Най-обикновен, но пухкав и винаги безотказен.
Преди няколко дни гледах, че съм покръстила категорията "Кексове и мъфини", в която всичко е мъфини и нито един кекс. Всички у нас са единодушни обаче, че предпочитат мъфини заради по-лесното им разнасяне, прибиране в торбички кой за работа, кой за училище и кексовете поизостанаха. Не, че имам много любими: освен този, харесвам още: един с 6 яйца (живо разсипничество, нали Ели :))) един с газирана напитка и един с шоколад и любимия ми плод - нектарини. Този последния когато излязат нектарините, непременно ще допълня тук. Заради шоколада, трябва да го увелича там :)
Всички са с малко продукти и лесни, но този беше единствения, на който (от мамината тетрадка е) първо се включваше фурната отдолу, а след време - отдолу и горе. Беше ми интересно защо така, но факт е, че точно така се получава най-добре.
Продукти за форма с d~28 см. с отвор
4 яйца
180 гр. захар
80 мл. олио
100 мл вода
240 гр. брашно
1 бакпулвер (10 гр.)
2 ванилии
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват със захарта - докато сместа отгоре започне да побелява (5' с миксер,10' на ръка)
* Яйцата се разбиват със захарта - докато сместа отгоре започне да побелява (5' с миксер,10' на ръка)
* Прибавят се олиото и водата, разбъркват се.
* На 2-3 пъти се прибавя се и брашното, смесено с бакпулвера и ванилиите.
* Формата се намазва (освен ако не е силиконова) с олио и поръсва с брашно равномерно; излишното се изтърсва.
* В нея се изсипва кексовата смес - не трябва да бъде повече от 2/3 от височината и.
* Поставя се формата във фурната, а тя се включва на 180* - само долен реотан, на най-долно ниво на фурната.
* Пече се така 35 мин и се включва да пече отгоре и отдолу.
* Пече се още 15-20 мин, но колко точно е въпрос. Доверявам се на добрия и изпитан метод за проба с дървено шишче или клечка за зъби, които след пробата трябва да излизат сухи.
* Вратата на фурната се отваря, а кекса се оставя да изстине 30 мин. в нея, след което се обрръща (или изважда).
Еееее, и за мен нещо да сготвиш, Пепче.:)))
ОтговорИзтриванеМного вкусен изглежда, бухнал и сочен.
Умирам си за домашен ароматен кекс и ще опитам и твоя вариант.
Благодаря за рецептата.
Поздрави.:))
нали знаеш, че можеш да му сложиш аромати, Рони?
ИзтриванеКрайно време беше да спра сериите с месо :) И аз имам нужда от почивка :)
Поздрави и на теб!
Супер изглежда!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Соня и на теб!
ИзтриванеМного хубав, пухкав и сочен изглежда Пепи.Идва ми точно за сутришното кафенце:))
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
По-голямо удоволствие не бих изпитала от това на масата ми да има букет от кокичета-как ухаят самооо....любимите ми. И ароматите от кекс и кафеНце.фантазия...
ИзтриванеХубав ден ,Пепи и успешна нова седмица!
Да ти е сладко, Дианка!
ИзтриванеЖиве, тази година дори закъсняха с тия снегове.
Давай кафето, от мен кекса (ще забъркам нов, този замина по ваша посока)
Хубава и спорна нова седмица на вас!
Хубав кекс и икономичен. Само с 4 яйца!
ОтговорИзтриванеНе като моя десерт, дето правих в събота с 6 (шест) яйца и то размер XXL.
Успешна нова седмица.
Нали?! Знаех си, че ще ти хареса, Ели!
ИзтриванеТи какъв десерт направи, защо не си показала?
Хубава и спорна седмица на теб да е!
Ехаа, като на мама кекса изглежда! Чудесен е!
ОтговорИзтриванеТолкова пролетно настроение лъха от публикацията с тези кокиченца и калинка!
Пожелавам ти успешна нова седмица, пълна с усмивки и слънчево настроение! Поздрави!
Поздрави и на теб, Яна!
Изтриванеа рецептите от мама изведнъж стават наши, нали :) Въпрос на време е, за да могат да се запазят добрите.
Разкошен кекс, от кога не съм правила и аз... благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Благодаря, Петя,
Изтриванеприятен ден и на теб!
Точно за закуска, Пепи! Ще си взема с кафето едно парче пухкав и вкусен кекс. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Евка!
ИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица и на теб!
Ето компания за кафенцето ми:)! А снимките ме грабнаха, с тези кокиченца и калинка...
ОтговорИзтриванена калинка и аз се изумих :) Къде се беше скрила в тоя студ. Имаше лед на село.
