Нищо ново под слънцето, една яхния, много добре позната на всички жени над 33
Тази яхния винаги гледам да я готвя в гювеча, но може да се сготви и на котлон в тенджерата, а този, последния път аз я правих и в бавно-готвещия Крок-пот. Сложих сутринта и вечерта когато се прибрах си имахме вечеря, което ми е много, ама много голямо облекчение.
Продукти за 6-7 порции:
~1,5 кг. заешко месо (по същия начин правя свинско, телешко и пилешко в глинения съд)
1 консерва грах от 800 г.
1 глава лук
4-5 ск. чесън
2 с.л. универсална подправка (която все я споменавам, но ако няма - подправки - морков, чушка, целина, магданоз, копър - каквото има, от всичко по малко)
1 с.л. червен пипер
60-70 мл. олио
~800 мл. вода
*сол не слагам, когато ползвам подправката. Ако не ползвам от нея - сол на вкус)
картофи - опция :) понякога слагам 2-3 картофа, нарязани на дребно в края, заедно с граха, някои от любимците ми харесват тази манджа повече с някое картофче вътре
Приготвяне:
* Месото се нарязва на порции; лукът се нарязва ситно; чесънът счуква или пасира..
* Всички продукти се поставят в съда (независимо глинен гювеч или крок-пот, )
* Ако се готви в глинен гювеч - поставя се в студена фурна, включва на 170* и забравя там за 3 часа. Тъй като тук водата се изпарява малко повече, количеството и може да се увеличи.
* Ако се готви в Крок пот - включва се уреда на І - low за 7 часа ( ако месото е "старо" на възраст и не е омекнало след тях, може да се включи веднага за още час или два уреда. Тъй като вече е достатъчно загрял, няма да му е нужна "началната скорост" от достигането на температурата, при която се готви.
Приготвяне в обикновена тенджера:
* Заекът се нарязва на парчета и запържва за по минута от всички страни в тенджерата (обикновено на два пъти, колкото да се запечата месото)
* Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно.
* Прибавят се към месото и запържват заедно 2-3 мин; прибавя се червения пипер и универсалната подправка.
* Разбърква се добре и налива водата - в тенджерата слагам повече вода, тъй като тук ще изври - около 1,5л.
* Оставя се да ври до омекване на месото - тук време няма как да кажа, ако е млад заека е готова и за един час. Проверявайте го, когато започне да се къса лесно е готово. Грахът се прибавя малко преди готовността на месото - на него му трябват 5-10 мин. готвене.
* Водата трябва да е извряла наполовина - ако е много водно, увеличете степента на котлона, за да се изпари - трябва да се получи яхния, а не супа :)
* Изважда се малко от соса, охлажда се и разбърква с 1-2 лъжици препечено брашно. Налива се обратно в тенджерата и разбърква - целта е сосът на ястието да бъде плътен, не бистър.
Ако не ползвате универсалната зеленчукова подправка - която както писах вече си е доста солена, прибавете морков, чушка, парче целина при запръжката на лука и добавете сол.
Ами това е :)) остана само заек да намерите
Много вкусно и полезно е заешкото месо.Тази яхния изглежда апетитно!Чудесно съчетание на зеленчуци и подправки!
ОтговорИзтриванеВ къщи сме фенове на такива ястия.
Приятна вечер!
Благодаря, Мира!
ИзтриванеВкусно и полезно, но ...... рядкост, за съжаление в кухнята. В голяма част от хората.
Лека нощ на теб!
Грах обичам, заек обичам :) рецептата е като за ме :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Пепи!
Сама ли ще си го хапваш, Зори :)))
ИзтриванеПепчо,
ОтговорИзтриванеаз не я готвя често, но не защото не я обичам, а защото забравям, че мога да я сготвя;)
И с това да имаш топла вечеря като се прибереш от работа, направо ти завиждам за този урОд;)
Някой ден като намеря място в кухнята и аз ще си взема;)
Хубава веччр!
Мъхче, я се огледай по-прецизно :))
ОтговорИзтриванеТова с вечерята си е проблем у нас, откак сме семейство. ПоловинЪт иска да вечеря едва ли не от асансьора. Заради това се радвам толкова на тази "тенджера".
Лека нощ на теб!
хехехех...от асансьора...и у дома има един такъв,дето ако може ще седне от вратата на масата,но не е половинката,а госпожицата...глад мори тийнейжърската й душа след 6 учебни часа.
ИзтриванеВкусна гозбичка,Пеп!И аз съм фен на граховата яхния,много даже!
Спорен ден!
ааа, щерката е търпелива в това отношение, Роси.
ИзтриванеНа граФа и тя е фен, добре че и половинът склони да хапва - може веднъж на месец два да е, но пак е нещо. А аз го обичам и и в супи, в гарнитури, на кюфтета...
Хубав и според да е и на теб деня!
Оххххх толкова са ти апетитни порцийките :)))). Много ми харесва този твой "крок-пот" уред, дето готви сам :))) Поздрави Пепи и хубав ден!
ОтговорИзтриванезащото са големи, Дианка :))
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубав ден!
Много обичам яхнийки с грах :) Стана ми интересно... защо познато на всички над 33?:)
ОтговорИзтриванеБаща ми гледа зайци много зайци и винаги имам готови консерви със заешко месо ( положителната страна на студенството хехе ) и даже много лесно готвя яхнийката за има няма 15 минути :))))
Бурканите спасяват студентите от глад, нали :)) Бурканите са голямо богатство.
ИзтриванеТи си изключение, Мащерке.
Защото предната вечер гледах как една госпожица на 32 не само неможе да готви, но и не се постара ни най-малко; а във ФБ се надяваха, че с годините ще се научи :))) затова ги писах 33. И да, точно със студентите сравниха нейната вечеря, че студент би се справил по-добре и извадил буркан с месо.
Любимо ястие, твоето е както винаги много апетитно и вкусно, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеВиж какво... ако имам път към твоя край, да не се чудиш после що съм ти довтасала пред прага :)) То с такива манджички как да не ти цъфТне човек на гости :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда, Пепи!
Току що приключихме по 1-2 порции :) Не го направих в крок пота,защото счупих съда и още не съм проверила дали мога да го заменя :( обачееее стана страхотно :) Добавих даф.лист и канела :)
ОтговорИзтриване