най-долно ниво на фурната.
* Пече се така 35 мин и се включва да пече отгоре и отдолу. 
* Пече се още  15-20 мин, но колко точно Rolling Eyes Rolling Eyes е въпрос. Доверявам се на добрия и изпитан метод за проба с дървено шишче или клечка за зъби, които след пробата трябва да излизат сухи. 
* Вратата на фурната се отваря, а кекса се оставя да изстине 30 мин. в нея, след което се обрръща (или изважда).





36 коментара:

  1. Еееее, и за мен нещо да сготвиш, Пепче.:)))
    Много вкусен изглежда, бухнал и сочен.
    Умирам си за домашен ароматен кекс и ще опитам и твоя вариант.
    Благодаря за рецептата.
    Поздрави.:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нали знаеш, че можеш да му сложиш аромати, Рони?
      Крайно време беше да спра сериите с месо :) И аз имам нужда от почивка :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Много хубав, пухкав и сочен изглежда Пепи.Идва ми точно за сутришното кафенце:))
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-голямо удоволствие не бих изпитала от това на масата ми да има букет от кокичета-как ухаят самооо....любимите ми. И ароматите от кекс и кафеНце.фантазия...
      Хубав ден ,Пепи и успешна нова седмица!

      Изтриване
    2. Да ти е сладко, Дианка!
      Живе, тази година дори закъсняха с тия снегове.
      Давай кафето, от мен кекса (ще забъркам нов, този замина по ваша посока)
      Хубава и спорна нова седмица на вас!

      Изтриване
  3. Хубав кекс и икономичен. Само с 4 яйца!
    Не като моя десерт, дето правих в събота с 6 (шест) яйца и то размер XXL.
    Успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали?! Знаех си, че ще ти хареса, Ели!
      Ти какъв десерт направи, защо не си показала?
      Хубава и спорна седмица на теб да е!

      Изтриване
  4. Ехаа, като на мама кекса изглежда! Чудесен е!
    Толкова пролетно настроение лъха от публикацията с тези кокиченца и калинка!
    Пожелавам ти успешна нова седмица, пълна с усмивки и слънчево настроение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Яна!
      а рецептите от мама изведнъж стават наши, нали :) Въпрос на време е, за да могат да се запазят добрите.

      Изтриване
  5. Разкошен кекс, от кога не съм правила и аз... благодаря за рецептата!

    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно за закуска, Пепи! Ще си взема с кафето едно парче пухкав и вкусен кекс. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Евка!
      Прегръдка и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Ето компания за кафенцето ми:)! А снимките ме грабнаха, с тези кокиченца и калинка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на калинка и аз се изумих :) Къде се беше скрила в тоя студ. Имаше лед на село.

      Изтриване
  8. Чудесна идея, всички обичаме домашно приготвения кекс. Още помня времето, когато бяхме деца и майка ми го правеше много често. Сега жена ми го прави 1 път на 2-3 седмици. Не защото цели нещо, просто друго не може... хах :D поне това го прави както трябва :) А и твоя изглежда много вкусен... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Миро, не така. Сигурна съм, че още куп неща прави както трябва :) Но не признаваш.
      А кексовете не са сложни, защо не поемеш ти инициативата?

      Изтриване
    2. Разбира се, че има други неща, с които се справя много по-добре. А аз нямам време да се занимавам с това, трябва да работя все пак и съм доста зает общо взето. Иначе каквото съм опитвал да направя, винаги се е получавало. :)

      Изтриване
  9. Чакай да видя къде да драсна една голяяяяма и мноооого дебела черта,че Пепи е направила не шоколадов десерт!Това е прецедент,за който не вярвах,че ще дойде ред нявга!Повече да не съм те чула-това няма да го направя,щото моите не шоколадово не ядат.Видя ли,че ядат!
    Какъв е пухест самооооо!Както винаги научих и нещо ново за печенето и охлаждането,мерсаж!Тази си форма с дупка ще призная съм оставила да линее в най-скришния и забутан ъгъл на шкафа и изобщо не я ползвам,пък ако ме питащ защо не мога да ти кажа....Време й е за реабилитация. :))

    Много хубаво настроение през седмицата ти пожелавам,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. драсни, драсни, да се помни :))) Абе да ти споделя всички си взеха по парче... щото другото го събрах и пратих на Н. Трябваше по спешност да му събера един багаж и така кекса се озова като най-бърз във фурната.
      А там са трима, едва ли някой ще му се чуди дали да... или да не....
      Изкарвай формата. Аз и за други печени неща я ползвам :) хич не само за кексове.
      Не знам колко е правилно охлаждането, но върши работа да ти кажа.
      Благодаря ти, хубава и спорна седмица и на теб, мило другарче!

      Изтриване
  10. Ето това е ...
    Малко продукти,удивителен резултат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото са класическите и всичко друго е добавки :)

      Изтриване
  11. Няма да крия, че не съм от любителите на подобни кексове, но пък моят ги харесва - аз, обаче, не му правя и оставям маминка да му ги приготвя :))
    Но бих го направила с орехи и то много орехи, да речем :)
    Ще чакам нектариновия, усещам, че ще ме грабне моментално :))

    Хубави кокиченца имаш :) От твоята градинка ли са или обра нечия чужда :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мамината :) Моята е предблоковата, а там нищо не вирее.
      Чакай нектариновия, има шоколад... по-сочен е.
      Всичко можеш да му добавиш на този. Той си е класически, носи и на орехи, на какао... абе ако питаш мен на много шоколад дори.

      Изтриване
  12. Къде ги намери тия калинки бре жена? Я кажи,тоя кекс подходящ ли е за замразяване?Чудно пухкав ми изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в магданоза :)) като залегнах да бера.
      Не знам, Йоли. Колко е 1 кекс, че да замразявам част от него :))
      Та ние само го опитахме...
      У нас знаеш сладкиш замразен .... няма. Само сладолед, ако мине.

      Изтриване
  13. :) Пепи, страшен е кекса :) и аз бих хапнала едно две парчета :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи, чуден, пухкав кекс! От мамината тетрадка най-вкусни стават :) А с тази цена на яйцата - ще търсим кексчета с по-малко бройки такива. :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. уфф това за яйцата не ми се говори. Абсолютна спекулация. Разбирам, че 1 яйце не струва 20 ст., но изведнъж на 37 с тенденция нагоре - не е нормално.
      Май ще наблегна на сладкиша на Танчето, че той дори е без яйца.
      Хубава седмица и на теб, Таня!

      Изтриване
  15. Пепи,
    Не е обикновен - страхотен е!
    Трябва да призная,
    че при всичките разновидности и за мен любим остава този вид кекс.
    Сърдечни поздрави, слънчев и усмихнат мартенски ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. keksat stana 4udesen,pozvolih si da napravq nqkoi dopalneniq...malko nastargana kora ot limon,edna rendosana qbalka i 6epa smlqni orehi. :-) blagodarq za sladkata ideq .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с рендосаните ябълки текстурата му се променя, както и вкуса, но щом ти е харесал - браво!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...