10 януари 2013 г.
Конкильони с кайма и варени яйца
Раковини с плънка. А плънка те събират много. Може би затова ги харесват у нас. Тук долу горе името е и самата рецепта :)
Тези раковини, както ги наричаме си имат име - Конкильони (Conchiglioni), един от многобройните видове паста. И който за съжаление се среща само в няколко големи хипермаркета, които не са ми сред любимите. И за тези раковини и още 3-4 продукта трябва да се моля на любимия да ме води там. Убедена съм, че пазаря за рекордно късо време в хипермаркет - една песен време и съм обратно в колата.
Раковини с кайма вече показвах; плънката винаги може да бъде различна - по вкус или според наличностите в хладилника - това често ми се случва, сигурна съм не само на мен - отварям хладилника и според наличностите решавам какви ще ги върша. Тук така се случи, че плънката е от кайма, с варени яйца. Признавам - пресолих каймата, докато задушавах, защото не опитах доматения сок (който се оказа доста солен) , а сложих и соев сос. Вариантите за обезсоляване бяха - сварени картофи, ориз или яйца. И за да избягна намеци за мусака и сарми, останаха яйцата. Дали се харесаха? Предполагам да, щом след два дни ги "извикаха" на бис :)
Продукти:
половин пакет паста Конкильони (Conchiglioni) - големи раковини :)
~ 400г телешка кайма
1 ч.ч. доматен сок
1-2 големи скилидки чесън
2-3 с.л. олио/зехтин
риган и черен пипер
1 ч.л. захар
50 мл. бяло вино
3 с.л. соев сос Лайт Kikoman - със зелената капачка е
4 сварени яйца
~ 200 г кашкавал
пармезан пожелание
( в някои случаи слагам в плънката и гъби)
Приготвяне:
* Пастата се сварява според указанието на опаковката - аз варя до омекване.
* Изважда се с голяма решетка от врящата вода и прехвърля в тенджера със студена вода, за да не се слепва, докато чака плънката си. (или се изсипва в цедка и мие на течаща студена вода, но се запазва една чаша от водата, в която е варена) .
* В тиган се загрява мазнината, прибавя се малко от доматения сок и каймата и намачква, докато се раздроби.
* Когато остане на мазнина се прибавят останалия сок, виното, соевия сос Лайт, захарта.
* Отново се задушава до изпаряване на течностите.
* Прибавят се подправките, фино пасираните скилидки чесън и запържва 1-2 мин.
* Тиганът се отстранява от котлона, а в сместа се прибавят настърганите яйца. Обърква се.
* Раковините се пълнят с плънката и нареждат в тавичка за печене. Прибавя се от водата, в която е варена пастата - да има около пръст на дъното на тавата, когато тя вече е пълна с раковините.
* Поръсват се обилно с настъргания кашкавал и пекат до зачервяване в загрята фурна на 200* (най-добре става с 50/50 кашкавал/моцарела, заради доброто и разтапяне) . Пармезана може да се поръси преди печене, или след печене.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Харесват и тези, и предишните харесах!Още не съм се навила да ги направя!И май не ходя в този супермаркет, където ги има:)Поздрави, Пепи и хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеСонче, може и в други макаронени да се напълнят, но самите раковини са интересни :)
ИзтриванеИзглеждат и "звучат" фантастично, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеМного симпатични и много апетитни са, Пепи!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :)
а на теб - хубави почивни дни, Инче!
Изтриванеot tezi tuka ne sım vidyala,mnogo sa simpatiçni.
ОтговорИзтриванеМоже и да няма при вас, Сезам :) знам ли. Кикоман имат сайт на БГ език, ако искаш питай ги, дали внасят при вас.
ИзтриванеАу! Пепа, прекрасно изглеждат!
ОтговорИзтриванеНе съм срещала такава паста - раковини, но много апетитно и изкушаващо си ги приготвила...!
Както още не съм обядвала, с най-голямо удоволствие бих ги опитала!
Прегръдки и хубав ден!
Дръпни си, Ина :) Да ти е сладко!
ИзтриванеХубави почивни дни на теб!
Ех,този Кикоман.... :)) какво изобилие от рецепти в блог пространството напоследък :) .
ОтговорИзтриванеИма ли някаква вкусова разлика между различните видове,Пепи?Аз лично се съмнявам де,но ти ще кажеш от опит.
Рибката изглежда много добре,но тези раковини са просто размазващи!
Признавам,че нямам търпение да ги пълня,но пък са много ефектни така поднесени!
Много си бърза с пазаруването,особено в хипермаркет само количката не мога да откача от синджирите за една песен време,камо ли да пробягам разстоянието между отделните отдели.
