За пици най-различни, пържени патладжани и чушки, или за кюфтета, за спагети, лазаня и всякаква паста, която иска доматен сос.
За които в други случаи ползвам консерва-домат, набързо направена на сос, или ако имам наличен домашен кетчуп - една от най-успешните ми ( умря ромката ) рецепта. Но когато нямам готов ни сос, ни кетчуп, сърцето ме заболява, щом трябва да посегна на лютеницата, за да овкуси набързо някое обикновено доматено пюре.
Затова, когато се видя с повече омекнали домати, веднага ги префасонирам в ей такъв доматен сос, който в домашни условия обикновено излиза не повече от 6-7 бурканчета.
Другата седмица, на село - повече.
Другата седмица, на село - повече.
Една примерна пропорция давам за 3 кг. домати. за този домашен доматен сос
трябват още:
2-3 зърна карамфил,
2-3 зърна бахар
1 с.л. сол (или на вкус)
2 с.л. захар (и пак на вкус - зависи от доматите колко сладко ще трябва, за да убие киселината)
70-80мл. олио
1 с.л. риган *
1 ч.л. стрита суха чубрица
босилек и кервиз - по 5-6 стръка пресни
6-7 скилидки чесън
Приготвяне:
* 2/3 от количеството домати се настъргва на средно ренде, а останалата 1/3 от тях - белят и пасират**
* Слагат се в тенджера, заедно със стръковете зелени подправки, зърната бахар и карамфил и се изваряват, докато количество се редуцира наполовина.
* Изваждат се стръковете подправки, зърната карамфил и бахар, а се прибавят солта, олиото (или зехтин), захар - ако трябва и изварява, докато соса се сгъсти ( тук вече си трябва разбъркване) и остане около 1/3 от общото количество. Това зависи от вида на доматите - колко са били месести.
* Прибавят се фино пресованите скилидки чесън; стритите риган и чубрицата и се вари още 3-4 мин.
* Налива се веднага в сухи бурканчета, затварят и обръщат на капачката, както са горещи***.
* риганът ми тук е сух. Когато имам пресен, го слагам заедно с другите стръкове зелени подправки, да си пусне аромата и после го вадя.
**доматите се пасират за кратко време - не докато изтръпне пасатора :) както аз правех преди и се чудих, защото сока, който се получава розовее от червените домати. При продължителното разбиване в тях влиза много въздух, поради което си променят цвета.
*** с обръщането на капачка нямам много доверие за консервите, тъй като пренасям от село до тук, после пращам пък другаде.... и ме заболява сърцето, когато трябва да се изхвърли дори частица от вложен и разнасян труд. Затова, предпочитам стерилизирането - тук са нужни 10 мин., но така запазването е сигурно. Когато ги обръщам на капачка, количеството е малко, ползвам у нас и обикновено за 1-2 месеца, а ги И съхранявам в хладилник.
Еее, Пепи, не неизчерпаем извор, ами бликащ, та бликащ си! Прекрасен сос, много аромат си събрала в него. И циганката не знам дали е умряла, ама аз да си те похваля (не че не знаеш). ;)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Аромат на лято :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Гери!
Чуден сос, Пепчо! Само се наслаждавам, тази година, за първи път реколтата ни е унищожена. Но догодина, ще го направя (дано да има материал). Ригана и чубрицата с чесъна се пасират, така ли? Мисля да го опитам за едни спагети, в по малко количество :)
ОтговорИзтриванеНе, Кате, чесъна пресован (не пасиран, че пасатора му вижда сметката, а с пресата за чесън, или счукан в хаванче) , а чубрицата и ригана- стрити. Малко накуп ги бях написала :)
ИзтриванеЛошо, с унищожената реколта. Дано догодина имате хубава.
Ех, Пепи, във всяка категория на кулинарията си заела челните позиции! Просто всяко нещо което показваш е перфектно, вкусно и много апетитно! Поздрави, с пожелания за прекрасни почивни дни!
ОтговорИзтриванеХахаха, ти си ми собствената ромка, Кате :)
ИзтриванеБЛагодаря ти, честита сряда на теб да е :)
Истински рубинен цвят, Пепи! Сигурна съм, че е много вкусен този сос. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеОт хубав материал - хубав продукт се получава, Еви :) Прегръдка и за теб!
ИзтриванеЧудно сосче, Пеп!!! Не го давам за нито едно от готовите италиански и какви ли не!! Аз обикновено не сколасвам да си затворя в бурканчета :), но пък то и прясно приготвено си става :)
ОтговорИзтриванеХубава и усмихната седмица ти желая!!!
Разбира се, че и прясно приготвено става, Мина, само да има човек търпение да си го прави в момента. Ама пък производителите гладни ли да останат, заради нашите мераци :)
ИзтриванеХубава, усмихната сряда!
Ненадмината в/и домашното консервиране, Пепи -
ОтговорИзтриванедоматеният сос изглежда много красиво, ароматно и вкусно.
Благодаря за чудесната рецепта,
сърдечни поздрави, с пожелания за красиво късно септемврийско лято, Диана
Диди, ти знаеш, че държа много на домашното консервиране. И на домашно приготвената храна де :)
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!
Пепи,блазе ти,че се виждаш все още с повече домати.
ОтговорИзтриванеПо нашия край всичко отиде на кино.
Страхотен ти е соса и толкова ароматен и гъстичък!
Виждам,че кулинарна и блогова муза те е споходила пак,чакай да отида и по-назад да разгледам!
Последните, Роси, изведнъж останаха само ония, дребните сортове, но пак сме доволни.
ИзтриванеСпоходила ме музата, да :) или съм намерила излишък на време аз :)
Пепа, вкусен и пикантен сос си приготвила! Запасила си се за зимата!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Все още са малки запасите, но се надявам, да направя още :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ина!
а захарта кога се слага
ОтговорИзтриванеЗаедно със солта и олиото, ако трябва. Пропуснала съм я, тъй като на доматите от градината на мама не се налага да прибавям захар :)
ИзтриванеСтрахотно! Благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, чудесен сос и ще го опитаме тази година, но един въпрос.... Сякаш не виждам семки в готовия сос, може ли тайната? 😁
ОтговорИзтриванеА, има си. В купичката си личи. Когато имам много домати и правя повече количество, смилам доматите през машинката, която отделя люспи и семки. Но в повечето случаи е със семките. Просто избирам по месести домати, те са с малко семки.
Изтриване