Найс, а :) Ама ню-ню. Добре, че тук имаше допълнителено приготвен сос. За него - после.
Иначе първоначалната идея беше: Рибно филе, мариновано в сос Терияки. Един от сосовете на Кикоман, който с удоволствие дегустирам. Рибното филе ми е специална "селекция". Преди време Мише донесе толстолоб - две огромни риби, които по собствено желание почисти и филетира. Рядко срещано явление, няма как да не го отбележа. Тази риба е с дебели като пържоли филета, на които лесно извадих костите (за такава маса останалите кости в месото са съвсем малко).
Продуктите са за 1 порция, лесно е да се умножат по....
~ 350 гр. филе (моето е разделено на три парчета. Тук - от толстолоб, но може да бъде всякакво)
1 с.л. сос Терияки на Кикоман (или домашно приготвен, някой ден ще стигна и до този опит)
1 ч.л. зехтин
1 голяма скилидка чесън
черен/шарен пипер
Приготвяне:
* В широка чиния се поставя рибното филе (или парчетата за една порция) .
* Поливат се със сос Терияки, поръсва се с черен пипер, обръщат се, за да се намокрят и от двете страни със соса. Скилидката чесън се смачква и разпределя на филетата.
* Върху тях се поставят следващите филета и процедира отново по същия начин.
* Готовите филета се прибират в хладилник за поне 30 мин.
* Загрява се грил тиган до средна температура.
* Прибавя се зехтина (или олио) към филетата, овалват се хубаво.
* Отстранява се чесъна, филетата се изваждат от маринатата и запичат в оребрения тиган за по около 3 мин. от двете страни. Обръщат се с дървена шпатула внимателно, за да не се разкъсат.
* Сервират се със зелена салата и картофено пюре (или друга гарнитура по желание)
Тук филето е нарязано на по-малки парчета - с големина на кибритена кутия. И с допълнителен сос уникално вкусен с тия хапки рибка, какво да го увъртам. Тези по-малки парчета се пекат за по-кратко време.
За соса:
2 с.л. сос Терияки/Кикоман
1 с.л. мед
1 голяма скилидка чесън
2 с.л. бяло, десертно вино
Скилидката чесън се счуква, прибавят се всички други продукти в бурканче с капачка и раздрусва, докато меда се разтопи.
А това са първите ми кълнове. Моля, някой да ми каже в какво да ги "отглеждам" семената - в памук, марля, или пръст. За сега са на марля, но знам ли....
Пепи, верно цели пържолки са:)
ОтговорИзтриванеИ аз получих такъв сос и сега трябва да му "пришия" рецепта!
Хубава сряда!
Хайде сега ще ми бъде интересно ти какво "ще пришиеш" на соса, Дани :)
ИзтриванеХубава вечер!
Чудесна рецепта. Преглътнах поне десет пъти, докато четох.
ОтговорИзтриванеСпециални адмирации за Мишо, който е изчистил рибата.
Това е онази риба, която с Норче разглеждахте на апарата. А ти спомняш ли си, Ели, онази вечер, когато той донесе рибата как аз се подготвях за едно пътуване? Или по-точно други неща подготвях. :) Остана и рибата аз да чистя.
ИзтриванеПрекрасна идея и снимки,Пеп!
ОтговорИзтриванеПоздравления, най0искрени за съпругът ти! Винаги го давам за пример тоз човек, да знаеш!:)
Защото в почивните дни се занимава с хобито си, нали, Вети :)))
ИзтриванеБлагодаря, Бети!
Обедно време е и аз преглъщам,Пепи...
ОтговорИзтриванеМного ми допада, обичам риба - твоята рецепта е чудесна, а и допълнителният сос също!
Поздрави за теб и приносителя, Диана
Предполагах, че ще наминеш, Дианка :) щом има рибка.
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!
Грабна ме това печено филенце-чудесно изглежда,Пепи...
ОтговорИзтриванеПриятен ден ти желая!
Благодаря :)
ИзтриванеЛека нощ на теб, Живе!
Край, вече ще ти гостувам:) От мене сладкото:)
ОтговорИзтриванеГотов, идвай!
ИзтриванеЕ, страшно апетитно! Браво, Пепи!
ОтговорИзтриванеблагодарско, Инче!
ИзтриванеПепи, убеди ме ще го пробвам този сос, много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
и няма да съжаляваш, да знаеш :)
ИзтриванеАма така апетитно си поднесла тази риба, че не може човек да не пробва!
ОтговорИзтриванеКълновете какви са? Много красиво прилягат на порцийката :) И салатката, де! :)
Спокойна нощ!
Ина, тези са от леща. Но едва 1/10 от зърната покълнаха. Сега съм сложила от ленено семе и синап, много хубаво покълнаха, но не знам на какво да ги държа (памук, марля, пръст?) и колко да ги поя.
ИзтриванеПепчо невероятна вкусотия е това което си направила.Адмирации!
ОтговорИзтриванеЕто рецепта за сос с който поливам месо или риба
-соев сос, лимонов сок,червен и черен пипер, малко сол, горчица, мед,две щипки тарос,олио, пасирани чесън на вкус.
Щом има чесън и горчица - много ми харесва :) Този със сигурност ще го направя, Владо, много ти благодаря за споделеното!
Изтриване