Любима неделна зимна чорба. Неделна - заради приличното количество чесън, с който се овкусява . Иначе поръсена с червен лют пипер и с лъжица-две от чесновия оцет не само бацилите бягат зимно време, ами и близките, които не ядат тази чорба ще напуснат дома за седмица . Този проблем у нас е решен, тъй като девойчето също обича тази чорба и подправя с оцета. Обикновено се прави от свински крачета и уши, но може да се сложи и глава, и опашка. Тези последните у нас трудно достигат до такива чорби, тъй като главата, заедно с останалия скелет :) на прасето заминават на студена пача ( саздърма). От която разбира се пак става чорба, но съвсем не такава "блага" както тази, от краката. А да не пропускаме и факта, че тази чорба е много богата на колаген - нужен на всеки организъм на 40 години :)
Необходими са:
3-4 броя свински крачета ( и 1-2 бр. уши, ако успеете да намерите, опашка, глава...)
10-на зърна черен пипер, сол
Приготвяне:
* Крачетата се почистват и измиват основно (въпреки, че в повечето случаи се продават чисти, един преглед не е излишен).
* Заливат се с около 3л. студена вода, включва се котлона.........и когато завират - се отпенват.
* Прибавят се зърната черен пипер и сол (малко, защото половината вода ще изври), намалява се степента на котлона и затварят да се варят - докато месото се "разкапе" - крачетата се "разпукват" и като се побутне с лъжица месото - само пада от тях.
* За това време време бульонът е станал достатъчно силен.
* Изваждат се крачетата, охлаждат, обезкостяват; месната част се нарязва на ситно и връща в бульона.
* Кипва се още веднъж. Тук по желание може да се прибави една лъжица брашно, размито с вода, не толкова да сгъсти чорбата, колкото да и "замътни" цвета.
* При сервиране счуканият чесън с оцета са задължителни, а червения лют пипер - по желание.
***В много месарски магазини се продават крачета, а тук-там, особено в нашия край - и уши. Напоследък виждам и едни малки глави - около 1.5-2кг. Краката искат варене поне 1 час и за да не кипят, ги поставям в голяма тенджера, с повече вода. Та точно в нея се побира и една такава малка глава ( срязана на две ), която се сварява за същото време, както краката. А когато всичко се обезкости и чорбата е готова, разделям на две и половината от нея (което си е 4-5 порции чорба) замразявам. После следва само претопляне. И последно :) тъй като тези части са предимно кожа, сухожилия, щрущяли, един малък джолан, сварен заедно с тях се отразява много добре на чорбата - подсилва месната част, която е съвсем малко.
**** От тази студена пача ( саздърма) също правим топла пача-чорба. В този случай нарязвам от нея на кубчета и поставям във вряща подсолена вода или бульон - ако трябва, прибавям и малко олио.
А така, и друг да се включи с пачата, че аз се чувствам неудобно сред разни все здравословни храни,които се предлагат по блоговете напоследък! Аз пък правя пача почти всяка седмица! Глава не слагам, но винаги добавям по един език, пък в магазина, в който пазарувам продават понякога изрезки от глава, бузи, е с това пачата става супер!Не съм слагала никога брашно...ще опитам!Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеАа и аз често правя зимата и хич не се чувствам неудобно, като отчитам. Ти поне виждаш :)
ИзтриванеСонче, на 2л. вода се сещаш, че брашното не се отразява. Но пробвай веднъж. Изрезки от бузи и аз съм купувала за разни цели, но виж - езика :)))неееее, не го давам. С Жул и двете "мрем" за език с масло или паниран и се облажваме честичко с такъв - къде питомен, къде див.
Поздрави и хубави събота и неделя на теб!
Здравей, Пепи. Тъкмо навреме идваш с тази публикация. Имам буркан от това ястие, приготвено от нашите. А аз, като студентка, си взех, за да опитам.
ОтговорИзтриванеПомнех, че ми харесва вкуса на пачата. Хапвала съм като малка - баба ми я правеше много хубава и изглеждаше като на твоята снимка. Но това, което родителите ми са направили, е пълно с мръвки и почти няма бульон. Та имам въпрос - дали мога да добавя вода, за да се получи повече бульон и вкусът да не е така преобладаващ на месо?
Очаквам отговора ти и поздравления за вкусотията, която си сготвила!
