Продукти за пастата:
3 големи яйца
300гр. брашно (200 гр. типово и 100гр. пълнозърнесто)
1 супена лъжица зехтин.
Приготвяне:
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му.
*
Чукват се яйцата, с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя
зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста
каша.
* Вече с пръсти се измесва
тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто,
което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и
прибира за най-малко 30 мин. в хладилник.
*
След това тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се
завиват с фолиото, да не съхнат, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея.
*
За машината за паста: сплесква се топката с ръка, за да може да се прекара
тестото през машината. Разточването започва от най- широката позиция
и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се
получи тънка и дълга кора. Ако
тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко
преминаване през валяците на машината за паста. На моята машина степен 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 2 ( почти най-тънкото е).
* Нарязаните ленти тесто се поставят на изправена дъска за рязане, да подсъхнат, или на хартия за печене за около 10 мин.
*
Поставят се в кипяща подсолена вода и варят 1.5 до 2 минути ( тук по желание - може и минута за ал денте)
При варенето водата трябва да бъде по литър за 100 гр. паста. Това количество тесто е за 3 л. вода и около 4 порции Фетучини с наденица и зеленчуци.
и още:
около 300 гр. тънка наденица
1 малка тиквичка,
по една зелена и червена чушка
2 моркова 5-6 гъби печурки
1 с.л. (едрозърнеста) горчица
2-3 с.л. зехтин/олио
2 с.л. сос СУКИАКИ (сос и марината за месо и зеленчуци)
2 с.л. соев сос КИКОМАН - ЛАЙТ
Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на пръчици, прибавят се горчицата, зехтина, СУКИАКИ-соса и всичко разбърква добре.
* Прехвърлят се в найлонов плик, изкарва му се въздуха, завързва се и прибира за 30 мин. в хладилник (така по-добре се овкусяват, тъй като маринатата е малко и в купа трябва непрекъснато да се разбъркват).
* Прехвърлят се в тиган, прибавя се наденицата, нарязана на малки парченца и всичко се задушава (под капак), докато се изпари течността.
Малко преди да се сложат зеленчуците с наденицата е време да се сложи и водата за пастата. Всеки си знае тенджера, пълна с вода за колко време (приблизително) ще заври на котлона му, затова не е трудно да се прецени - на зеленчуците им трябват 7-8 мин. готвене. Когато правя паста с някакви зеленчуци, обикновено мариновам зеленчуците и тогава започвам пастата. Така на тях им се събира около час в хладилника.
* Пастата се изважда от тенджерата и прехвърля в тигана; прибавя се и около 50-80 мл от водата, в която е варена, соевия сос ЛАЙТ и всичко обърква за 1-2 минути на котлона. Сервира се веднага. (тигана трябва да е достатъчно голям. В противен случай пастата се отцежда от водата, а зеленчуците се прибавят към нея)
За много години,Пепи!
ОтговорИзтриванеИдеята с тези фетучини и наденица направо ме спасява. От много време половинката иска да приготвя фарфале (панделки)с нещо месно. Е, добре,ама нищо подходящо не видях и пакета още си седи. Мисля, че с наденичка ще се хареса! Благодаря за идеята, оригинална както винаги!
За много години, Нинка!
ИзтриванеДа ти кажа тя пастата и у нас май без месо не се е хапвала. Виж, има още макаронени там в "Паста", (и пак с месо) може друго си харесаш)
Koj shte go qde tova?
ОтговорИзтриванене го мисли, изядено е.
Изтриванехехе,как кой- аз...БИХ го хапнала на един дъх,де да имаше!
ИзтриванеПепи,блазе ти,че ти се занимава с тази машинка,каква вкусна паста си измайсторила,мммм,бижу!И порцията не лъже на грамаж,ама хич!
Хубава вчер,мила!
тя порцията като за свои хора :)
ИзтриванеРоси, ако имам възможност по-често бих си играла с машинарията. Много ми харесва прясната паста. Да ти кажа ,че и кори за баница става да се направят тук :) и отдавна им се каня, но не се знае кога ще.
Хубава вечер и на теб, другарче мило!
Хахаха! Че и пита? Гледам нещо леко вече сте започнали да разтоварвате:)
ОтговорИзтриванеРедно е. Ти чакай да видиш тия дни каква салата ще направя :)
ИзтриванеИ с месце, и без месце, все ще се изяде!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Точно така, Ина :)
ИзтриванеЛека нощ на теб!
Ех, ех,..... и ние бяхме на паста днес, но месце не видях в нея;) А и не беше домашна.... все неща, за които ще съжалявам. Завиждам ти, Пепчо!
ОтговорИзтриванеХайде спокойна вечер!
Утре на поправителен, Мъхче :) С мръвка, или домашна?
ИзтриванеЛека нощ на теб!
Леле, бързо да не видят домашните, че тази вечер хапваха лазаня със спанак и сирене и синът ни първо разрови леко и попита да не би пак пости да са започнали, а вчера мрънкаше, че пак пържоли, нищо че сосът бил друг....Ама с тези домашни фетучини ще да е различно, това отдавна не съм пробвала и машинката все я заглеждам в магазина и се мая... Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИгличе, няма да съжаляваш, ако си купиш машинката. Така и домашни кори за баница ще можеш да си разточиш.
ИзтриванеНа теб хубава нова седмица пожелавам!
Много апетитна порция, Пепчо! Обичам цялото предложено "общуване" :)! Домашна паста още не съм имала удоволствието да хапна и се замислям да ти идвам на гости :) Хубав първи петък от новата година :)
ОтговорИзтриванеСнежи, може и на гости :) а може и сама да си направиш някой път, когато се видиш с един свободен час. Съвсем не е трудна направата и.
ИзтриванеИзкуших се да надзърна какво се случва в блоговете, а тук както винаги е много вкусно! Отново страхотна идея с Кикоман и за мен отново най-голямата чиния! Обожавам мариновани зеленчуци, а тук има и екстри! Поздрави Пепчо!
ОтговорИзтриванеАбе, Кате :) ти нали си в отпуска?
ИзтриванеНе може само зеленчуци, трябва и :)) белтъчинки де .
Ох, Пепи това цялото бих си го хапнала, без да мисля за кантарчето! Много изкушаващо! Така приготвено е точно по мой вкус! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДръпни тази чинийка тогава, Ирме :) за теб - винаги.
ИзтриванеПепи, ЧНГ! Бъди много здрава, все така заредена с енергия, ентусиазъм и интересни рецепти!
ОтговорИзтриванеЯстието изглежда невероятно.
Поздрави и успехи
Благодаря, Дани!
ИзтриванеЗа много години и много лично щастие и професионални успехи и на теб!