Страници

2 януари 2013 г.

Кошнички с месо и зеленчуци




     
     Още една идея  за използване на останали  кори за баница. Сега по празниците баници правим всякакви :) и все има някоя изостанала кора. На когото пък му харесват, може да си ги направи без да чака да останат кори.  Принципа е същия, като на тези кошнички от кори за баници, а плънката разбира се - може да бъде всякаква. Тук е с месо, отделно задушено, но сега след празниците почти във всеки дом има останало печено месо (а аз не обичам да изхвърлям месо, признавам си) . То може да бъде всякакво - пилешко, свинско, телешко.... И малко кашкавал за  спояване на продуктите вътре :)  Различното е, че тук е с набързо запържени зеленчуци, които оставих хрупкави, а ги мариновах в един от сосовете на КИКОМАН - СУКИАКИ сос и марината за месо и зеленчуци.  Месо не съм овкусявала с него, но вече два пъти мариновам зеленчуци с него и много харесвам вкуса им след готвенето. 





Продукти за 8 кошнички: 
8  бр. фини кори за баница (може и  домашни; печени на сач, теглени, или както там още се продават - тогава 4 броя)
2 с.л.  сос СУКИАКИ  (сос и марината за месо и зеленчуци)
3 с.л. майонеза
1 с.л. едрозърнеста горчица

1 малка тиквичка 
по една зелена и  червена чушка
2 големи гъби
7-8 парчета домати конфи (или сушени, накиснати в зехтин)

около 250 гр. месо, малка глава лук, 2 с.л. олио, по една щипка кимион и  черен пипер,  2 с.л. соев сос КИКОМАН - ЛАЙТ***
около 100-150 гр. (пушен) кашкавал 





Приготвяне:  
* Тиквичката, чушките и гъбите се нарязват на ивички,  прибавят се горчицата, майонезата, СУКИАКИ-соса и всичко разбърква добре. Завива се със свежо фолио и прибира в хладилник за 30 мин. 
* През това време се задушава месото: Нарязва се на ситно, прибавя се и ситно нарязания лук,  соевия сос, олиото. Обърква се и задушава в тиган с капак, докато остане на мазнина. Прибавят се подправките и отстранява от котлона.***
* Зеленчуците се изваждат от маринатата, прибавят се нарязаните на ленти домати-конфи. 
* Задушават се отново в тиган под капак, докато се изпари течността им. Прибавя се месото, останалата марината (тя е не повече от една лъжица), обърква се всичко и отстранява от котлона.




* Корите се разделят на 2 части по 4бр. , а всяка част се нарязва на квадрати или правоъгълници с големина ок 10/10 см. - така, че поставени в гнездото на формата за мъфини краищата да остават да стърчат навън и нагоре.*** (или се разделят корите по една; сгъват се на четири)
* Намазват се гнездата с масло и поставят намазаните (или напръскани ) с вода 2 х 2 квадрата кори, като ъглите им се разминават.  
* Пълнят се с  по 2 с.л. от плънката, поставят се няколко кубчета от кашкавала и пекат в загрята фурна на 180* до зачервяването им (около 8-10 мин). 






***Ако нямате тава за мъфини, кошничките могат да се приготвят и изпекат в чашки за крем-карамел, или други по-малки, порцеланови или огнеупорни. 
***Ами и за месото да кажа. Почти винаги, когато се пече, задушава, пържи или вари месо остава. Всеки знае, че не може да се сготви точното количество. Та ето това е начин, по който да се разнообрази останало месо и да се използва, вместо само да се претопли. Пък и освен, че са много добра закуска, тези кошнички са отлично предястие или една по-различна вечеря.


18 коментара:

  1. Благодаря ти за идеята! Непременно ще пробвам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, много, много апетитно е това чудо!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова Година, Пепи! Пожелавам ти много здраве, кулинарни приключения и много обич през 2013г!

    ОтговорИзтриване
  4. За много години, Пепи!
    Рецептата ти ми идва точно навреме, мила! Имам няколко изостанали от празника мръФки, които никой не ще и хич не ми се слагаха във фризер. И кори имам, така че утре ще ги накипря в подобни панички. Благодаря за идеята!
    Хубава вечер и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, ИРма!
      Надявам се да си направила кошничките вече :) Но всъщност дано си добре с ръката. Тях можеш винаги да направиш.

      Изтриване
  5. Мммм,колкото са цветни,толкова са ефектни и вкусни!За аромата мога само да се обзаложа,че е чуден!
    Пепи,страхотни снимки!
    Прегръдка от твоето другарче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси :) За теб също и хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Чудесна, практична идея! И много вкусно ястие!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идейка, вкусно и красиво поднесено!
    Честита Нова година и от мен с пожелание за сбъдване на всички желания!
    С поздрав : Дани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,
      Честита, спорна, здрава и успешна Нова година и на теб, Дани!

      Изтриване
  8. Отговори
    1. Благодаря!
      Хубави почивни дни на теб, Сонче!

      Изтриване