ИзтриванеЧудесна идея, всички обичаме домашно приготвения кекс. Още помня времето, когато бяхме деца и майка ми го правеше много често. Сега жена ми го прави 1 път на 2-3 седмици. Не защото цели нещо, просто друго не може... хах :D поне това го прави както трябва :) А и твоя изглежда много вкусен... :)
ОтговорИзтриванеА, Миро, не така. Сигурна съм, че още куп неща прави както трябва :) Но не признаваш.
ИзтриванеА кексовете не са сложни, защо не поемеш ти инициативата?
Разбира се, че има други неща, с които се справя много по-добре. А аз нямам време да се занимавам с това, трябва да работя все пак и съм доста зает общо взето. Иначе каквото съм опитвал да направя, винаги се е получавало. :)
ИзтриванеЧакай да видя къде да драсна една голяяяяма и мноооого дебела черта,че Пепи е направила не шоколадов десерт!Това е прецедент,за който не вярвах,че ще дойде ред нявга!Повече да не съм те чула-това няма да го направя,щото моите не шоколадово не ядат.Видя ли,че ядат!
ОтговорИзтриванеКакъв е пухест самооооо!Както винаги научих и нещо ново за печенето и охлаждането,мерсаж!Тази си форма с дупка ще призная съм оставила да линее в най-скришния и забутан ъгъл на шкафа и изобщо не я ползвам,пък ако ме питащ защо не мога да ти кажа....Време й е за реабилитация. :))
Много хубаво настроение през седмицата ти пожелавам,другарче мило!
драсни, драсни, да се помни :))) Абе да ти споделя всички си взеха по парче... щото другото го събрах и пратих на Н. Трябваше по спешност да му събера един багаж и така кекса се озова като най-бърз във фурната.
ИзтриванеА там са трима, едва ли някой ще му се чуди дали да... или да не....
Изкарвай формата. Аз и за други печени неща я ползвам :) хич не само за кексове.
Не знам колко е правилно охлаждането, но върши работа да ти кажа.
Благодаря ти, хубава и спорна седмица и на теб, мило другарче!
Ето това е ...
ОтговорИзтриванеМалко продукти,удивителен резултат
Защото са класическите и всичко друго е добавки :)
ИзтриванеНяма да крия, че не съм от любителите на подобни кексове, но пък моят ги харесва - аз, обаче, не му правя и оставям маминка да му ги приготвя :))
ОтговорИзтриванеНо бих го направила с орехи и то много орехи, да речем :)
Ще чакам нектариновия, усещам, че ще ме грабне моментално :))
Хубави кокиченца имаш :) От твоята градинка ли са или обра нечия чужда :))
мамината :) Моята е предблоковата, а там нищо не вирее.
ИзтриванеЧакай нектариновия, има шоколад... по-сочен е.
Всичко можеш да му добавиш на този. Той си е класически, носи и на орехи, на какао... абе ако питаш мен на много шоколад дори.
Къде ги намери тия калинки бре жена? Я кажи,тоя кекс подходящ ли е за замразяване?Чудно пухкав ми изглежда!
ОтговорИзтриванев магданоза :)) като залегнах да бера.
ИзтриванеНе знам, Йоли. Колко е 1 кекс, че да замразявам част от него :))
Та ние само го опитахме...
У нас знаеш сладкиш замразен .... няма. Само сладолед, ако мине.
:) Пепи, страшен е кекса :) и аз бих хапнала едно две парчета :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава нова седмица!
Благодаря, Зори, хубава седмица и на теб!~
ИзтриванеПепи, чуден, пухкав кекс! От мамината тетрадка най-вкусни стават :) А с тази цена на яйцата - ще търсим кексчета с по-малко бройки такива. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
уфф това за яйцата не ми се говори. Абсолютна спекулация. Разбирам, че 1 яйце не струва 20 ст., но изведнъж на 37 с тенденция нагоре - не е нормално.
ИзтриванеМай ще наблегна на сладкиша на Танчето, че той дори е без яйца.
Хубава седмица и на теб, Таня!
Пепи,
ОтговорИзтриванеНе е обикновен - страхотен е!
Трябва да призная,
че при всичките разновидности и за мен любим остава този вид кекс.
Сърдечни поздрави, слънчев и усмихнат мартенски ден, Диана
Чист и пухкав :)
ИзтриванеБлагодаря, Дианка!
keksat stana 4udesen,pozvolih si da napravq nqkoi dopalneniq...malko nastargana kora ot limon,edna rendosana qbalka i 6epa smlqni orehi. :-) blagodarq za sladkata ideq .
ОтговорИзтриванес рендосаните ябълки текстурата му се променя, както и вкуса, но щом ти е харесал - браво!
Изтриване