Един продукт, напомнящ детството. На едно по-старо поколение, сега младото пие фреш, а за боза се сещат единствено, като я видят в някоя баничарница.
Започнах да си правя боза в къщи преди около20 години, когато тя беше изчезнала от търговската мрежа. По-точно почти нищо нямаше свободно в търговската мрежа, а боза - никаква. Тогава излових мама, че може да прави, с тази разлика, че тя си правеше квас, която беше катализатор за "вкисването" на брашнената каша и превръщането и в боза. Но правеше едно голямо количество квас, сушеше.... бавна работа ми се стори. Ала нали "мама знае всичко" тя ме светна, че мога да ползвам боза като закваска.
Количеството, която аз правя е с 4 л. вода. За повече или по-малко, ако се решите, че ви се пие домашна боза и правите - разделяте/умножавате :)) пропорционално. Продуктите са в лъжици, но докато изстива бозата - винаги може да се прибави малко захар, а гъстотата да се коригира с малко вода , тъй като всяко брашно е с различна плътност. А препечено брашно съм писала, че почти винаги имам в къщи - ако потрябва - размивам още малко и добавям. Но тези количества долу са с бяло и типово брашно.
Продукти:
16 равни с.лъжици препечено до бледокафяво брашно (това ще го измеря в грамове някой ден). Ако има просо, което да се смели фино и смеси с брашното - една четвърт поне от него е добре.
20 с.л. захар (тук на вкус може да е повече или по-малко, но това е нашия)
4 литра вода
Приготвяне:
* Започва се с препичането на брашното - тук аз залагам една тава :)) и оставя да изстине много добре. Пресява се.
* Кипва се водата със захарта.
* Брашното се разбива на каша с вода (извън тези 4л.) и се сипва с енергично бъркане ( с тел ) във врящата вода. Трябва да се получи консистенция на рядка каша - всички знаем как изглежда на гъстота бозата - имайки предвид, че при изстиване тя ще се сгъсти още малко.
* Оставя се да изстине, като се бърка често, за да не хваща коричка отгоре.
* След като е добре охладена се прибавя 500 мл. готова боза - от предишно правене, или купена или 1 ч.ч. квас (ако случайно отнякъде ви попадне) .
* Налива се в бутилки, или големи буркани, затварят се и се оставя 4-5 дни на стайна температура (20*) да "вкисне" - всъщност не става кисела, а се превръща в боза. Това е времето, в което се превръща в приятна за пиене.... на нас. Не обичаме много резлива да е. Тогава вече се прибира в хладилник. През времето, когато втасва бозата бутилките или бурканите се разклащат.
ПП: Приготвяне на квас:
Брашно и вода, размесени на гъста каша и оставена няколко дни да вкисне - вкисването представлява зараждане на определени микроорганизми в сместа. Може да се сложи малко мая в сместа - пр. на 500 гр. брашно - 5-6 гр. жива мая, но и без мая става. Оставя се в буркан - 7-8 дни на топло, като се бърка от време на време. През 1-2 дни се подхранва - забърква се още вода и брашно (малко вече) и се прибавя към сместа в буркана. Кваста е готова, когато се появят мехурчета и има специфичен кисел мирис. Така готовия квас може да се ползва за боза или за хляб.
Брашното тук е хубаво да бъде ръжено и пшенично - равни части, но ако не е истинско ръжено брашно - по-добре само бяло да се ползва, защото другото - ментЕто, така или иначе е бяло с оцветители.
Това е много количество, но мама го суши - разточено на кора, начупено на дребни парчета после като юфка и прибира в памучна торба, на сухо.
На една доза с 4-5 л. боза се слага една шепа (женска :) квас.
Прясна - не знам колко, но се ориентирам към чаша от 100 гр.
Ах Пепи! Размечта ме с тази база... Само ако знаеш как ми се пие, а ако има и баничка... ех... :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен ден, мила
Вени, знам те, че и двете можеш да си направиш. Ако искаш - мога да ти пиша как да направиш квас.
ИзтриванеХубав ден и на теб!
От дете я обичам - изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеИзползването на готова боза като закваска е страхотна идея,
благодаря, Пепи!
Поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Благодаря, Дианка, поздрави и на теб!
ИзтриванеИдеята е добра :) а боза аз и сега мога да пия с литри... за ден :)
Хубав и слънчев ден!
Малееее,ама тук човек може да открие всичко!
ОтговорИзтриванеДаже и боза!
Страшна си ми ти,ей!
Спорен и усмихнат ден,мила!
