Това песто ни стана любимо от два дни насам. Т.е. откакто го направих пробно. Но вече е заело трайно място в сърцата ни :)) Точно както спанака преди 8 години, преди които не биваше да внасям тази "трева" в къщи.
През лятото често правя магданозено песто и винаги има в бурканче в хладилника, но зимата решавам да си почина от "любимата" ми подправка Спанак обаче ядем целогодишно, на супи, готвен, печен, суров, нарязан на салата с топка катък или с хубав домат. Време беше за разнообразие, още повече едни сандвичи от Кевин-аспарагуса с песто от спанак ме преследваха от няколко дни.......
Тази пропорция долу е съвсем приблизителна. Сещате се, че може да се сложи нещо в плюс или минус. Дори аз не мисля да я спазвам точно следващия път :) Един недостатък има пестото от спанак: правенето е в пъти по-бързо от миенето му. И задължително трябва да са подсушени листата.
Продукти:
~200гр. почистени, измити и подсушени листа от спанак (без дръжките)
50 гр. ядки от орехи
1-2 скилидки чесън
1 с.л. сок от лимон
~100 мл зехтин
80 гр. твърдо сирене (тук сложих пармезан и твърдо бяло козе сирене)
Приготвянето се състои в следното : Поставя се всичко в купа (или блендер) и пасира, докато стане като ей онова горе :))) около 2 мин.
Малко по-късно ще го видим на сандвичите :))) невероятно ароматни станаха с него.
Седя си пред компа и примлясвам :) а сандвичите са просто божествени :-)
ОтговорИзтриванеЗори, ами.... много бързо става де
ИзтриванеМдаа, ще се прави! Видях го на онзи смъртоносен сандвич и оттогава не може да ми излезе от главата!
ОтговорИзтриванесега ще покажа и смъртоносния сандвич :))
ИзтриванеНям да съжаляваш, Нели!
Мислех да правя с босилек, но май това ще го предвари. Страхотно е пепи! Отивам да погледна и сандвича. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеако трябва аз да избирам - босилека ще почака (но това есамо защото не съм му фен :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав неделен ден, Евка!
Обичам всякакво песто, но такова все още не съм пробвала. Изглежда много апетитно и веднага си го записвам и ще го пробвам още сега, по време на поста (без сиренето).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Поздрави и на теб, Цвети и хубава неделя!
ИзтриванеНадявам Можеш да увеличиш ядките, за да не остане рядко.
От известно време съм се зарибила по сушените домати и магданозено песто, като гледам сандвичите май ще дам шанс и на спаначеното песто. Не че има шанс да се задържи дълго, но имаш ли представа колко може да издържи в хладилник.
ОтговорИзтриване4 дни изкара в хладилника, без да му се промени вкуса. За повече не знам, Ети.
Изтриванеох, мн хубаво изглежда; и като нямад а слагам кедрови ядки , а орехи, направо икономично
ОтговорИзтриванехамм
то при мен ако и 4 дни изкара в хладилника... ще е постижение