Благодаря :) и много се радвам, че има млади хора, които ще опитат (у нас един от двамата млади яде, но студента филия със сол ще яде, но не и такава чорба)
ИзтриванеЗа чорбата: Това, което са ти пратили родителите е най-вероятно и с месца от главата и кокалите, което също го ядем като "пача-чорба" - горе съм дала линк за такава, която я правим в пакети и става хем за мезе, хем за чорба, като се смеси с бульон.
Можеш да разредиш, да. Хубаво ще е да разредиш с бульон, но сигурно нямаш там, затова кипни вода с малко сол и маалко олио. Когато заври - слагай от буркана - пр. 0.5л. вода с половината буркан.
Друг вариант - да ползваш от готовите бульони или вегета - по една лъжица във водата
И последен - най-трудоемък, но най-добър е: да купиш някаква кост от месарски магазин, да сложиш да поври и така ще си имаш бульон - дори ако е повече, може да прибереш една бутилка (пвс от мин. вода - 0.5л) в камерата на хладилник за друг път. Не знам дали имаш възможност за това да направиш.
Екстра е ! Чесън и оцет задължително :)
ОтговорИзтриванеА може ли да се вари в тенджера под налягане ?
Благодаря.
Може. Преди години там ги варях. За около 40-60 мин. се разкапват, но този уред го "пенсионирах", тъй като предпочитам бавното варене на месото, не шоковото. Ако трябва го варя от предната вечер, а довършвам готвенето - на следващата.
ИзтриванеПепчо, в студения му вариант, особено ако има повече месце вътре, съм твърдо зад идеята. Но такова не съм опитвала. Да пробвам ли? И ако да, къде ги продават копитата и ушите?;)
ОтговорИзтриванеХайде, хубав снежен уикенд!
Мъхче, девойчето ми щом е мор, предполагам ще ти хареса. А уши другаде, извън СЗ не само не съм виждала, ами и не са чували хората, че се ядат на мезе (с малки изключения и една приятелка от СФ купуваше на Женския пазар в София) А крачета има в почти всеки месарски магазин тук. Щом искаш повече месце - вземи и едно джоланче сложи. Със сигурност така ще ти хареса. И ако стане много - извади мръвчоците, охлади и желирай за студена, пък пробвай топлата. Винаги можеш да добавиш от студената в бульона от варенето.
ИзтриванеДе го снега :)) Блазе ти. Прати малко насам :) И хубав уикенд и на теб да е!
С чесънчето и лютата чушка е супер!
ОтговорИзтриванеУ нас майстор на такава супа е дъщерята , аз съм консуматор :)
Прегръдки и приятни почивни дни!
Вярно? Инче, изумяваш ме, че можеш да бъдеш само консуматор :)
ИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни на теб! !
Пепии, чудесна си. Задължително ще изпробвам, защото аз обичам само на чорба с повече бульон (не ми харесва желирания вариант). Благодаря сърдечно за съветите!
ОтговорИзтриванеОтносно свинските уши - аз ги обожавам на жар, страхотна вкусотия!
Лека вечер, Пепи!
А на теб - успешна сесия :)
ИзтриванеПепи,доста сме се наредили за чорбата,но ако е останало нещо/половин черпаче поне:)/-моля те сипи ми................Много обичам,но само аз..
ОтговорИзтриванеЩе сложа нова тенджера, Миленка :)
ИзтриванеНе очаквах, че ще има толкова желаещи :) Дори се чудех дали въобще да ги пускам.
Поздрави на теб!
В къщи и ние си хапваме топла чорба,но само аз и половинката.Децата ,както синът ти филия с шарена сол ще ядат,но това няма и да го помиришат.Наиситна не съм виждала уши,сега като казваш,но крачета има почти във всеки голям магазин.Пиша от друг компютър и не мога да не кажа нещо за тази вкусна чарбичка....
ОтговорИзтриванеХубава вечер ,Пепче!
Живка
Живе, явно ушите не са разпространени там при вас, както тук. Поне такова проучване на правихме :)) Но и само с крачета чорбата си е хубава.
ИзтриванеХубав почивен ден!
Не че не се нагледах на вкусотиите ти във фейса, ами идвам и тук да си го причиня отново! Утре и при мен е това чудо, обаче все още се чудя дали да го публикувам:) Моите крачета обаче нямаха много месо, тук при теб изглеждат много добре! :) леле ако се зачете някои какви работи обсъждам ... Поздрави, Пепчо!