Мерси, Роска и на теб да е усмихнат :)
ИзтриванеНали знаеш, че няма нещо, което да не може да се направи от човешка ръка :))
Брей, брей. Ама ти и боза можеш да правиш! Браво, Пепи.
ОтговорИзтриванеИма идеален вид. За мен малко по-резлива, моля.
Мога Ели. Още преди да можех да готвя дивеч.
ИзтриванеЗа идеалния вид (сиреч да няма топчета) понякога има трик :) Като е готова сместа се прецежда. Какво пък.
Ах, Пепчо, видях вдясно поста и веднага пристигам:), викам си, дано не изчезне пак, че нещо твоите публикации докато ги видя и чак след ден два имам достъп:). Страхотна си! Така ме развесели:)! Прегръщам те и ти пожелавам усмивки и слънчево настроение! И наздраве! Тази боза изглежда фантастично! Не съм виждала боза с такъв цвят от години! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНяма, няма, Кате, днес си е тук :))
ИзтриванеЦвета е приятен от препичането. Ама и аромат на препечено има. Пък е и типово.
Поздрави и хубав ден на теб!
Пепи, менкам козунак за боза, става ли?
ОтговорИзтриванеСамо седя тук и си преглъщам...
Хубав ден, мила!
Мариета, пращай го веднага. Аз като пратя бозата, тъкмо ще стане за пиене, докато дойде при теб :)
ИзтриванеХубав ден и на тб!
ей, Пепчо, след като се напреглъщах жестоко на последните ти публикации (както е било и на всички преди това:) сега ми се прииска и една реална, а не виртуална боза да пийна. ще се пробвам някой ден да си направя. обичам я, а готовата вече не я признавам.
ОтговорИзтриванеМерси за рецептата!
Диди, ами освен да направиш, друг начин няма, да пиеш домашна. Пък ако ти се играе и намериш просо да направиш от просо.... съвсем истинска ще стане.
ИзтриванеХубава вечер!
Ех, Пепчо, върна ме към детството... Моите деца днес не познават вкуса на истинската боза. Ще пробвам да я направя в къщи.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Краси, ами при такова изобилие от напитки на пазара сега, може и да не харесат боза децата :) Пробвай ги, най-малкото ти ще си пийнеш :))
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Пепи, и аз пращам козунак за боза :)
ОтговорИзтриванеТъкмо ще стане малко по-резлива!
Хубава вечер!
Щом обичаш резлива :)
ИзтриванеДани, ти си най-близко. Но знам, че и можеш всичко да направиш, току виж с козунаците и боза видим в скоро време при теб :)
Лека нощ!
Пепи, преди време се пробвах да си правя боза, даже специално просено брашно си купувах, е, не ми се получи :( ще взема да направя по твоята рецепта, че купешките май за нищо не стават...
ОтговорИзтриванеЩе ти пращам козунаци май :)
Зори, аз не съм правила никога с просено брашно. Може би преди години са правили, но... сега кой гледа просо, че брашно за боза да мелят - толкова много боза има на пазара.
ИзтриванеАко искаш след Великден пробвай..... че се надявам вече на козунаците ти :)
Пепи, златна си! Докато бяхме в Чехия, най-много ми липсваха баничките с боза. Неволята и спомена ме накараха да започна да меся и точа, но за всички рецепти за боза, които бях намирала трябваше и стара боза за закваска. Ще изпробвам задължително рецептата, благодаря за споделянето! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЕви, отивам да добавя горе направата на квас. С нея дори по-бързо става бозата.
ИзтриванеЩе чакам отзиви, когато направиш :)
Прегръдки и хубава вечер!
Е ти ме уби, не ми беше хрумвало да си направя боза, а много я обичам :) В момента и аз козунак си правя, но утре ще изтичам до био магазина за една бозичка :))
ОтговорИзтриванеМерси за идеята Пепи :)
Честита пролет и много усмивки :)
Козунак за боза да менкаме :)) И не ме питайте какво ще правя толкова козунаци, дето ми се обещават за бозата :) Ще ги ядем, не бойте се.
ИзтриванеИве, съвсем не е трудна направата и. Защо не пробваш?
Благодаря ти!
Да се наредя и аз на опашката, ама не за бозата, а за кваса. Пробвам най-различни рецепти и още не съм открила онази, която да ми допада най-много и да прави идеалния квас, който да дава душа на хляба, да може да се отпечатва релефно печатът върху тестото и да се запази след изпичането.....Пробвах с нахут, но веднъж ми дадоха от манастир страхотен квас, който лакомията ме накара да ползвам изцяло за месене.....