Прегръдка и хубав ден!
писах, писах вчера, а ми няма отговорите.
ИзтриванеРоси, различни са. Един е по-сладък, друг - по-тръпчив, с различен аромат. От "простите" сосове - които са само соев - поръсваме и на готовата храна - пр. ориз, картофи печени, но маринатите са прекалено силни за тях. Вземи 2 различни и пробвай, няма как да се убедиш, докато не пробваш.
А раковините се пълнят лесно - два пъти по-бързо от сармите дори :) Те са големи, само слагаш лъжица плънка и :) воала.
Прегръдки и за теб и хубави почивни дни!
Кой е сладникавия,Пепи?От него ще си взема.
ИзтриванеСукияки соса (за месо и зеленчуци, с надпис wok) е сладникав.
ИзтриванеЯкитора соса също, но той е доста гъст и според мен е за използване преди готвенето на продуктите.
Как апетитно си ги накиприлааа! Божествени са, Пепи! Ако бяха рогчета, познай какво бих казала! :)
ОтговорИзтриванеНа мен също понякога ми се случва да не се съобразя със солеността на консервираните домати, но не знаех да ги туширам с яйца. Знам само с ориз, картофи и галета. А такива раковини съм пълнила два пъти само, веднъж със сладка плънка, за десерт и веднъж със спанак и рикота, но у дома се характеризират като НЕмъжко ястие :) Ще ги пробвам още веднъж по твоята рецепта, да видим какво ще кажат и ако пак ми ги отхвърлят, ще си ги готвя само на мен.
Прегръдка от мен!
Ти им ги напълни хубаво с месна плънка, пък да видиш като какво ще ги характеризират :)) Или пък ги дай като предястие :))
ИзтриванеА доматите-консерви у нас всяка партида е с различна соленост. Обикновено пробвам,, но напоследък май по-често забравям. Та така :) се получават понякога
Олеее....колко апетитни снимки:)Неустоимо провокиращи!
ОтговорИзтриванеСамо да намериш раковини, Дани, направи си. Е, може не точно същите.
ИзтриванеМмммммммм, страхотно е това. Браво Пеп,невероятно вкусно изглежда.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вкусна :)
ИзтриванеАми да, божествени са, но работата ми седи трудоемка, т.е. онази част с пълненето. Няма кой да ме дочака да ги накипря така;) Но не мога да не кажа още веднъж, че изглеждат бижу!!!
ОтговорИзтриванеНее, Мъхче и на теб да кажа. Сарми не правиш ли? Тези са по-бързи, само поставяш плънка с лъжицата (голяма) и нищо не завиваш.
ИзтриванеЗашемети ме с тези сосове, ще отида да си купя и да пробвам, че всичко, що е паста, а има и месо е любимо на мъжката част у дома!Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Иглика :) Хубав и на теб да е!
ИзтриванеПрекрасни са Пепчо! В тавичката, подредени и само чакат "старт" :) Апетитна коричка, богата плънка - разкош! Поздрави и хубав неделен ден!
ОтговорИзтриванеТочно старт чакаха, Снежи :)
ИзтриванеТези и на мен са ми любими, защото поемат много плънка. Те, и канелоните. Само че ги правя с рикота и спанак, а заливката да е от червен сос. Вкусотия! Ще пробвам и така :)
ОтговорИзтриванеМай и у нас заради количеството плънка се харесват :))
ИзтриванеСтрашни са тия раковини. Обаче не се сещам къде ги има.Не споменаваш ,Пепи,въпросния магазин,но ако можеш драсни кой е той. Обикновено мидичките са малки,а толкова големи не съм срещала. Това ще ми е запазен специалитет вместо традиционната лазаня или канелони.
ОтговорИзтриванев Метро има, Нинка. Преди време имаше и в Кауфланд, но сега няма.
ИзтриванеПепии, да се оплача! В Метро няма такава паста и съм многооооо разочарована от тях. Изтъркан си кондурките да дебна, но уви. Ще ми изтекат лигите по тая рецепта, докато благоволят да заредят.
ИзтриванеНе само няма, Нинка, ами били в списъка на спрените от заявка стоки. Питах наскоро познато момиче, което работи там - поръчала съм и от месеци.
ИзтриванеМного лошо. Виж потърси от другите, по-мънички са едни, дето събират по 1 ч.л. да си изкараш мерака. Аз сега търся връзки с живеещи в Италия, ако могат - да пратят.
Луди хора! Те не знаят ли колко фенки на Пепините вкусотии ще изгубят :) Определено не си знаят интереса.
ОтговорИзтриване