ОтговорИзтриванеТака е, Кате, моите крачета имат повече месо :)))
ИзтриванеХубаво, че си пуснала желираните; как въобще се чудиш дали да или не. Само веднъж стигнах до желирани, че няма желаещи за тях в къщи, но много ми харесаха със зеленчуците - къде за добавка, къде за украса.
Хайде, хубав ден да ти е!
Пепи, мерси за представянето на този позабравен вкус, че пача не съм хапвала от доста години, а тази е неустоима- топла, ароматна и уханна с много аромати, точно за леден зимен ден. Хубава неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Игличе!
ИзтриванеХубав и усмихнат снежен ден и на теб да е!
Малеее, и тук пача, направо не сте за изтърпяне, така ми се дояде...грабвам си една купичка и изчезвам.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Пепи!
Да ти е сладко, Ети :)
ИзтриванеПепи, ако решиш да ми предложиш една купа чорбица от твоята, никак няма да се колебая и да й се чудя.
ОтговорИзтриванеТолкова вкусно изглежда! И току виж се окаже, че обичам и топла пача.
Знае ли се, може и да ти хареса, ако пробваш. Хеле пък с чесън :)
ИзтриванеИ аз като студента ти,Пепи,колкото и да не отбирам ядене е това,пачата,не го ям.
ОтговорИзтриванеСвеки и зълва ми правят желирана за нова година,ползват бульона и само месо,при тях се излъгвам да бодна малко от месцето,но иначе на чорба не ми идва отвътре да я хапна пустата пача.
Но пък как да те подмина и да не ти пожелая лека нощ и спорна нова седмица,другарче мило!Прегръдка!
за което сърдечно благодаря, Роси :)
ИзтриванеПрегръдка и хубава седмица и на теб!
Мен по ма интересува,откъде идват свинските уши тооолкова много?!? Всеки ден в българските ресторанти се изяждат по 2(два) тона свински уши!!!! Май някъде никнат като гъби?!?
ОтговорИзтриванесигурно са ГМО
ИзтриванеЗдравейте, може ли свински уши и крака да се приготвят в крок-пот?
ОтговорИзтриванеКрачета съм варила - 8ч. с малко вода. Трябва веднага да ги извадите, когато са готови, защото продължават да се варят вътре и колагена там се желира :)
ИзтриванеЗдравейте, Пепа! Рецептата е класика! Имам обаче едно питане. Когато преди много години баба и дядо на село клаха свинето (гудето), главата, краката и други подобни се осоляваха. Главната причина беше липсата на хладилник по онова време. По-късно се накисваха във вода, и се правеше пача. Вкусът беше изумителен! Та, въпросът ми е: считате ли, че пачата, приготвена от осолени продукти е по-добра ор тази от пресни? Аз наскоро тук опитах осоляване + обезсоляване, и като че ли резултатът беше доста добър. Какво е мнението ви по въпроса?
ОтговорИзтриванеПривет :) Радвам се да Ви видя отново :)
ИзтриванеСигурна съм, че ще стане. Но ще трябва предварително да обезсолите с няколко води. Аз също сварих време, когато на село осоляваха кокалите и месо със сланината, докато нямаше все още фризери.
Но не мисля, че ще стане по-вкусно, отколкото с прясно месо :) Докато се осолява, месото придобива един по-различен вкус (не е лош, просто е различен), който ще промени малко и вкуса на чорбата. Много обичах боб, готвен с такива осолени кокали точно заради различния аромат на месото.
А най-доброто решение е да пробвате :) и ще решите за себе си коя чорба повече Ви харесва :)
И аз се радвм на полезното общуване. Ами, то, моите въпроси и коментари се появятат през свинско-туршиения сезон... Малко да дръпна темата настрани. Днес ходихме на ферма и набрахме 15-на кила чушки и бая домати. Чушките са по принцип червени, но реално са червено-зелени с преобладаващо зелено. Та, въпросът ми е: струва ли си да ги държа в гаража докато почервенеят, или да ги пека докато са двуцветни (зелено-червени). Има ли разлика във вкусовите качества?
ИзтриванеАко ги държиш в гаража освен, че ще почервенеят - което им предава по сладък вкус, ще и поувяхнат лееееко - тоест ще се изпари част от водата им, което е добре за печенето - няма да пускат толкова сок.
Изтриване