ОтговорИзтриванеИглика, аз добавих рецептата за квас горе, до колкото разбрах от мама с такъв квас са правели хляб.. но какъв е бил - не знам. И тя е била малка. А сега не правим хляб с квас. Ако искаш го пробвай. Скоро една приятелка сподели, че е намерила точния начин на правене на хляб с квас и се получавал много пухкав.
ИзтриванеМерси за рецептата за бозичката , Пепи! Някой ден може да се навия да направя домашна. :) Как ми се прияде и баничка сега... Май ще бягам до пекарната за по-лесно, че тук правят едни страхотни баници, ммм... :))))
ОтговорИзтриванеКато те знам, нищо няма да те спре да направиш и боза към баничката, Даре.
ИзтриванеАма за идния петък ще е готова :) Нищо де, тъкмо тогава ще направиш още една баничка.
Пепи ,върна ме години назад ,когато се продаваше страхотна боза.
ОтговорИзтриванеОт тогава не съм опитвала.
Твоята изглежда много добре!
Никога не съм правила в къщи.
Поздрави и хубав уикенд!
А може да пробваш сега. Не е трудно, виждаш. Но пък е гарантирано по-вкусна от купена.
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни, Мира!
До тук добре - имам ръжено брашно, имам квас. След 1 седмица ако не стане, ще дойда пак да ти се оплача:))))
ОтговорИзтриванеПепи, тъкмо приготвих кашата за квас с бяло брашно. Дали ще е проблем ако и за направата на самата боза ползвам бяло, препечено брашно?
ОтговорИзтриванеНе, Деси, няма да е проблем. Препичай си бяло. Аз не съм правила с бяло, но съм пила направена с бяло брашно :)
ОтговорИзтриванеПепи, вчера направих бозата, а днес вече е вкиснала - в смисъл направо е газирана... Къде може да е проблема? Сега залагам нова доза закваска, пък да видим вторият опит успешен ли ще е.
ОтговорИзтриванеДеси, а на хладно място ли беше?
ИзтриванеДа ти кажа, аз с квас не съм правила, но майка прави и знам, че се вкисва за 3-4 дни.
Да не би да е от кваса с бялото брашно? Бозата знам, че става с бяло брашно, но и кваса е с такова, та може би с бяло вкисва по-бързо? Нямам идея, честно казано. Освен да правиш малки партиди и да налучкаш времето и Т*.
Утре ще звънна на мама и ще питам.
Здравей!
ОтговорИзтриванеВече два пъти се опитвам да направя закваската и двата пъти брашното ми се утаява на дъното на бурканчето , та се питам дали не ми е много водата , слагам 2 с.л. препечено брашно, 1 ч.ч. вода и 1 с.л. захар. Би ли дала малко разяснения за закваската!
Благодаря!
ооо, това количество брашно е малко за тази вода. Виж горе, под последната снимка е закваската: "Брашно и вода, размесени на гъста каша" - значи ти трябва повече брашно.
ИзтриванеПробвай така, защото това количество гъста кашапосле трябва да се разстели и изсъхне
Охххх, как ми се препиии...А като не съм си в България, ако започна днес с приготвянето на квас, след 2 седмици ще имам боза :)
ОтговорИзтриванеако си на топло място - да, трябва да имаш боза след 2 седмици. Най-много три.
ИзтриванеЗдравейте, преди няколко дни открих "Америка" случайно.
ОтговорИзтриванеБоза направих след като сварих в крокпота ръж, за 7 часа се разпукаха зърната, ядох, ядох, но то няма изяждане и реших да направя смути с ръжта, добавих мед и вода, отпих и се върнах в 4-ти клас :), беше боза.
Ако сложа захар ще започне ферментация и ще се получи тази резливост.
Като се разтърсих се оказа че това е класическия начин за направата на боза, ще пробвам с овес и с царевица на която й трябват поне 10 часа за да се разпука в крокпота.
Страхотно откритие! Едва ли бабите ни са правили боза с крок пот, но това не пречи ние да опитаме там. Със сигурност ще заложа ръж там да се вари :) сварена може да не ям - правя си кълнове сега зимата, но пък ще имам боза :)
ИзтриванеСкоро мъж ми си разчиства багажника и извади бутилка с боза, почти пълна, казва, че помни да е купувал около Коледа като тръгвал за лов. Опитах я - изобщо не беше накиселяваща, представям си какво има вътре, та я държи така блага почти 2 месеца.