Още една идея за използване на останали кори за баница. Сега по празниците баници правим всякакви :) и все има някоя изостанала кора. На когото пък му харесват, може да си ги направи без да чака да останат кори. Принципа е същия, като на тези кошнички от кори за баници, а плънката разбира се - може да бъде всякаква. Тук е с месо, отделно задушено, но сега след празниците почти във всеки дом има останало печено месо (а аз не обичам да изхвърлям месо, признавам си) . То може да бъде всякакво - пилешко, свинско, телешко.... И малко кашкавал за спояване на продуктите вътре :) Различното е, че тук е с набързо запържени зеленчуци, които оставих хрупкави, а ги мариновах в един от сосовете на КИКОМАН - СУКИАКИ сос и марината за месо и зеленчуци. Месо не съм овкусявала с него, но вече два пъти мариновам зеленчуци с него и много харесвам вкуса им след готвенето.
Продукти за 8 кошнички:
8 бр. фини кори за баница (може и домашни; печени на сач, теглени, или както там още се продават - тогава 4 броя)
2 с.л. сос СУКИАКИ (сос и марината за месо и зеленчуци)
3 с.л. майонеза
1 с.л. едрозърнеста горчица
1 малка тиквичка
по една зелена и червена чушка
2 големи гъби
7-8 парчета домати конфи (или сушени, накиснати в зехтин)
около 250 гр. месо, малка глава лук, 2 с.л. олио, по една щипка кимион и черен пипер, 2 с.л. соев сос КИКОМАН - ЛАЙТ***
около 100-150 гр. (пушен) кашкавал
Приготвяне:
* Тиквичката, чушките и гъбите се нарязват на ивички, прибавят се горчицата, майонезата, СУКИАКИ-соса и всичко разбърква добре. Завива се със свежо фолио и прибира в хладилник за 30 мин.
* През това време се задушава месото: Нарязва се на ситно, прибавя се и ситно нарязания лук, соевия сос, олиото. Обърква се и задушава в тиган с капак, докато остане на мазнина. Прибавят се подправките и отстранява от котлона.***
* Зеленчуците се изваждат от маринатата, прибавят се нарязаните на ленти домати-конфи.
* Задушават се отново в тиган под капак, докато се изпари течността им. Прибавя се месото, останалата марината (тя е не повече от една лъжица), обърква се всичко и отстранява от котлона.
*
Корите се разделят на 2 части по 4бр. , а всяка част се нарязва на
квадрати или правоъгълници с големина ок 10/10 см. - така, че поставени в
гнездото на формата за мъфини краищата да остават да стърчат навън и
нагоре.*** (или се разделят корите по една; сгъват се на четири)
* Намазват се гнездата с масло и поставят намазаните (или напръскани ) с вода 2 х 2 квадрата кори, като ъглите им се разминават.
* Пълнят се с по 2 с.л. от плънката, поставят се няколко кубчета от кашкавала и пекат в загрята фурна на 180* до зачервяването им (около 8-10 мин). ***Ако нямате тава за мъфини, кошничките могат да се приготвят и изпекат в чашки за крем-карамел, или други по-малки, порцеланови или огнеупорни.
***Ами и за месото да кажа. Почти винаги, когато се пече, задушава, пържи или вари месо остава. Всеки знае, че не може да се сготви точното количество. Та ето това е начин, по който да се разнообрази останало месо и да се използва, вместо само да се претопли. Пък и освен, че са много добра закуска, тези кошнички са отлично предястие или една по-различна вечеря.
Благодаря ти за идеята! Непременно ще пробвам. Поздрави!
ОтговорИзтриваненадявам се да ти харесат :)
ИзтриванеМного изкусителни!
ОтговорИзтриванеОтпускарка :)
ИзтриванеТака е, много, много апетитно е това чудо!
ОтговорИзтриванеДам :)
ИзтриванеЧестита Нова Година, Пепи! Пожелавам ти много здраве, кулинарни приключения и много обич през 2013г!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Марианка!
ИзтриванеЗа много години, Пепи!
ОтговорИзтриванеРецептата ти ми идва точно навреме, мила! Имам няколко изостанали от празника мръФки, които никой не ще и хич не ми се слагаха във фризер. И кори имам, така че утре ще ги накипря в подобни панички. Благодаря за идеята!
Хубава вечер и прегръдки от мен!
За много години, ИРма!
ИзтриванеНадявам се да си направила кошничките вече :) Но всъщност дано си добре с ръката. Тях можеш винаги да направиш.
Мммм,колкото са цветни,толкова са ефектни и вкусни!За аромата мога само да се обзаложа,че е чуден!
ОтговорИзтриванеПепи,страхотни снимки!
Прегръдка от твоето другарче! :)
Благодаря, Роси :) За теб също и хубави почивни дни!
ИзтриванеЧудесна, практична идея! И много вкусно ястие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Ина!
ИзтриванеЧудесна идейка, вкусно и красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година и от мен с пожелание за сбъдване на всички желания!
С поздрав : Дани :)
Благодаря,
ИзтриванеЧестита, спорна, здрава и успешна Нова година и на теб, Дани!
Чудесно, практично и вкусно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеХубави почивни дни на теб, Сонче!