29 февруари 2012 г.

Пенне Ригате със сос от сирена


 където пастата Penne rigate  може да бъде всяка друга. Вярно, тук е във вид на тръбички, които имат вкусния  "навик" да  се пълнят със сос.
И ще хапваме паста - съвременното наименование на познатите ни  в миналото тестени изделия с бакалско име макарони. Сега макароните по-често се споменават за френските  макарони, които изискват много точно мерене и спазване на рецептата, което лично мен ме ужасява и поради тази причина закупеното бадемово брашно замина в други сладкиши....

Която прецизност е излишна при приготвянето на тази  простичка, но вкусна паста, овкусена  само със сирена. Които пък могат да бъдат по избор, тези посочените не са задължителни.  Дори аз, когато ги приготвих втория път сложих различни видове крема и  топено сирене.



Продукти за 4 порции: 
1 пакет Пенне Ригате ( 500 гр.)

250мл. готварска сметана (животинска; малка кутия)
150гр. сирене тип Фета
150гр. крема сирене
100гр. топено сирене
3-4 ск. чесън
2 с.л. зехтин
черен пипер 

кашкавал, пармезан, синьо сирене

Приготвяне:
***Тъй като пастата е готова за 7-8 мин,  а толкова трябва и на сиренето, най-добро е да се приготвят едновременно, на двата котлона. 
* Пастата (пенето :))  се сварява в тенджера с 3-4 л. подсолена вода, в която аз поставям и 2 с.л. олио или зехтин. Така знам, за да не се слепва, така правя.  Времето за варене е според указанието на пакета.
* Скилидките чесън се белят, смачкват с широката страна на ножа и нарязват.
* Поставят се в загрелия зехтин и запържват за минута - не трябва да покафеняват.
* Прибавят се сирената - начупени, нарязани на едро и едновременно запържват и намачкват в тигана - за 2-3 мин. Прибавя се сметаната и кипва за нови 3-4 мин, за да могат сирената добре да се разтопят и смесят в соса. 
* И тъй като през това  време пастата е готова, взема се от нейната вода  1 черпак (около 150 мл) и сипва при сирената, а останалата паста се отцежда. 
* Соса се сипва в тенджерата  при пастата, поръсва се с черен пипер, разбърква добре и разпределя в чинии. 
* Поръсва се с настъргания (предварително) кашкавал, пармезан, миризливото сирене и запича  до приятен лек тен под горните реотани  във  фурна (или на грил). 





А тези раковини тук са пълни с кайма. Също много бързи за приготвяни, вкусни и много ефектни. Особено впечатляващи тийнейджърите smile3503   Правя ги, откакто ги видях за пръв път при Йоли - с пилешко месо.  Достатъчно големи и събират всякаква плънка.
Нищо особено - каймата е задушена с чесън, доматен сос с чушка. И риган, тъй като босилека (освен лимоновия) е табу у нас.
А най-хубавото им е, че могат да бъдат приготвени предварително - сварени, измити със студена вода и прибрани в кутия, след като са внимателно разбъркани с малко олио, за да не слепват и да не съхнат.  А плънката - също приготвена предварително - дали кайма, или сирена; да се постави, когато ще се хапват, поръсят с кашкавал или залеят с някакъв готов сос и съвсем леко запекат.

27 коментара:

  1. Пепи,много,много любима паста си приготвила! Да ти бъда нагости беше удоволствие отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се радвам, че тук най-после има нещо и за теб, Бети!
      поздрави и Честита Баба Марта!

      Изтриване
  2. Прекрасни са, Пепи! От мидичките, ако може да ми сложиш една голяма порция, ще съм вечно признателна! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Еви. Приемам какаов кекс обаче, само да намекна :)Прегръдки и Честита Баба Марта!

      Изтриване
  3. Много обичам пенне, заради вкусния навик да се пълнят със сос :) Половинката - не. Вземам си от твоите, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лошо, Зори, когато има разногласия. Ето моята половинка яде само добре познатите макарони на фурна и за нищо друго не противоречи :) А с младите лесно се споразумявам.
      Честита Баба Марта!

      Изтриване
  4. Eeeee,то затова ли и аз още не съм се пробвала на макароните,че даже и брашно не съм си взела,а то подсъзнателно ще е било заради точното мерене,което и на мен не ми е страст :).
    Истината е,че опитах домашни френски макарони и любопитството ми вече е задоволено дотолкова,че да си спестя разправията. :)
    За пастата ти обаче мога да проведа ръкопашен бой,ако се наложи и някой ми дръпне чинийката,ей тази,последната,моля!
    И от другата ще ти поискам,ти как си я мислиш,и на нея няма да й простя,но ще съм скромна и ще се задоволя без синьото,тъкмо за теб ще има двойно :).
    Правим ли сделката?!

    Прегръдки,миличка,и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо, благодаря за преотстъпването на синьото :)) Без бой давам една чиста порция.
      Иначе за макароните - може би подсъзнателно да; затова ги избягваш.
      Прегръдки и хубава бабо-мартенска вечер!

      Изтриване
  5. Ей, Пепчо,
    чудна паста си приготвила- и аз я обичам със сирена.
    Това с макароните и мен ме спира да опитам, като се знам каква съм "прецизна" в готвенето като цяло...;)
    Хубава вечер и утре по-полека;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, значи остава купени да опитваме :) като не се наемаме да правим.
      Приятна вечер!

      Изтриване
  6. Честита баба Марта!
    Да си бяла и червена ,като слънцето засмена!

    Хубава идея,Пепче с тези сиренца-дори и идея чинията във фурната.Следващия път ще опитам и с топено,крема-ще ми допаднат като вкус,сигурна съм-обожавам такива видове пасти.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе, пак честита и на теб!
      Опитвай със всякакви сирена :) съвсем малко са тези, на които бих отказала.
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  7. Честита Баба Марта, Пепи.
    Нареждам се на опашката за пастата със сиренца, дано да е останало малко и за мен.
    Много вкусно изглежда, особено с тая коричка.:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Любими,
    а ти много апетитно и изкушаващо си ги приготвила...
    И ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Пепи!
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Здрасти, Рони! Видя нещо без месо и се отби, а :)
    Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  10. Отговори
    1. Благодаря, Честита и на теб, Траяна!

      Изтриване
  11. Пепи, раковинките са ми голям мерак, много вкусно си ги приготвила! В Бургас не ги намерих или не съм търсила достатъчно :)
    Честита баба Марта, много здраве и радост да ти донесе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка, в Метро ги има. Комай винаги.
      Честита Баба Марта и на теб!

      Изтриване
  12. Честита Баба Марта на цялото семейство,Пеп!Много здраве ,усмивки и вече дано по-ведро,пролетно настроение!
    Лека нощ и спорно утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси. С малко закъснение, но от сърце, знаеш :))
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  13. Честита Баба Марта! Здраве, усмивки и хубаво предпролетно настроение:)
    Хем вкусно, а и kak апетитно пишеш:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диди! Честита Баба Марта и на теб!
      Апетитно :)) понякога ми е по-лесно да напиша нещо, отколкото да го кажа на глас :))

      Изтриване
  14. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нели! Честита Баба Марта и на теб!

      Изтриване
  15. Рецептите са точно за мен и по мой вкус, Пепи!
    Както винаги - перфектна във всяко едно отношение!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Даре, направи раковините с плънка асорти - пилешко, кайма, сирена. Така е най-ефектно :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...